Γενικού ενδιαφέροντος

Διδασκαλία Μητροπολίτη Μελετίου στην ΙΣΠΑΝΙΑ!

Παρακάτω ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα της Μαδρίτης, El Confidencial Digital., που παρουσιάζει ευφήμως τον πάλαι Μητροπολίτη μας Μελέτιο Καλαμαρά, για την Θεολογία και την ποιότητα του.

«Κατόπιν προτροπής καλού φίλου, τον οποίο επίσης μιμούμαι σε αυτό, εδώ και αρκετό καιρό τον επίσκοπο του Τρόντχαϊμ, μιας νορβηγικής επισκοπής στο Βορρά. Το όνομά του είναι Erik Varden και είναι, ή ήταν, όπως θα μπορούσε να το καταλάβει κανείς, ένας μοναχός με αυστηρή τήρηση, με την έννοια της συνέπειας, Κιστερκιανός.

Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα μιας στήλης.

Για να σας δώσω μια σύντομη ιδέα. Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1974. Ο παππούς του ήταν προτεστάντης πάστορας, οι γονείς του δεδηλωμένοι αγνωστικιστές. Σπούδασε Θεολογία στο περίφημο Magdalene College του Κέιμπριτζ, και πέρασε μια περίεργη διαδικασία συνάντησης με τον Κύριο εν μέσω μιας εκκοσμικευμένης νοοτροπίας. Αφού υπερασπίστηκε τη διατριβή του, προσκλήθηκε να διδάξει στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι.

Στη συνέχεια αποφάσισε να ενταχθεί στους Κιστερκιανούς, στάλθηκε στη Ρώμη, σπούδασε στο Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο, δίδαξε συριακή γλώσσα και δίδαξε στο Ανσέλμιο Πανεπιστήμιο. Εξελέγη ηγούμενος του μοναστηριού του, του Mount Saint Bernard Abbey στο Coalville της Αγγλίας. Την 1η Οκτωβρίου 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε επίσκοπο του Trondheim, μιας νορβηγικής επισκοπής, της τρίτης πολυπληθέστερης επισκοπής της Νορβηγίας, με, πλουραλιστικό και χωρίς  σαφές θρήσκευμα, πληθυσμό.

Πρόσφατα, ο Γενικός Ηγούμενος του Τάγματος του ζήτησε να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Τάγματος που πραγματοποιήθηκε στην Ασίζη. Το κείμενο της παρέμβασής του, (που δημοσιεύτηκε και στα ισπανικά), είναι ένα από τα πνευματικά κείμενα που με επηρέασαν περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Για να σας δώσω μια ιδέα, επιτρέψτε μου να αναπαραγάγω μόνο την πρώτη παράγραφο της διδαχής του επισκόπου Erik Varden, έστω και αν είναι λίγο μεγάλη:

“Τα τελευταία δύο χρόνια η βιογραφία του ορθόδοξου επισκόπου Μελετίου Καλαμαρά έχει γίνει για μένα συχνή αναφορά (Stephen Lloyd-Moffett, «Beauty for Ashes», 2010), έκδοση στα Ελληνικά με τίτλο «Ομορφιά από τις στάχτες» από τις εκδόσεις ΙΩΝΑΣ ΤΗΛ. 6981216456. Γεννήθηκε το 1933 και μπήκε σε μοναστήρι σε ηλικία είκοσι ενός ετών. Εκεί έζησε μια ζωή λιτότητας. Το 1968 διορίστηκε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και μετακόμισε στην Αθήνα. Γύρω του συγκεντρώθηκαν κάποιοι νέοι άνθρωποι που αναζητούσαν την ανανέωση της Εκκλησίας και μια ριζοσπαστική μοναστική ζωή. Μια κοινότητα γεννήθηκε. Το 1979, ο πατέρας Μελέτιος ταξίδεψε με μια ομάδα δώδεκα ατόμων στο Άγιο Όρος με σκοπό να εγκατασταθεί εκεί. Ωστόσο, το σχέδιο ναυάγησε: ο Μελέτιος εξελέγη επίσκοπος Πρέβεζας, κοντά στη Νικόπολη. Ανέλαβε το επισκοπικό καθήκον χωρίς να απαρνηθεί την μοναχική του απόφαση – ιδιότητα. Όταν έφτασε στην επισκοπή αυτή βρισκόταν σε κατάσταση σκανδάλου. Με την πάροδο του χρόνου έλαβε χώρα μια μεταμόρφωση, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της βιογραφίας. Ποιος από εμάς δεν έχει βιώσει την εμπειρία να βλέπει ένα αγαπημένο σχέδιο να γίνεται σκόνη, με την ελπίδα ότι με κάποιο τρόπο μια  νέα ομορφιά θα μπορούσε να αναδυθεί από τις στάχτες σαν φοίνικας; Πώς προχώρησε ο Μελέτιος; Για να απαντηθεί πλήρως αυτό το ερώτημα θα χρειαζόταν πολύς χρόνος. Θα περιοριστώ στο να επισημάνω μια βασική ιδέα που διέπει όλα τα υπόλοιπα.

Η Εκκλησία είναι ένα θείο μυστήριο που πρέπει να κατανοηθεί ως τέτοιο, επέμεινε ο Μελέτιος. Όταν το ανθρώπινο υπερισχύει του θείου, η Εκκλησία δεν ευδοκιμεί. “Ο ανθρωποκεντρισμός, έγραψε το 2001, σκοτώνει την Εκκλησία και τη ζωή της”.


[
Μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρη την ομιλία σε αυτόν τον σύνδεσμο (Coram fratribus archives A letter to tle OCSO Και στα Ελληνικά στο enoriako. info).Επιστολή προς το Τάγμα των Κιστερκιανών  του Αυστηρού Κανόνα.]

Στην αρχαία Εκκλησία, όταν η Χριστιανική Εκκλησία βλαστάνει και αναγεννάται, δεν ήταν ασυνήθιστο να γίνει επίσκοπος μιας περιοχής κάποιος από μια μακρινή χώρα, ειδικά αν ήταν σοβαρός  μοναχός και ικανός διδάσκαλος.

Θαυμάζοντας ο δημοσιογράφος José Francisco Serrano Oceja τον Επίσκοπο Erik και αποκλαιόμενος την Εκκλησιαστική κατάσταση που υπάρχει στην Ισπανία, καταλήγοντας, έγραψε απελπισμένα:
Παρακαλώ, μπορεί κάποιος να φέρει αυτόν τον επίσκοπο στην Ισπανία;»

Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση