Κατήχηση

Χριστούγεννα

Αγαπητοί αδελφοί

Πόσες φορές γιορτάσαμε στην ζωή μας μέχρι τώρα τα Χριστούγεννα; Ο καθένας μας τόσες, όσοι και οι ετήσιοι κύκλοι της ζωής του!

Πόσο συνειδητοποιήσαμε μέχρι τώρα το θέμα;

Εδώ η απάντηση είναι… ποικίλη.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιηθεί εξ αρχής και εξ ολοκλήρου ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Μας ξεπερνάει τόσο πολύ και έχει τέτοιες διαστάσεις, που η μικρή μας ύπαρξη μόνο αν “χωνευτεί” μέσα του υπάρχει πιθανότητα να “γευθεί” και να υπονοιαστεί το μέγα γεγονός των Χριστουγέννων!

Όλοι εμείς οι σημερινοί άνθρωποι έχουμε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Η σύμφυτή μας ματαιοδοξία αυξήθηκε σ’ αυτήν την εποχή των δικαιωμάτων και φανταζόμαστε ότι αφού δεν σκοτώνουμε (σωματικά…! Αν και αυτό το κάνουμε!…! αλλά τέλος πάντων…) και δεν κάνουμε επιθέσεις στις γειτονικές πόλεις είμαστε πολιτισμένοι και σπουδαίοι. Φανταζόμαστε ότι γινόμαστε καλοί και μεγάλοι επειδή γεμίσαμε το κεφάλι μας γνώσεις και έχουμε την δυνατότητα να τις “αυξάνουμε” με όσα μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία (internet κλπ).

Αν είμαστε όμως ειλικρινείς και, πέραν των ανωτέρω, κοιτάξουμε και μέσα μας, τότε έκπληκτοι θα δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι εξ ίσου καλά και στον εσωτερικό μας κόσμο! Μπορεί να γέμισε το μυαλό μας γνώσεις, δεν γέμισε όμως η καρδιά μας καλοσύνη. Μπορεί να ξέρουμε χίλια-δυο πράγματα, δεν ξέρουμε όμως να αγαπάμε. Μπορεί να γνωρίζουμε ξένες γλώσσες, όμως δεν μπορούμε να συλλαβίσουμε δυο λόγια κατανόησης και φροντίδας. Μπορεί το αμάξι που έχουμε να τρέχει πολύ γρήγορα, δεν κάνουμε όμως ούτε βήμα να πλησιάσουμε τον διπλανό μας. Μπορεί να έχουμε ασφάλιση και ασφάλεια στα πράγματά μας, όμως δεν δημιουργούμε αίσθημα ασφάλειας σ’όσους βρίσκονται δίπλα μας (σύζυγοι-παιδιά-συγγενείς-φίλοι). Μπορεί τέλος να μάθαμε να λέμε όμορφες κουβέντες, όμως δεν είναι όμορφα αυτά που κάνουμε,!

Γιατί όλα αυτά;

Ο άνθρωπος δεν είναι απλά μια βιολογική ύπαρξη (ένας σκύλος π.χ.) ώστε να μάθει και να προσαρμοστεί σε μια συμπεριφορά-φόρμα για τις καθημερινές του σχέσεις. Του ανθρώπου δε του φτάνει να ζει, θέλει και να ξέρει γιατί ζει. Ακριβώς αυτό φωτίζει την Γιορτή και δίνει το νόημα των Χριστουγέννων.

Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μάθει σ’ όλους τους ανθρώπους τον λόγο της ύπαρξής τους. Έγινε άνθρωπος (όντας Θεός) για να μας δώσει την δυνατότητα να γίνουμε θεοί! Ακούγεται παράξενα; Ηχεί στ’αυτιά μας, περίεργα; Μας φαίνεται (ακόμα χειρότερα) αστείο; Μεγάλο; Ακατόρθωτο;

Αν σ’ αυτά τα ερωτηματικά απαντάμε “ναι” (δηλαδή μας φαίνεται παράξενο-περίεργο-αστείο-μεγάλο-ακατόρθωτο) τότε φανερώνουμε την αποξένωσή μας από την Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι λέσχη “καθώς πρέπει” κυρίων. Είναι η μυστηριώδης συνθήκη της μετάλλαξης του ανθρώπου- ζώου σε άνθρωπο- Θεό. Αυτή την μετάλλαξη ήρθε να αναγγείλει και να υλοποιήσει ο Χριστός γενόμενος άνθρωπος. Γι’ αυτό η γέννησή Του είναι… Χαράς Ευαγγέλια. Ήρθε να μας πει ότι δεν μας αξιολογεί ως τετράποδα αλλά ως… ίσους μ’Αυτόν! Να μας δείξει μέτρο (τον εαυτό Του) στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε. Όσοι θέλουν και το καταλαβαίνουν… φτάνουν. Έλεγαν για τον άγιο Σισώη: άνθρωπος την όψιν και Θεός την καρδίαν. Αυτό είναι το νόημα, η πρόταση και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Όχι ο αμερικάνικος αι-Βασίλης της χαζοχαρούμενης κοινής ευτυχίας, αλλά η σιωπή της ευγένειας του Θεού που προτείνει χωρίς να καπελώνει. Που δείχνει, χωρίς να αναγκάζει. Που σέβεται την ελευθερία, γιατί αλλιώτικα όλα απαξιώνονται.

“Μυστήρια κραυγῆς, ἅ ἐν ἡσυχίᾳ Θεοῦ ἐπράχθη” λέει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος.

Λόγος είναι ο Χριστός, που έρχεται, και γίνεται σαν εμάς, προτείνοντάς μας να γίνουμε σαν Εκείνον. Γεννιέται ανάμεσα σε δυο μεγάλες σιωπές: του Θεού Πατέρα, που Τον στέλνει και του Αγίου Πνεύματος, που “ἐν σιγῇ” υλοποιεί την μετάλλαξη… από το ζώο στον άνθρωπο-Θεό, καθενός, που θα Τον αγαπήσει, θα Τον εμπιστευτεί και θα παραδοθεί σ’ Αυτόν ακλουθώντας Τον και στον κόπο της αλλαγής.

Μακάρι ο Χριστός να φωτίσει τις καρδιές μας αυτά τα Χριστούγεννα ώστε να μπούμε στον δρόμο για μια τέτοια μετάλλαξή μας.

Με αγάπη, ευχές και ελπίδα  για μετάλλαξη δική Σας και δική μου στα δεδομένα του κοινού μας Πατέρα Ιησού Χριστού.

Ο εφημέριός Σας

π. Θεοδόσιος

 Χριστούγεννα 2012

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση