Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης


  Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι.
 Αυτό το site είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια "βάση δεδομένων" για όλους τους φίλους του ενοριακού κέντρου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πρεβέζης. Επειδή πολλοί από την παρέα του ενοριακού, πλέον δεν ζουν την καθημερινότητά τους στην πόλη της Πρέβεζας, ήδη από ετών "μοιραζόμαστε" μαζί τους ό,τι έχουμε και συζητάμε. Φυσικά και με όποιον άλλον τα βρίσκει ενδιαφέροντα και τον απασχολούν.
 Ατυχώς ο εκκλησιαστικός "χώρος", για τα ελληνικά δεδομένα, έχει πολύ απολυτότητα και φανατισμό, και το χειρότερο, αυτά τα νομίζει γνησιότητα και μπερδεύει (ηθελημένα ή αθέλητα) το δόγμα με την πίστη! Φαντάζεται ότι μια αλαζονική βεβαιότητα που στηρίζεται στο δόγμα (είμαστε Ορθόδοξοι) αποτελεί τεκμήριο ποιότητας, ξεχνώντας πεισματικά τον λόγο του Χριστού "οὐ πᾶς ὁ λέγων με, Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τήν Βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν…".
 Αυτό το "ηλεκτρονικό παράθυρο" του Ναού μας επιθυμεί να κάνει τους επισκέπτες του ευαίσθητους στην διάκριση, που υπάρχει ανάμεσα στην σκέψη και στην αμφιβολία. Δεν επιθυμεί να είναι ένα "εκκλησιαστικό μπακάλικο" που μοιράζει τα πάντα σε μικρά πακέτα… στους πελάτες του! Πιστεύει ότι ο λόγος της Εκκλησίας και των χριστιανών δεν πρέπει να γεννάει χασμουρητό βαριεστιμάρας, αλλά να διεγείρει σε προσπάθεια αναζήτησης της Βασιλείας του Θεού, η πύλη της οποίας είναι "κρυμένη" μέσα στην καρδιά μας, όπως είπε ο Χριστός.
 Όλα τα κείμενά μας σ᾿ αυτό στοχεύουν. Σ᾿ αυτή την εύρεση της οδού και της πύλης. Άλλωστε για τους μη χριστιανούς σημασία δεν έχουν τα γραφόμενα.  Η ποιότητα και η τελειότητα μιας θρησκείας κρίνεται από τις αρετές των πιστών της. Οι άνθρωποι "κατακτώνται" όχι με τα λόγια, αλλά με τα παραδείγματα. Όλα τα λόγια αυτού του site σ᾿ αυτό στοχεύουν: να γίνουν αφορμή να γεννηθεί παράδειγμα. ΑΜΗΝ.

                      ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Περιεχόμενα του Ενοριακού

Ομιλίες

Εορταστικά

Βίοι Αγίων

Ποίηση

Αναδημοσιεύσεις

Αγία Γραφή

Λειτουργικά

Περι Μεταφράσεων

Διάφορα

Κήρυγμα Εορτών

Κήρυγμα Κυριακής

Προτεινόμενα

- Πάντα κόνις,πάντα τέφρα, σκιά.(dust to dust)

- Γράμμα στους Επισκόπους

- Σιωπή και αδυναμία

 - Η αγάπη μετριέται από την υπομονή

- Παύσον εκκλησίας τα σκάνδαλα

- Τα... πιάτα !!

- Αγίου Χρυσοστόμου περί του μη δειν αναθεματίζειν ζώντας ἤ τεθνηκότας (Μετάφραση Καίτη Χιωτέλλη)

- Τί Εκκλησία θέλουμε;

- Una Sancta

- Ο εσωτερικός εχθρός

Το ποίημα του μήνα

Επίκαιρη Προσευχή

από τον Antoine de Saint-Exupéry

 

Κύριε, δίδαξέ μου την τέχνη των μικρών βημάτων.

Δεν ζητώ θαύματα ή οράματα,

αλλά ζητώ δύναμη για καθημερινή ζωή!

Κάνε με προσεκτικό και εφευρετικό να αδράξω,

στη σωστή στιγμή, τις γνώσεις και τις εμπειρίες

που με αφορούν ιδιαίτερα.

Επιβεβαίωσε τις επιλογές μου στην κατανομή του χρόνου μου.

Δώσε μου να νιώσω τί είναι απαραίτητο και τί δευτερεύον.

Ζητώ τη δύναμη, την αυτοκυριαρχία και το μέτρο,

να μην παρασύρομαι απ΄ τη ζωή, αλλά να οργανώνω με σοφία το ξετύλιγμα της ημέρας.

Βοήθησέ με να αντιμετωπίσω, όσο το δυνατόν καλύτερα και αμέσως, και να αναγνωρίσω την παρούσα στιγμή, σαν την πιο σημαντική.

Δώσε μου να αναγνωρίσω με διαύγεια,

ότι η ζωή φέρνει μαζί της δυσκολίες και αποτυχίες,

που είναι ευκαιρίες να μεγαλώνω και να ωριμάζω.

Κάνε με άνθρωπο ικανό να συμπάσχω με τους απελπισμένους.

Δώσε μου όχι αυτό που θέλω, αλλά αυτό που χρειάζομαι.

Δίδαξέ μου την τέχνη των μικρών βημάτων!

 

Μετάφραση και προσφορά

του π. Luigi d'Ayala Valva

από το Μοναστήρι του Bose στην Ιταλία

Εφέσου 10, 48100, Πρέβεζα, Ελλάδα

info@enoriako.info

Τρείς "Δεσποτάδες"…

Αγαπητά παιδιά.

Ήρθατε στο ναό για μια γιορτή τιμής προς τρεις ανθρώπους, που έχουν και σήμερα να πουν πολλά σε όλους μας και φυσικά και σ’ εσάς. Τρεις άνθρωποι που, με την ποιότητα της ζωής τους, σπούδασαν σε βάθος δύο πράγματα: τον άνθρωπο και την επιστήμη. Η τιμή προς αυτούς είναι κέρδος δικό μας, αφού αυτοί, όντας κοντά στον Χριστό τώρα, δεν έχουν καμιά ανάγκη τιμητικών εκδηλώσεων… αφού ο Χριστός είναι η κορύφωση κάθε ανθρώπινης επιθυμίας! Οι τρείς Ιεράρχες έφτασαν στον Χριστό, και συνεπώς «γεύονται» αυτή την κορύφωση.

 Εμείς τιμώντας τους έχουμε το κέρδος της διδασκαλίας από μέρους τους στα δύο πράγματα που προείπαμε: Στην γνώση του τι είναι ο άνθρωπος, και στην συνειδητοποίηση του τι αξία έχει η επιστήμη.

Έχουν λοιπόν να μας πουν οι τρείς Ιεράρχες ότι δεν φτάνει να γεμίσει μόνο το μυαλό μας με γνώσεις (καμιά φορά,  ή μάλλον πολλές φορές, κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο, όπως απέδειξε ο εικοστός αιώνας), αλλά χρειάζεται να γεμίσει και η καρδιά μας με καλοσύνη και αρετές. Μόνο με γεμάτη την καρδιά ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει! Με άδεια όμως την καρδιά, όσο γεμάτο και αν είναι το μυαλό, ο άνθρωπος θα υποφέρει την παγωνιά της μοναξιάς και θα «πεθάνει» αποκλεισμένος στον πύργο της επιστημονικής του υπεροψίας.

Οι τρείς Ιεράρχες γέμισαν την καρδιά τους με την καλοσύνη και τις αρετές του Χριστού,  και γέμισαν και το μυαλό τους με την επιστημονική γνώση της εποχής! Έδωσαν παράδειγμα αρτιότητας ανθρώπινης. Μέτρο ποιότητας. Δείγμα γοητευτικού συνδυασμού αρετών και γνώσεων, που συναπαρτίζουν τον άρτιο και ολοκληρωμένο άνθρωπο. Όπως λένε τα τροπάρια «κατεκόσμησαν» τα ήθη των ανθρώπων και έγιναν «μελίρρυτοι ποταμοί σοφίας».

Οι τρείς Ιεράρχες λοιπόν «φωνάζουν» σ’ εμάς το συμπερασματικό καταστάλαγμα της γοητευτικής ζωής τους, ότι:

  1. Για τον άνθρωπο η ζωή δεν είναι «κάτι», αλλά είναι μια ευκαιρία για ΚΑΤΙ !
  2. «Ο άνθρωπος δίχως Θεό είναι ένας κόκκος στον άνεμο που παραδέρνει. Διωγμένος από δω, διωγμένος από κει, χωρίς να βρίσκει τόπο που να στεγαστεί και να ριζώσει» (T.S. Eliot: Δέκα χορικά από τον «Βράχο»).
  3. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να βουλιάζει στην καταναλωτική αποβλάκωση.
  4. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει γεμάτο στομάχι και μυαλό, και συγχρόνως άδεια καρδιά…!
  5. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να προσκυνάει είδωλα… που ατυχώς υπάρχουν και σήμερα, πολλά και ποικιλόμορφα!
  6. Ο άνθρωπος πρέπει να ελευθερωθεί από τον κακό του εαυτό, και αυτό γίνεται μόνο με τον Χριστό και από τον Χριστό, και τότε μόνο έχουμε την όντως ελευθερία. Όταν ο άνθρωπος σκέφτεται λεύτερα, έχει κάτι μεγάλο και ωραίο, όταν όμως σκέφτεται και σωστά, τότε έχει το μεγαλύτερο και ωραιότερο ανθρώπινο προσόν.

 

Αγαπητά παιδιά ,

Ο εξανθρωπισμός των ανθρώπων με την κουλτούρα ήταν η μεγάλη υπόσχεση του Διαφωτισμού. «Στο μέτρο και στο βαθμό που θα εξασθενήσει η πίστη στον Θεό», έλεγε ο Βολταίρος, «τα μίση θα διαλυθούν». Όμως το «τέλος της πίστης» αποδεικνύεται μια εξέλιξη πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο μπορούσαν να προβλέψουν οι φιλόσοφοι της άρνησης της Πίστης. Αρνούμενοι το Θεό και αδιαφορώντας για το αν απομακρυνόμαστε από Αυτόν, τελικά «οικοδομούμε» και «θέτουμε σε λειτουργία» επί της γης την κόλαση, που εξυπνακίστηκα αρνιόμαστε ! Η υπόσχεση του Διαφωτισμού για εξανθρωπισμό δεν τηρήθηκε. Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, τα θέατρα, τα πανεπιστήμια μπορούν μια χαρά να ευδοκιμούν στη σκιά όχι μόνο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και των απόκληρων, των πεινασμένων, των άστεγων,   των χωρίς μέλλον…

Ο μακαρίτης Αδαμάντιος Κοραής ονόμαζε την Παιδεία φως και φώτα. Όμως μόνη της… «πανουργία και ου σοφία φαίνεται». Οι τρείς Ιεράρχες μάς μαθαίνουν τον «συνδυασμό» που… ανοίγει την πόρτα της Ζωής.

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος