Κατήχηση

Επτά ψέματα που πιστεύουν οι χριστιανοί για τον χριστιανισμό

Η χριστιανική πίστη είναι συναρπαστική. Πολλά όμως που διακηρύττουμε και πιστεύουμε δεν είναι αληθινά. Ακολουθούν τα επτά πιο συνήθη στερεότυπα που οι χριστιανοί επαναλαμβάνουμε,  αλλά είναι ψεύδη.

Είσαι πάντα χαρούμενος. Σε πολλές εκκλησιαστικές κοινότητες ευδοκιμεί η νοσηρή νοοτροπία και προσδοκία ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι πάντοτε και διαρκώς. Αν είμαστε κάτι λιγότερo από εύθυμες και χαρούμενες πνευματικές μαζορέτες, είμαστε κακή εικόνα του χριστιανισμού.

Συχνά  ο τρόπος που παίζουμε τον ‘ρόλο’, συνοψίζεται στο “να είσαι καλή μαρτυρία”. Η ικανοποίηση και η ευτυχία είναι πνευματικά δώρα και αρετές αλλά ποτέ σε βάρος της εντιμότητας, της διαφάνειας και της αλήθειας. Δεν πρέπει ποτέ να προσποιούμαστε ότι είμαστε μονίμως χαρούμενοι και ήρεμοι, φορώντας τη μάσκα της χαράς ως εργαλείο ευαγγελισμού.

Ο Θεός επιθυμεί τη συμφιλίωση και την αποκατάσταση, αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τις διαταραγμένες σχέσεις, την πικρία και την αμαρτία στη ζωή μας. Η συγχώρηση, η αναγνώριση εθισμών, κακοποίησης, η αναζήτηση δικαιοσύνης, η έκκληση για βοήθεια και η υπηρεσία στον συνάνθρωπο συχνά μας δυσκολεύουν και μας κάνουν δυστυχείς, αυτό όμως είναι ΕΝΤΑΞΕΙ!

Καιρός παντί πράγματι. Κάποιες από τις πιο συγκλονιστικές και άγιες στιγμές στη ζωή μας  είναι στιγμές δοκιμασίας, λύπης και στεναχώριας. Ας σταματήσουμε να παρουσιάζουμε τον χριστιανισμό σαν κάτι που δεν είναι.

Τα προβλήματά σου θα εξαφανιστούν. Πολλοί βλέπουν τη χριστιανική πίστη σαν τις Πρώτες Βοήθεια, σαν δεκανίκι ή σαν μέσο αποφυγής του πόνου, της αρρώστιας και των προβλημάτων της ζωής. Στο κέντρο όμως της διδασκαλίας και της ζωής του Χριστού βρίσκεται και πάλι η αλήθεια. Ο χριστιανισμός δεν αγνοεί την πραγματικότητα, αλλά την αγκαλιάζει, εισχωρεί στον αληθινό κόσμο με όλες τις βαριές αποσκευές που κουβαλάει.

Η πίστη στον Χριστό μάς ωθεί να δούμε και να αποδεχτούμε τα γεγονότα, τα καλά και τα άσχημα. Δεν μπορούμε να κρύψουμε ή να αγνοήσουμε τις δυσκολίες, αλλά να τις διαχειριστούμε με σοφία.

Η πίστη στον Χριστό απαιτεί ειλικρίνεια, γενναιότητα, θυσία, υπηρεσία και πόνο ψυχής. Στην Καινή Διαθήκη βλέπουμε ότι, όταν οι μαθητές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Χριστό, αντιμετώπισαν διωγμό, φτώχεια και τελικά μαρτυρικό θάνατο. ΟΧΙ, τα προβλήματά μας δεν θα εξαφανιστούν! Η σχέση μας όμως με τον Θεό αξίζει περισσότερο από τα προβλήματα.

Θα “ευλογηθείς”. Αν αναζητάς πλούτη, ευημερία, άνεση και ασφάλεια, η χριστιανική πίστη δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Σε αντίθεση με την καταναλωτική κουλτούρα μας , ο Χριστός παροτρύνει τους πιστούς Του να θυσιάζουν και να προσφέρουν τα πάντα, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους για τους άλλους. Οι μαθητές του Χριστού έζησαν επικίνδυνα και δύσκολα. Βασίζονταν συνεχώς στη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία των άλλων. Συχνά κατέληγαν στη φυλακή, ακόμη και στον θάνατο εξαιτίας της πίστης τους.

Πολλοί από τους πιο ευσεβείς και αγίους ανθρώπους που γνωρίζω ζουν με εξαιρετικές δυσκολίες και άλυτα προβλήματα: αρρώστια, φτώχεια, κακοποίηση και θάνατο. Σωρεία φρικτών πραγμάτων συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους, ακόμη και σε χριστιανούς που αγαπούν τον Θεό με πάθος. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται αρκετά τον Θεό ή ότι δεν έχουν αρκετή πίστη; Όχι! Η πίστη δεν είναι το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε φυσική, οικονομική, κοινωνική ευρυχωρία και κοσμική επιτυχία. Γι’ αυτό ας σταματήσουμε να τη βλέπουμε έτσι!

Η Ιεραποστολή και η Διακονία είναι ωραία και απολαυστική. Ας μην παρεξηγηθώ. Η Διακονία είναι ευλογία και απόλαυση. Από τότε που είμαστε στο Κυριακό Σχολείο, στους ομίλους Εφήβων και Νέων και μέχρι να ενηλικιωθούμε, ακούμε ότι οι “Ιεραποστολές”, η “Διακονία” και ο “ Ευαγγελισμός” είναι  απολαυστική περιπέτεια, διασκέδαση και ανταμοιβή. Πηγαίνουμε εθελοντές σε αποστολές, να βοηθήσουμε σε μακρινές χώρες, κάνουμε εράνους και παζάρια να συγκεντρώσουμε χρήματα για διακονίες αστέγων. Οι περισσότεροι από εμάς βέβαια, στο τέλος, έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και στην κανονική ζωή μας.

Η Ιεραποστολή και η Διακονία είναι σκληρή δουλειά. Τα ποσοστά κόπωσης στους μόνιμους εργάτες και ιεραποστόλους είναι υπερβολικά υψηλά. Ποιμένες και ιεραπόστολοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας κινδύνου με ροπή στους εθισμούς, στο άγχος και την κακοποίηση. Δεν είναι εύκολη ζωή.

Οι ιεραπόστολοι και οι εργάτες του Ευαγγελίου πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμοι, πολλές φορές χωρίς αναγνώριση, και αντιμέτωποι με δύσκολα προβλήματα. Σε συνδυασμό με άστατα ωράρια, χαμηλούς μισθούς και καμία εκτίμηση έχουν μια ζωή που λίγοι μπορούν να διαχειριστούν.

Στις εκκλησίες και στις εκκλησιαστικές μας οργανώσεις όμως εκθειάζουμε την ιδέα της υπηρεσίας, χωρίς να παρουσιάζουμε την ακριβή και αληθινή εικόνα και τις απαιτήσεις της όποιας διακονίας. Αντί να ακούμε ιστορίες τρόμου για καυγάδες, συγκρούσεις, διαμάχες και ταραχές, ακούμε μόνο ιστορίες αναζωπύρωσης, θαυμάτων και ευλογιών. Σπουδαία και πολύτιμα όλα αυτά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δίνουν μια λανθασμένη εικόνα της Διακονίας.

Πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουμε το έργο του Θεού, όπως ακριβώς είναι, όχι σαν ένα καλοφτιαγμένο, ελκυστικό προϊόν έτοιμο για την αγορά. Σε αυτούς που είναι τώρα στη διακονία οφείλουμε στήριξη, ενθάρρυνση και αγάπη.

Όλες οι απορίες σου θα απαντηθούν. Στη χριστιανική πίστη συνυπάρχουν οι αμφιβολίες, τα ερωτήματα, η αβεβαιότητα, οι αποχρώσεις και η πολυπλοκότητα. Δεν υπάρχουν πολλές ξεκάθαρες απαντήσεις κι αυτές που υπάρχουν αμφισβητούνται από εκατοντάδες θεολόγους και λόγιους. Σε αυτούς που αναζητούν απαντήσεις στα βαθύτερα ερωτήματα και μυστήρια της ζωής, ο Χριστός προσφέρει κάποια σαφήνεια, αφήνει όμως και πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Οι πιστοί θα πρέπει να δεχτούμε το γεγονός ότι δεν τα γνωρίζουμε όλα. Στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε στη Βίβλο όλες τις απαντήσεις στις προκλήσεις του κόσμου καταλήγουμε να χειραγωγούμε το μήνυμα του Χριστού, να παρουσιάζουμε δικές μας θεωρίες, για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των άλλων.

Η χριστιανική κοινότητα είναι τέλεια. Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την εκκλησία, όχι γιατί σταματούν  να πιστεύουν στον Θεό, αλλά γιατί απογοητεύονται από τους ανθρώπους που Τον εκπροσωπούν. Οι χριστιανοί πληγώνουν ανθρώπους. Φωνάζουν, μαλώνουν, λένε ψέματα, προσβάλλουν και φέρονται απαράδεκτα.

Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τους ίδιους τους  χριστιανούς, που συνεχώς πληγώνονται από δογματικές διαιρέσεις, εκκλησιαστικούς καυγάδες, κουτσομπολιό, διαπροσωπικές διαμάχες σε μορφή χιονοστιβάδας. Οι χριστιανοί δεν είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν  ότι ο αριθμός των διαζυγίων και πολλών ηθικών παραπτωμάτων είναι ελάχιστα μικρότερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι οι χριστιανοί μπορούν πάντοτε να διακρίνουν το καλό από το κακό. Αντί να κρίνουμε  και να καταδικάζουμε τους άλλους, πρέπει να αρχίσουμε να τους ακούμε προσεκτικά και να συζητάμε μαζί τους. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εξ αποστάσεως  ποιος είναι χριστιανός σε ένα εμπορικό κέντρο: δεν υπάρχει οπτική και εμφανής διαφορά!

Ο χριστιανισμός σε κάνει καλύτερο από τους άλλους. Αυτή είναι πολύ δύσπεπτη αλήθεια για τους χριστιανούς. Δεν είναι καλύτεροι από τους άλλους. Ο Χριστός στη διακονία Του δίδαξε με επιμονή τις αρετές της ταπείνωσης, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι ο Θεός αγαπάει ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους, άσχετα από την καταγωγή, την οικονομική και πνευματική τους κατάσταση. Αν θεωρούμε τον εαυτό μας ανώτερο από τους άλλους, τότε γινόμαστε σαν τους Φαρισαίους, που το μόνο που αναζητούσαν ήταν δύναμη, εξουσία και έλεγχος. Ο Θεός όμως που είναι κυβερνήτης του Σύμπαντος, μείωσε τον εαυτό Του, πήρε ανθρώπινη μορφή και πέθανε στον Σταυρό για χάρη των άλλων, γι’ αυτούς τους άλλους που Τον σκότωσαν! Είμαστε εμείς πρόθυμοι να μηδενίσουμε τον εαυτό μας για χάρη των άλλων, ακόμη και αυτών που αντιπαθούμε;

Το πρόβλημα με την ωραιοποίηση του χριστιανισμού είναι ότι μετατρέπουμε την πίστη σε προϊόν και χρησιμοποιούμε διάφορες ‘τακτικές πωλήσεων’ για να τον παρουσιάσουμε ελκυστικό. Αυτό δεν είναι εντελώς λάθος, αρκεί οι χριστιανοί να μην πιστεύουν ότι είναι και εντελώς σωστό, γιατί έτσι δημιουργούνται λανθασμένες προσδοκίες για ιδανικές καταστάσεις, που σταδιακά οδηγούν σε απογοήτευση και αποτυχία. Αντί να παρουσιάζουμε τον χριστιανισμό σαν έναν κατάλογο ωφελημάτων και προνομίων, πρέπει να παρουσιάζουμε τον Χριστό. Στο τέλος, όταν όλα τελειώσουν και χαθούν, ο Χριστός μένει πιστός πάνω και πέρα από κάθε θρησκεία. Ας εμπιστευτούμε μόνον τον Χριστό, όχι την όποια  θρησκεία.

Μετάφραση: Βιργινία Καλαλίδου Αγαπίδου

Πρωτότυπο άρθρο: https://sojo.net/articles/seven-lies-about-christianity-which-christians-believe

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ο ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, Νοέμβριος 2022. Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας.

Ο Stephen Mattson αρθρογραφεί στο περιοδικό Relevant Magazine and Burnside Writers Collective. Σπούδασε στο Moody Bible Institute και ασχολήθηκε με τη διακονία Νέων. Διδάσκει στο Northwestern College, St. Paul. Minnesota. Ακολουθήστε τον στο Twitter@mikta.

Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση