Γενικού ενδιαφέροντος

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Κοινή διακήρυξη της Αυτού Αγιότητος Βαρθολομαίου, Οικουμενικού

Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως,

Της Αυτού Μακαριότητος Ιερωνύμου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος του Αγίου Πατρός Φγαγκίσκου

 

                            Στρατόπεδο προσφύγων Μόριας, Λέσβος

                                         Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

                        

Από κοινού Διακήρυξη

Εμείς, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στην ελληνική νήσο της Λέσβου για να δείξουμε τη βαθιά μας έγνοια μπροστά στην τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο που ήρθαν στην  Ευρώπη διωγμένοι από συγκρουσιακές καταστάσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, από απειλές της επιβίωσής τους. Η παγκόσμια γνώμη δεν μπορεί να αγνοεί τη γιγαντιαία ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την εξάπλωση των ενόπλων βιαιοτήτων και διενέξεων, από τον διωγμό και τον εκτοπισμό θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων  όπως και από τον ξεριζωμό οικογενειών από τις εστίες τους, λόγω ασκήσεως βίας εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους όπως και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι βασικά μια κρίση της ανθρώπινης ιδιότητας, που απαιτεί μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπάθειας, γενναιοψυχίας και μια άμεση και πρακτική δέσμευση  παροχής εφοδίων. Από τη Λέσβο, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος, αντιμετωπίζοντας αυτή τη μαζική ανθρωπιστική κρίση και τις υποκείμενες αιτίες της με διπλωματικές, πολιτικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες  όπως και με προσπάθειες συνεργασίας, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως διευθύνοντες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, είμαστε ενωμένοι στην επιθυμία μας για ειρήνη και στη μέριμνά μας για λύση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζοντας τις ήδη εν δράσει προσπάθειες για την προσφορά βοήθειας και φροντίδων προς τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα και οι κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανών, θα παραμένουν στη χώρα τους και θα απολαμβάνουν το βασικό δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρεία διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα συμπαράστασης είναι επειγόντως αναγκαία για να στηριχθεί το δίκαιο, να υποστηριχθούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μέσα σ’ αυτή την απαράδεχτη κατάσταση, να προστατευθούν οι μειονότητες, να πολεμηθεί η ανθρώπινη εκμετάλλευση και το εμπόριο ανθρώπων, για να απαγορευθούν οι δρόμοι που δεν είναι ασφαλείς, όπως μέσω του Αιγαίου πελάγους και όλης της Μεσογείου,  και για να αναπτυχθούν διαδικασίες ασφαλούς επανεγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες που έχουν άμεσα εμπλακεί  στον εφοδιασμό των απαραίτητων σε τόσο πολλά αδέλφια μας που υποφέρουν.

Ειδικά, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, ανταποκρίθηκε με γενναιοψυχία σ’ αυτή την κρίση.

Από κοινού, συνηγορούμε επίσημα για ένα τέλος στον πόλεμο και στη βία στη Μέση Ανατολή, για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και για την επιστροφή με κάθε σεβασμό εκείνων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την υποδοχή, τη συμπαράσταση και την προστασία  των προσφύγων όλων των ομολογιών· και από τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες συμπαράστασης, να εργάζονται για τον συντονισμό των πρωτοβουλιών τους. Επειδή, όσο διαρκεί η ανάγκη, παροτρύνουμε όλες τις χώρες να επεκτείνουν το προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σ’ αυτούς που το δικαιούνται, να αυξάνουν τις προσπάθειές τους για συμπαράσταση και να εργάζονται με όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους προσβλέποντας σε ένα σύντομο τέλος των συγκρούσεων του παρόντος.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την επείγουσα πρόκληση, καλούμε όλους τους μαθητές του Χριστού να θυμηθούν τους λόγους του Κυρίου, πάνω στους οποίους θα κριθούμε μια μέρα : «Επειδή πείνασα, και μου δώσατε τροφή· δίψασα, και μου δώσατε να πιω· ήμουν ξένος, και με περιμαζέψατε· ήμουν γυμνός, και με ντύσατε· ήμουν άρρωστος, και μ’ επισκεφθήκατε· ήμουν στη φυλακή, και ήρθατε να με δείτε… Αλήθεια σας λέω : κάθε φορά που τα κάνατε αυτά σ’ έναν από τους αδελφούς μου τους ελάχιστους, τα κάνατε σ’ εμένα» (Μτ 25, 35-36. 40).

Από μέρους μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δεσμευόμαστε σταθερά και ανεπιφύλακτα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να προαγάγουμε την πλήρη ενότητα όλων των χριστιανών. Επαναδιατυπώνουμε την πεποίθησή μας ότι «η συμφιλίωση (μεταξύ των χριστιανών) θα ευνοήσει την κοινωνική δικαιοσύνη στο εσωτερικό όλων των λαών και μεταξύ τους… Θέλουμε από κοινού να συντελέσουμε ώστε οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο να γίνονται με αξιοπρέπεια δεκτοί στην Ευρώπη (Οικουμενικό Σύνταγμα, 2001). Υπερασπιζόμενοι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και όλων των περιθωριοποιημένων προσώπων μέσα στις κοινωνίες μας, αποβλέπουμε στην εκπλήρωση της αποστολής διακονίας των Εκκλησιών προς όφελος του κόσμου.

Η σημερινή μας συνάντηση προορίζεται να βοηθήσει ώστε να πάρουν θάρρος και ελπίδα εκείνοι που ζητούν καταφύγιο όπως και  όλοι  εκείνοι που τους δέχονται και τους βοηθούν. Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής των ανθρώπων και να υποστηρίξει σε όλα τα επίπεδα τις πολιτικές ένταξης που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων εκείνων τους οποίους έθιξε η παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αδελφών μας χριστιανών, μας καλεί σε σταθερή  και θερμή προσευχή.

 

Λέσβος, 16 Απριλίου 2016

  Ιερώνυμος ΙΙ             Φραγκίσκος            Βαρθολομαίος Ι

Αφήστε μια απάντηση