Γενικού ενδιαφέροντος

Επιστολή-Έκκληση εν όψει μιας ακόμα Συνόδου

Σεβασμιώτατοι πατέρες,

Συγγνώμη για την ενόχληση και το θράσος. Θάθελα, εκφράζοντας πολλούς συναδέλφους ιερείς και ακόμα περισσότερους χριστιανούς, ως παπάς που περπατάει στην πέμπτη δεκαετία ιερωσύνης (φυσικά υπάρχουν πολλοί με ακόμα πιο πολλά χρόνια), να θυμίσω στην αγάπη σας, εν όψει της Συνόδου της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, την απελπισία που αισθάνονται/αισθανόμαστε οι χριστιανοί, από την αίσθηση ότι τέτοιες συνάξεις έχουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ (ουσιαστικά) θέμα τους τις… εκλογές!!

Τα όποια “θέματα” καταλήγουν να είναι υπεκφυγές-φενάκη για τα μάτια του κόσμου. Απλώς σκεφτείτε ότι όταν δεν σας φτάνει ο χρόνος αναβάλλονται ή ακυρώνονται οι θεματικές εισηγήσεις, αλλά ποτέ δεν μετατίθενται οι εκλογές. Εν τῇ πράξει τίποτε δεν ακουμπιέται και για τίποτε δεν υπάρχει απόφαση, πλην αστείων υποχωρήσεων σε φανατικούς (απαγορεύεται ανάδοχος σε βάπτισμα που έχει κάνει πολιτικό γάμο…!! Ενώ εθελοτυφλούμε στη γελοιοποίηση του βαπτίσματος στη θάλασσα).

Πριν λίγες ημέρες ένα μέλος της Ιεραρχίας ευχόταν σε αρχιμανδρίτη «που τον γνωρίζουν όλοι οι αρχιερείς (έτσι έλεγε) να γίνει μέλος της αρχιερατικής οικογενείας»…!! Δηλαδή, τι εννοεί ο ποιητής; Τελικά είστε μια κάστα βραχμάνων που αναπαράγεται υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της; Μια… “φαμίλια” κατά τα ιταλικά πρότυπα; Πού βρίσκονται οι ιερείς και οι χριστιανοί στη συνείδησή σας; Μέχρι πότε θα “λύνονται” εφημεριακά-ιερατικά θέματα ερήμην και εν αγνοία αυτών που τα υλοποιούν και τους αφορούν;

Μπροστά μας είναι ένα απλό, κατά τα ισχύοντα, θέμα θεμελιακής όμως σημασίας οι… νέοι επίτροποι! Λοιπόν δεν το βλέπετε; “Κανείς” χριστιανός δεν θέλει να αναλάβει! Η αποξένωση των ανθρώπων από την Εκκλησία είναι σε τραγικό ποσοστιαίο μέγεθος από το γενικό πληθυσμό!! Και εμείς “διορίζουμε” αργόσχολους παρήλικες και αν γίνεται ολιγόνοες και χωρίς γνώμη και αντιρρήσεις. ΟΛΟΙ βλέπουν το θέμα. Κανείς με αξιοπρέπεια δεν δέχεται να συμφυρθεί σ’ αυτό. Επιτέλους αποφασίστε μια απογραφή των εκκλησιαζομένων έστω και εκλογές επιτρόπων από αυτούς! Δεν μπορείς να απαιτείς ποιότητα απ’ αυτούς πού δεν εκτιμάς. Η εικόνα που εκπέμπουμε είναι μιας θρησκευτικής γραφειοκρατίας. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ; Ποιον περιμένουμε να θέλει να εισέλθει; Μήπως τελικά τούς βουλομένους εἰσελθεῖν τους εμποδίζουμε;

Ας αρχίσουμε από κάπου. Δεν διαλύεται η Εκκλησία από τα λάθη των πιστών χριστιανών, αλλά από τα λάθη των κληρικών χριστιανών. Απέναντι στους βαπτισμένους (που φυσικά ΔΕΝ είναι απαραιτήτως χριστιανοί…) είμαστε υπόλογοι να λειτουργούμε ως φως. Δεν το βλέπετε ότι τα “έθνη” είναι… οι Έλληνες χριστιανοί; Δύο αρθρογραφήματα αν διαβάσετε την Κυριακή και αν παρακολουθήσετε μια συζήτηση στην τηλεόραση δεν θα χρειαστείτε άλλους μάρτυρες!!

Ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος είδαμε πως θα κάνει μια εισήγηση σχετική. Θα είναι όμως δυστύχημα για όλη την Εκκλησία αν τα λόγια του, περιεσκεμμένα και σοβαρά (καρπός καλός από καλό δένδρο), μείνουν λόγια. Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά. Ατυχώς δεν βλέπετε ότι η εκκλησιαστική ατμόσφαιρα ζεσταίνει το αυγό του φιδιού; Και το φίδι είναι, αδιαφορία τρις χειρότερη κι από μίσος, και γεννάει στους χριστιανούς μεν κυνισμό και αθεΐα πρακτική και θεωρητική· στους κληρικούς δε ιδιότυπο επαγγελματισμό γεμάτο υποκρισία διαλυτική των πάντων.

Πότε θα ειπωθεί από τη Σύνοδο το ΜΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ;

Το θέμα των επιτρόπων και η λύση του είναι έμπρακτη διδασκαλία του πώς εκτιμώνται οι λαϊκοί και τι ατμόσφαιρα (δημοκρατίας ή δικτατορίας;) υπάρχει στο χώρο. Ο Μεταξάς που κατήργησε τις ενοριακές εκλογές είναι δικτάτορας. Δεν μας εξυπηρέτησε. Μας… σκότωσε! Έκοψε το σώμα από το κεφάλι! Έλεος, δεν υπάρχει ασώματος κεφαλή. Εκκλησιολογικά όμως πρέπει το σώμα να εισπράττει την εκτίμηση και τον σεβασμό της κεφαλής και να είναι ρυθμιστικό ενεργειών των σωστών αποφάσεων της κεφαλής. Αλλιώς (και ήδη το ζούμε) έχουμε τερατογενέσεις. Δεν λύνονται τα θέματα με επιβολή σιωπής και απαίτηση “υπακοής”. Η σιωπή θέλει μεν κόπο για να γίνει βάση προσευχής, αλλά η διαστροφή της προσφέρει, ατυχώς, πλάτη για να πατήσει ο διάβολος να μπει στο ναό του Θεού! “Σιωπή” και “υπακοή” είναι φάρμακα που ατυχώς γίνονται πολύ εύκολα φαρμάκι, όταν υπηρετούν σκοπιμότητες. Ο ελεύθερος λόγος και η κριτική δεν γίνεται να θεωρείται ιεροκατηγορία. Τελείωσε ανεπιστρεπτί η εποχή “απαγορεύσεων” “ιεροκατηγορίας” και ας μη τη “λιμπιζόμαστε”. Τα δημοσίως άλλωστε λεγόμενα και πραττόμενα δημοσίως κρίνονται.

Λύστε το θέμα των επιτρόπων (μη φαντάζεστε, το υπάρχον νομικό πλαίσιο ως λύση! -Είναι βρόγχος) ως αρχή επαναπροσδιορισμού της ενοριακής κοινότητας από τα άθροισμα των οποίων (όπως τα κύτταρα στο σώμα) συναπαρτίζεται και ΥΠΑΡΧΕΙ η Εκκλησία.

Εκτός αν, ὅ μή γένοιτο, φαντάζεστε ότι όλα είναι καλά και η ακινησία είναι μεγαλοπρέπεια! Όλοι το ξέρουμε ότι είναι απλώς νεκρική ακαμψία!!!

Ανοίξτε, σεβασμιώτατοι πατέρες, ουσιαστικά την πόρτα της Εκκλησίας στους χριστιανούς για γνωριμία και συνειδητοποίηση του σπιτιού τους. Δεν τους κάνετε χάρη με το να τους δέχεστε! Πρέπει όμως να το ομολογήσουμε ότι οι χριστιανοί μας αισθάνονται την Εκκλησία απόμακρη και οι ίδιοι είναι αποξενωμένοι και απογοητευμένοι. Δεν είναι σχέση με τους χριστιανούς τα συσσίτια, όσο απαραίτητα και αν είναι.

Πατρικός οίκος είναι εκεί, που όταν και όπως και να γυρίσεις, δεν θα σε ρωτήσουν γιατί ήρθες. Πατέρας είναι αυτός που κάθε απόγευμα βγαίνει στον δρόμο να δει αν επιστρέφει και έρχεται το παιδί του που «έφυγε μακριά».

Συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά, αν θέλετε, δεχτείτε το, τα παραπάνω όλα δεν είναι διδακτισμός, αλλά κραυγή αγωνίας να μη συμπαραταχθεί και η Εκκλησία στις θεσμικές οντότητες του ελληνικού κράτους και το Σπίτι μας γίνει ξενοδοχείο.

Φιλώ το χέρι σας.

Εύχεσθε για όλους.

Υμέτερος

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

30 Σεπτεμβρίου 2022

Αφήστε μια απάντηση