Κατήχηση

Άγιος Σεραφείμ του Σαρωφ

 

19 Ιουλίου 2016

Στο Ψαλτήρι, ένα από τα βιβλία της Αγ. Γραφής, στον Ψαλμό 67,36 γράφεται: Θαυμαστός ὁ θεός ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ. Δηλαδή ο Θεός γίνεται γνωστός και…γοητευτικός(θαυμαστός) από τους ανθρώπους, από τον τρόπο και τον λόγο των Αγίων Του. Δηλαδή αυτών που Του έμοιασαν. Αγιότητα είναι να μοιάζεις ψυχικά-εσωτερικά στον Θεό. Να αποχτήσει η καρδιά σου, ο εσωτερικός σου άνθρωπος, τις αρετές του Χριστού. Κάθε Άγιος άνθρωπος βέβαια διατηρεί και τα προσωπικά του δεδομένα και τα χαρακτηριστικά στοιχεία του. Δεν είναι…κλώνοι του Χριστού οι Άγιοι. Κάθε Άγιος είναι μια καινούργια σελίδα της ζωής του Χριστού στη γη.

Στις 19 Ιουλίου γιορτάζει ένας Ρώσος Άγιος, που για εκείνους (τους Ρώσους) είναι πασίγνωστος και σε μας σχεδόν άγνωστος, ο όσιος Σεραφείμ, που έζησε στην περιοχή του Σάρωφ. Ένα πρόσωπο μεγαλειώδες και μια φανέρωση του Χριστού (στο πρόσωπο του Αγίου) γοητευτικότατη. Ένα πρόσωπο για το οποίο η Παναγία έδωσε διαβεβαίωση: «Αυτός είναι από την γενεά μας», όταν τον θεράπευσε νεαρό από την τρίχρονη ταλαιπωρία της υδρωπικίας, ενώ ήταν ετοιμοθάνατος.

Είναι ουσιαστικό να γνωρίσουμε αυτόν τον…συγγενή της Παναγίας και των αγίων και να μάθουμε τι έχει να πει για μας σήμερα.

«Η χαρούμενη διάθεση δεν είναι αμαρτία. Αντιθέτως, βοηθά το πνεύμα του ανθρώπου να διατηρείται χαρούμενο μπροστά στον Θεό. Διώχνει την κούραση που από αυτήν προέρχεται η απογοήτευση το ποιο χειρότερο από όλα» (Αγ. Σεραφείμ).

Ως τα γεράματα του, αυτός ο άνθρωπος του Θεού, θα πολεμάει με όλες τις δυνάμεις του, την αποθάρρυνση, τη θλίψη, το πικρό ορθολογιστικό «για ποιο λόγο;», που τυραννάει αφόρητα τον σημερινό κόσμο. Σε όλη του την ζωή θα υποδέχεται και θα προσφωνεί τους επισκέπτες του με την έκφραση: «Χριστός Ανέστη χαρά μου». Θέλοντας να επισημάνει σε εκείνους και σ’ εμάς, ότι μετά την νίκη του Χριστού και την συντριβή του μεγαλύτερου εχθρού των ανθρώπων, που είναι ο θάνατος, μόνον χαρά πρέπει να έχουμε. Μια χαρά, για την οποία δίδασκε: «Απόχτησε συ εσωτερική ειρήνη και πολλοί άνθρωποι γύρω σου θα βρουν το δρόμο της σωτηρίας».

Όταν μεσήλικας ασκήτεψε στο δάσος, υπέστη την επίθεση ληστών, που τον άφησαν ημιθανή και για όλη του την υπόλοιπη ζωή του καμπούρη (ενώ πρίν ήταν ένας ψηλός όμορφος άνθρωπος). Όταν τους συνέλαβαν θέλησαν να τους τιμωρήσουν αυστηρά. Ο Άγ. Σεραφείμ όμως δεν είχε την ίδια γνώμη:

«Όποια και να είναι η προσβολή, έλεγε, δεν πρέπει ποτέ κανείς να εκδικείται. Αντίθετα, πρέπει να συγχωρεί τον ένοχο με όλη του την καρδιά, ακόμη και αν η καρδιά αντιστέκεται σε αυτό. Δεν πρέπει κανείς να κρατά κατά του πλησίον του την παραμικρή μνησικακία, κανένα μίσος, αλλά πρέπει να τον αγαπά, και όσον το δυνατόν να του κάνει καλό. Ἀγαπάτε τούς ἐχθρούς ὑμῶν, είπε ο Χριστός και προσεύχεσθε ὑπέρ τῶν διωκόντων ὑμᾶς. (Ματθ. 5, 44)».

Το πνεύμα του Θεού δίδασκε ο γέροντας είναι φως και γεμίζει τις καρδιές μας με χαρά και ειρήνη. Έτσι μια χειμωνιάτικη μέρα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του επισκέπτη του Ν. Μοτοβίλωφ, το πρόσωπο του Αγίου έγινε πιο φωτεινό κα από τον ήλιο…Το φως της Μεταμορφώσεως του Χριστού κάλυψε και τους δύο. Ο Χριστός δίδασκε με τον δούλο του Σεραφείμ όλους εμάς ότι σκοπός της Χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Το φως αυτό ήταν η άκτιστη (όχι φυσική) Χάρη του Θεού που έρχεται στον άνθρωπο όταν αυτός αγαπά το θέλημά του Θεού και το τηρεί και γίνεται δοχείο και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1759 και πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1833. Πέθανε γονατιστός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας φανερώνοντας τον λόγο της «Αυτός είναι από την γενηά μας».

Η πνευματική συγγένεια είναι μεγαλύτερη από αυτή του αίματος και ελεύθερη ως δυνατότητα για όλους. Ας αγωνιστούμε να αποχτήσουμε τους…τίτλους αυτής της συγγένειας, προσευχόμενοι να γεμίσει η καρδιά μας με το φως του Χριστού και με τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. (Αγάπη-Χαρά-Ειρήνη-Πίστη-Πραότητα-Εγκράτεια-Μακροθυμία)

Με αγάπη και ευχές

Ο Εφημέριος Σας

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Υ.Γ Κάθε χρόνο 18 προς 19 Ιουλίου, κάνουμε μια βραδινή προσευχή (Αγρυπνία) από τις 21:00 μέχρι 01:00 την νύχτα στον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (όπου υπάρχει εικόνα του Αγίου Σεραφείμ) παρακαλώντας τον να μας δίνει κάτι από την δική του ποιότητα.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση