Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Κυριακές Λουκά

Κηρύγματα που εκφωνήθηκαν με αφορμή τον Ευαγγελιστή Λουκά

Άλλο καλός άνθρωπος άλλο καλός Χριστιανός

24 Νοεμβρίου 2013

Η αόριστη γενικολογία του "καλού παιδιού" κατ᾿ αρχάς και στη συνέχεια του "καλού ανθρώπου", καλά κρατεί!! H έκφραση αυτή, όταν μιλάμε για κάποιον μπορεί να γίνει σύσταση ποιότητος. Μπορεί να γίνει όμως και απαξιωτικός χαρακτηρισμός, όταν θέλουμε να φανερώσουμε την υποκρισία, πού τηρεί μεν κάποια κοινωνικά σχήματα, στα οποία όμως δεν πολυπιστεύει! Το "καλό παιδί" και το "καλός άνθρωπος" πάρα πολλά χρόνια ήταν "διαβατήρια" για κοινω-νική ανέλιξη και επικράτηση.

Κυριακή Δ΄ Κατά Λουκά - Η Παραβολή του Σπορέως

Ἀπό τό κατά Λουκᾶν Εὐαγγέλιο, κεφάλαιο ὀκτώ, στίχοι 5 ἕως 15 

Ο Κύριος εἶπε τήν ἑξῆς παραβολή: "Βγῆκε ἕνας ἀγρότης νά σπείρει τό σπόρο του. Καθώς ἔσπερνε, μερικοί σπόροι ἔπεσαν στό δρόμο, ὅπου κα­ταπατήθη­καν καί τούς ἔφαγαν τά πουλιά. Ἄλλοι ἔπε­σαν πάνω στίς πέτρες καί, ὅταν φύτρωσαν, ξεράθηκαν, γιατί δέν ὑπῆρχε ὑγρασία. Ἄλλοι σπόροι ἔπεσαν ἀνάμεσα σέ ἀγκάθια καί, ὅταν αὐτά μεγάλωσαν, ἔπνιξαν τούς σπόρους. Ἄλλοι ὅμως ἔπεσαν στό γόνιμο ἔ­δα­φος, φύτρωσαν κι ἔδωσαν καρπό ἑκατό φορές περισσότερο".

Κυριακή Ζ' του Κατά Λουκά - Κατάντικρυ της δεινής κυριολεξίας του θανάτου

 

Εκ. Κακναβάτος

Ἀπό τό κατά Λουκᾶν κεφάλαιο ὀκτώ, στίχοι 41 μέχρι 56

Τόν καιρό ἐκεῖνο, ἦρθε στόν Ἰησοῦ κάποιος πού τόν ἔλεγαν Ἰάειρο καί ἦταν ἄρχοντας τῆς συναγωγῆς. Αὐτός ἔπεσε στά πόδια τοῦ Ἰησοῦ καί τόν παρακαλοῦσε νά πάει στό σπίτι του, γιατί εἶχε μιά μοναχοκόρη δώδεκα χρόνων, πού ἦταν ἑτοιμο­θάνατη.

Κυριακή ΙΑ' Λουκά

15 Δεκεμβρίου 2013

Κυριακή ΙΑ’ Λουκά

Κυριακή των Προπατόρων

 

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

 

«Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει», ούρλιαζε τον προπερασμένο αιώνα ο «θεολόγος» και φιλόσοφος Λούντβιχ Φώυερμπαχ, για να πείσει τους συγκαιρηνούς του, ότι δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω απ’ όσα τρώμε. Ότι όλα είναι ύλη! Άρα ούτε Θεός υπάρχει. Αγωνιζόταν για ένα χυδαίο ματεριαλισμό που τον φανταζόταν γνησιότητα αυθεντικότητας. Ήθελε να πει ότι όλα εξαντλούνται στην ανακύκλωση της ύλης. Ότι είμαστε ύλη και χρειαζόμαστε μόνον ύλη.

Ότι τέλος πάντων, δεν είμαστε τίποτε παραπάνω απ' ό,τι τρώμε. Προφανώς η θεολογική του σπουδή και εμπειρία ήταν τραγική. Πρώτο του βιβλίο ήταν «Σκέψεις για τον θάνατο και την αθανασία» στο οποίο αγωνιζόταν να απορρίψει την προσωπική αθανασία…! Ας τον αφήσουμε όμως.

Μέσα στην τότε αφελή αυταπάτη προσπαθούσε και αυτός και πολλοί άλλοι να εξαντλήσουν το αίνιγμα του ανθρώπου στην απλότητα της... πρακτικής αριθμητικής (!) μη θέλοντας να δουν, ότι το μυστήριο του ανθρώπου (... όχι του Θεού) είναι υπόθεση όχι μονάχα θεωρητικών μαθηματικών, αλλά μέγα γεγονός και... δυσθεώρητον!

Κυριακή Α' Λουκά - Τι ψαρεύεις;

28 Σεπτεμβρίου 2014

Κυριακή Α’ Λουκά

Στην καθημερινότητα του βιοπορισμού μας έρχεται να μας συναντήσει ο Χριστός! 

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι η σχέση με τον Χριστό δεν είναι θρησκευτική ιδιαιτερότητα, που αποτελεί κάποιο ιδιωτικό κομμάτι του ψυχισμού και της ζωής μας, απολύτως προσωπικό και εντελώς "περιφραγμένο" στην σύγχρονη λογική των προσωπικών δεδομένων! Αυτή η σύγχρονη δήθεν μοντέρνα άποψη, που θέλει την θρησκεία στον χώρο της ιδιωτικής ζωής, είναι ο αμερικανικός τρόπος της «ψυχολογικής διαμερισματοποίησης». Δηλαδή η ατομοκεντρική επιβολή αναγκαστικών στεγανών, στα τμήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και δραστηριότητας. Άλλα τα οικονομικά σας! Άλλα τα σεξουαλικά σας! Άλλα τα οικογενειακά σας! Άλλα τα επαγγελματικά σας! Και άλλα τα θρησκευτικά σας!

Κυριακή Β' Λουκά - Με «φανερώνουν» τα έργα και τα λόγια μου

5 Οκτωβρίου 2014

Κυριακή Β’ Λουκά

«Αν δεν συγχωρήσουμε τον εχθρό μας, ακόμα και το αίμα μας να χύσουμε για τον Χριστό, στην κόλαση πηγαίνουμε! Μην καταριέστε κανέναν! Ο Χριστός σταυρώθηκε για την σωτηρία του, κι εσύ για πράγμα μικρό τον καταριέσαι και τον στέλνεις στον διάβολο; Τόσο σκληρόκαρδος είσαι; Αν δεν συγχωρείς τον εχθρό σου, ακόμα και αρχιερείς και πατριάρχες να σου διαβάσουν ευχή, ασυγχώρητος θα είσαι». Αυτά έλεγε και δίδασκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στους παππούδες μας, και φυσικά τα ίδια λέει και σ’ εμάς , αφού μας αφορούν εξ ίσου. Η αλλαγή των εξωτερικών κοινωνικών δεδομένων δεν αλλάζει τα ψυχικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Δεν είμαστε καλύτεροι επειδή… έχουμε computer και ipad, είμαστε ίδιοι και χειρότεροι, και χρειαζόμαστε θεραπεία, γιατί η ποιότητα της καρδιάς στις ανθρώπινες σχέσεις φαίνεται, και ας μιλάμε σήμερα τόσο πολύ για ανθρώπινες σχέσεις!!

Κυριακή Δ' Λουκά - ...Τι φυτρώνει και τι δεν φυτρώνει!

Είναι γνωστή η παραβολή του Σπορέως. Είναι η διδασκαλία του Χριστού για την "τύχη" των λόγων Του μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.

Υπάρχει σ᾿ αυτήν την παραβολή μια θεμελιακή δίπολη κατάσταση. Ανάμεσα σ αυτό το δίπολο εξελίσσεται το όλο περιγραφόμενο από τον Χριστό "δράμα" της σχέσεως του Λόγου Του με τα κτίσματά Του!

Υπάρχει ο σπόρος του Γεωργού Χριστού και ο χώρος των ανθρώπινων ενδεχομένων και πιθανοτήτων υποδοχής αυτού τού σπόρου. Τί είναι ο σπόρος; Το λέει ο ίδιος ο Χριστός: "ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού" (Λουκ. 8,11). Και τι είναι από την άλλη πλευρά ο χώρος, που υποδέχεται τον σπόρο-λόγο του Θεού; Η καρδιά του ανθρώπου! Όλο το παιχνίδι στην καρδιά του ανθρώπου… παίζεται. Την καρδιά των ανθρώπων ήρθε να "αλλάξει" ο Χριστός. Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη ο Θεός ζητούσε του ανθρώπου την καρδιά: «Υιέ μου, δός μοι σήν καρδίαν» (Παροιμ 23,26).

Κυριακή Γ’ Λουκά -«Πάντως, γενικά, δεν θα ήθελα να πεθάνω»

Πριν κάποια χρόνια, ήρθε στην Αθήνα για συναυλία το συγκρότημα Duran-Duran. Ένας απ᾿ αυτούς, ο Νικ Ρόουντς, έδωσε μια συνέντευξη στην οποία, εκτός των άλλων, δήλωσε: «Όταν πεθάνω, θέλω να με καταψύξουν. Μετά, να με βάλουν σ᾿ ένα τάφο με μερικούς κόμπακτ δίσκους, κάποιους πίνακες ζωγραφικής, μερικά βιβλία και ίσως με ένα-δύο ευχάριστα άτομα για παρέα. Πάντως γενικά δεν θα ήθελα να πεθάνω»!

Κυριακή Ε΄Λουκά - Πλούσιος και…ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ

 

2 Νοεμ. 2014

 

Στην κατάληξη του ‘’παραληρηματικού’’ μονόλογου του Ιεροεξεταστή, στο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι ‘’Αδελφοί Καραμάζωφ’’, όταν εκείνος (ο Ιεροεξεταστής) καταλήγει: ‘‘Λοιπόν αύριο θα σε κάψω. Dixi’’, ο Χριστός σηκώνεται τον παίρνει αγκαλιά και τον φιλάει στο στόμα! Ο μέγας Ντοστογιέφσκι επιλέγει: ‘‘Το φιλί καίει τα χείλη του γέρου, αλλά ο γέρος δεν αλλάζει γνώμη’’!!

Κυριακή Θ΄ Λουκά - Υπάρχει άραγε... "μυαλωμένος" πλούσιος;

17 Νοεμβρίου 2013

Κυριακή Θ’ Λουκά

 

Η τακτοποίηση της περιουσίας και των κληρονομικών, μεταξύ αδελφών είναι συνηθέστατη αφορμή καυγάδων, χωρισμού και μίσους! Μ᾿ αυτόν ή αυτούς πού περάσαμε την πρώτη τουλάχιστον εικοσαετία της ζωής μας, μαζί και ονειρικά αγαπημένοι, έρχεται η ώρα και βρισκόμαστε σε αντιπαλότητες και διενέξεις και η παρουσία του ενός για τον άλλον γίνεται "βαριά" και δυσάρεστη! Το πώς θα μοιραστούμε τα κληρονομικά μας (βουλιαγμένος ο καθένας μας στην αυτάρεσκη βεβαιότητα ότι μάς ανήκουν περισσότερα απ᾿ όσα στους άλλους αφού εμείς…!!) γεμίζει τις καρδιές άγχος απαιτήσεων, σκληρότητα και αδιαφορία για τους άλλους και τις ανάγκες τους. Και όταν αυτά είναι ατυχώς κοινός τόπος και συνηθέστατες καταστάσεις μεταξύ αδελφών τότε κανείς καταλαβαίνει τι γίνεται ανάμεσα σε μακρινότερους συγγενείς και ακόμα χειρότερα ανάμεσα σε ξένους.

Γιατί όμως;

Γιατί καταστρέφουν οι άνθρωποι σχέσεις και αγάπες χρόνων όταν παρουσιάζεται ανάμεσά τους το χρήμα με όποια του μορφή;

Κυριακή Στ Λουκά - Παιχνίδια με τον διάβολο - Ο δαιμονισμένος των Γαδαρηνών

Κυριακή 6η του Κατά Λουκά

20/10/2013

Ἀπό τό κατά Λουκᾶν κεφάλαιο ὀκτώ, στίχοι 27 μέχρι 39

 

Τόν καιρό ἐκεῖνο, κάποια ἡμέρα, πῆγε ὁ Ἰησοῦς στά μέρη τῶν Γα­δα­ρηνῶν. Ἐκεῖ τόν συνάντησε κάποιος ἄντρας ἀπό τήν πόλη, πού εἶχε μέσα του δαιμόνια ἀπό πολύ καιρό. Ροῦχο δέν ντυνόταν οὔτε ἔμενε σέ σπίτι, ἀλλά ζοῦσε στά μνήματα. Ὅταν εἶδε τόν Ἰησοῦ, ἔβγαλε μιά κραυγή, ἔπεσε στά πόδια του καί τοῦ εἶπε μέ δυνατή φωνή: "Τί σχέση ἔχεις ἐσύ μ' ἐμένα Ἰησοῦ, Υἱέ τοῦ Ὕψιστου Θεού; Σέ παρα­κα­λῶ μή μέ βασανίσεις".

Κυριακή των Δέκα λεπρών - Ζητώντας "Θεραπεία"

 Λουκ. ΙΒ'

Γεροντικό είναι ένα βιβλίο στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί διηγήσεις, από τον τρόπο της ζωής των ασκητών της ερήμου της Αιγύπτου. Υπάρχουν σ᾿ αυτό περιστατικά εκπληκτικά και αξιοθαύμαστα. Κατορθώματα "εκκωφαντικά" και καταπλήτ-τοντα. Διδασκαλίες ουσιαστικές και αναγκαίες, για την συνειδητοποίηση της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό. Πάνω απ᾿ όλα περιγράφεται ένας τρόπος ζωής αληθινός και με απολυτότητα υλοποιημένος, πού γίνεται για μας (που το διαβάζουμε) φως οδηγητικό.

Κυριακή του Ζακχαίου - Είμαι κοντός και δεν βλέπω

Λουκ. ιθ’ 1-10

Είναι γνωστή η ιστορία του κοντού εφοριακού της εποχής του Χριστού, του Ζακχαίου. Ένας άνθρωπος ο Ζακχαίος, που τον εκφράζει η δαιμονική παροιμία "καλύτερα να σε φοβούνται, παρά να σ᾿ αγαπούν", έχει "απολαύσει" τον φόβο των συμπατριωτών του. Έχει ζήσει την ερημία από την απουσία της αγάπης, και την παγωνιά να αγκαλιάζεις μόνον χρήματα. Έχει σχηματίσει γνώμη για τα "σκουλήκια" τους συμπατριώτες του, αλλά όταν είναι μόνος συλλογίζεται ότι και αυτός είναι ένα σκουλήκι, απλώς... πλούσιο! Ακούει για τον Χριστό πολλά. Άλλα θετικά, και άλλα... περίεργα, που του διεγείρουν το ενδιαφέρον και τον σπρώχνουν να Τον συναντήσει τέλος πάντων κάποια στιγμή.