Γενικού ενδιαφέροντος

Φασισμός υπέρ των αμβλώσεων στο Μάντσεστερ

Η “τρομοκρατημένη” ομάδα φοιτητών υπέρ της ζωής χρειάζεται τελικώς αστυνομική προστασία από τον όχλο στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

James Jeffrey

Μια φοιτητική ομάδα υπέρ της ζωής που συναντήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ χρειάστηκε την επέμβαση της αστυνομίας για προστασία, λόγω ενός εχθρικού πλήθους 250 ατόμων που περικύκλωσε “επιθετικά” το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση!

Η φοιτητική ομάδα “Υπέρ της ζωής”, Manchester Pro-Life Society, πραγματοποίησε συγκέντρωση για μια ομιλία το βράδυ της 1ης Μαρτίου. Η παρενόχληση άρχισε αμέσως μόλις οι φοιτητές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο που φιλοξενούσε την εκδήλωση! Αυγά πετάχτηκαν σε παράθυρα, ενώ οι φοιτητές που έφτασαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δέχτηκαν “έναν χείμαρρο λεκτικής βίας και απειλών”, αναφέρει το Right to Life UK.

Ο εκφοβισμός κλιμακώθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε έφτασε η αστυνομία προκειμένου να επιτρέψει στους “Υπέρ της Ζωής” φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο. Καθώς οι φοιτητές αποχωρούσαν από την εκδήλωση, έπρεπε να αποχωρήσουν μέσα από ένα κλοιό διαδηλωτών που συγκρατούνταν από την αστυνομία, ενώ ο αέρας αντηχούσε από συνθήματα: “Ντροπή σας! Ντροπή σας! Ντροπή σας!” Οι “Υπέρ της Ζωής” φοιτήτριες δέχτηκαν φτυσίματα και απειλές για σωματική κακοποίηση, ενώ σε μια πρωτοετή φοιτήτρια είπαν να “βιαστεί”. Στη συνέχεια, ορισμένα μέλη του πλήθους καταδίωξαν τους φοιτητές, ενώ τους φώναζαν και τους έβριζαν.

“Αν δεν υπήρχε η αστυνομία και η ασφάλεια, οι άνθρωποι θα είχαν σίγουρα υποστεί σωματική βλάβη”, λέει ο Jacob, ταμίας της Pro-Life Society του Μάντσεστερ. “Με έκαναν να νιώσω εκφοβισμένος και απειλούμενος. Φοβήθηκα πραγματικά ότι θα τραυματιστώ”.

Μια 22χρονη γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη χρειάστηκε να συνοδευτεί στο σπίτι της με βαν της αστυνομίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά της. “Πραγματικά πίστευα ότι κινδύνευε η ζωή μας”, λέει η Maisie, η μέλλουσα μητέρα και απόφοιτος του πανεπιστημίου. Η ίδια περιγράφει τη σκηνή ως εξής: “Η έξοδος από το κτίριο ήταν το πιο τρομακτικό σημείο, ήμασταν περικυκλωμένοι και οι άνθρωποι φώναζαν μέσα στα πρόσωπά μας. Ήξερα ότι αρκούσε μόνο ένα άτομο να με σπρώξει 2 για να πέσω και να συντριβώ. Ήταν τραυματικό, έτρεμα όλη την ώρα και είμαι ακόμα πολύ ταραγμένη. Πραγματικά πίστευα ότι οι ζωές μας βρίσκονταν σε κίνδυνο. Το πλήθος ήταν εξαιρετικά βίαιο· έφτυνε, πετούσε αυγά, ούρλιαζε και έβριζε. Ήμασταν περίπου 30 από εμάς και 300 από αυτούς. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους”.

Ο Rafa, φοιτητής στο πανεπιστήμιο, περιγράφει πώς η αστυνομία τόνισε στους φοιτητές στη συγκέντρωση πόσο σοβαρή είχε γίνει η κατάσταση: “Όταν φεύγαμε, η αστυνομία είπε σε όλους ότι έπρεπε να το κάνουμε πολύ γρήγορα, [με] πολύ γρήγορη έξοδο από το κτίριο”, λέει ο Ράφα. “Η αστυνομία έκανε χρήση βίας για να σταματήσει αυτούς τους ανθρώπους, επειδή ήταν πολύ βίαιοι. Ήταν πολύ απειλητικοί, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά”.

Νωρίτερα στο πανεπιστήμιο, κάποιες φοιτήτριες είχαν δηλώσει ότι “φοβόντουσαν για την ασφάλειά τους” λόγω της ίδρυσης της ομάδας “Υπέρ της Ζωής”, τονίζοντας πως ιδρύθηκε από μια ομάδα νεαρών ανδρών, αναφέρει ο Independent. “Πρόκειται για απροκάλυπτο μισογυνισμό, έλεγχο και υποταγή των γυναικών που κρύβεται πίσω από ένα παραπέτασμα καπνού μεταμφιεσμένο σε πολιτική άποψη ή θέση”, δήλωσε ένας δευτεροετής φοιτητής γλωσσολογίας. “Ένοιωθα πως η καρδιά μου θα σπάσει [όταν ήρθα αντιμέτωπη με την κοινωνία]· ένιωθα σαν να βρισκόμουν στην αρχή ενός νέου μυθιστορήματος της Margaret Atwood (Καναδή συγγραφέας (φεν. 1939) που ασχολήθηκε με φεμινιστικά θέματα γράφοντας ποιήματα και διηγήματα με αυτό το θέμα, όπως “Η φαγώσιμη γυναίκα”, “Ο τυφλός δολοφόνος” κ.α..) . Η κοινωνία με έκανε να αισθάνομαι αδύναμη και κατώτερη από τους άνδρες συναδέλφους μου. Είχα ατελείωτα μηνύματα από κορίτσια που φοβούνται για την ασφάλειά τους”. Η ίδια πρόσθεσε: “Μην με παρεξηγήσετε, είμαι υπέρ των διαφορετικών πολιτικών απόψεων, αλλά νομίζω ότι η σωματική αυτονομία των γυναικών δεν είναι προς συζήτηση”.

Μια άλλη φοιτήτρια δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο σύλλογος θα οδηγήσει “στην ενδεχόμενη παρενόχληση των γυναικών” που κάνουν άμβλωση στο Πανεπιστήμιο. (Μέχρι τώρα συμβαίνει το αντίθετο…) “Καταλαβαίνω ότι η [Φοιτητική Ένωση] πρέπει να αντιμετωπίζει όλες τις εταιρείες ισότιμα, αλλά όσον αφορά το μήνυμα που στέλνει στις γυναίκες, νομίζω ότι συνεχίζει να διαιωνίζει τον στιγματισμό της άμβλωσης και να αρνείται ότι αποτελεί μέρος της υγειονομικής περίθαλψης και νόμιμο δικαίωμα.”

Η ομάδα Stop Manchester Prolife, που διαμαρτύρεται για την εκδήλωση υπέρ της ζωής, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο αιτημάτων, μεταξύ των οποίων και η εντολή να μην τοποθετούνται οι φοιτητές ιατρικής υπέρ της ζωής “σε κλινικές αμβλώσεων, μαιευτήρια και κλινικές σεξουαλικής υγείας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων”, αναφέρει το Right to Life UK.

Η φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρώνεται σε θέματα ζωής, όπως η άμβλωση, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία και η έρευνα εμβρύων, προσθέτει ότι από το 2017, τα όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το Πανεπιστήμιο του Nottingham και το Πανεπιστήμιο Strathclyde προσπάθησαν να εμποδίσουν τις φοιτητικές ομάδες υπέρ της ζωής να ενταχθούν στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο και να επωφεληθούν από τα ίδια προνόμια που ισχύουν για κάθε άλλη φοιτητική ομάδα!!!

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η φοιτητική ένωση αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή της αφού η εμπλεκόμενη ομάδα “Υπέρ της Ζωής” απείλησε με νομικές διαδικασίες εναντίον της ένωσης. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ αντιμετώπισαν επίσης σημαντικές δυσκολίες να ενταχθούν στο πανεπιστήμιο, αλλά τελικά επικράτησαν έναντι σημαντικών αντιδράσεων.

Το 2019, στην πρώτη περίπτωση του είδους της, μια φοιτήτρια μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αντιμετώπισε πιθανή αποβολή από το μάθημά της, αφού ένας καθηγητής εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο της στην ομάδα “Υπέρ της Ζωής” του πανεπιστημίου. Μόνο μετά την έναρξη νομικών ενεργειών ανατράπηκε η απόφαση του πανεπιστημίου. Προς το τέλος του 2020, η υπόθεση αυτή έκλεισε επίσημα αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε συγγνώμη από τη φοιτήτρια και προσέφερε αποζημίωση για την “άδικη αναστολή της”, αναφέρει το Right to Life UK.

Σημειώνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των φοιτητών “Υπέρ της Ζωής” έχουν “απειληθεί, κακοποιηθεί, θορυβηθεί ή στενοχωρηθεί” επειδή είναι τάσσονται “Υπέρ της Ζωής” στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2021 από την εθνική ομάδα φιλοζωικών φοιτητών, τη Συμμαχία Φιλόζωων Φοιτητών (APS). Η δημοσκόπηση σημείωσε ότι πάνω από το 71% των φοιτητών που τάσσονται υπέρ της ζωής αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καταστάσεις σε διαλέξεις ή σεμινάρια όπου ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν για τις απόψεις τους.

Μεταξύ των ερωτηθέντων, πάνω από το 23% δήλωσαν ότι είχαν “απειληθεί, κακοποιηθεί, θορυβηθεί ή στενοχωρηθεί – με πράξεις ή λόγια – από άλλον φοιτητή ή ακαδημαϊκό” λόγω της συμμετοχής τους σε μια ομάδα “Υπέρ της Ζωής”. Επιπλέον, το 35% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε δει εκδηλώσεις να ακυρώνονται λόγω της “αποπροσανατολισμού” ομιλητών υπέρ της ζωής, ενώ το 65% των φοιτητών υπέρ της ζωής είχε “γίνει μάρτυρας της διάκρισης ή της παρενόχλησης άλλου φοιτητή επειδή είχε απόψεις «Υπέρ της Ζωής»”.

Μια έρευνα του 2020 που διεξήχθη από την Survation για την ομάδα νομικής υπεράσπισης, ADF International, διαπίστωσε ότι το 27% των φοιτητών πανεπιστημίου έχουν “κρύψει” τις απόψεις τους που πιστεύουν ότι μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με αυτές του πανεπιστημίου τους.

“Το πανεπιστήμιο, από όλα τα μέρη, θα έπρεπε να είναι το μέρος όπου όλοι μπορούν να μάθουν, να συζητήσουν, να αμφισβητήσουν και να συζητήσουν ιδέες που είναι σημαντικές για εμάς”, λέει ο Lorcán Price, νομικός σύμβουλος της ADF UK, μιας ομάδας νομικής υπεράσπισης με βάση την πίστη.

“Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ελευθερία του λόγου) του 2022 είχε ως στόχο να διασφαλίσει αυτό, διασφαλίζοντας ότι τα πανεπιστήμια θα έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μειονοτικές απόψεις που έχουν υποστεί λογοκρισία. Κι όμως, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ χθες το βράδυ, είδαμε την ασφάλεια των φοιτητών να απειλείται, καθώς τους έφτυσαν, απειλήθηκαν με βιασμό και οχυρώθηκαν σε έναν χώρο από έναν φανατικό όχλο”.

Η έρευνα του Survation διαπίστωσε ότι το 44% των φοιτητών πιστεύει ότι οι καθηγητές τους θα τους συμπεριφέρονταν διαφορετικά αν γνωστοποιούσαν τις απόψεις τους και ότι το 38% πιστεύει ότι η μελλοντική τους σταδιοδρομία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά αν εκφράσουν ανοιχτά τις πραγματικές τους απόψεις. Η έρευνα, η οποία έλαβε απαντήσεις από 1.028 σημερινούς φοιτητές πανεπιστημίων και πρόσφατους αποφοίτους σε ολόκληρη τη χώρα, έδειξε ότι το 40% των φοιτητών έχουν γίνει μάρτυρες της αύξησης της ακύρωσης εκδηλώσεων λόγω των απόψεων που έχει ο ομιλητής στο πανεπιστήμιό τους.

“Ο όχλος των υποστηρικτών των αμβλώσεων ήταν ο συνήθης θυμωμένος, τσιριχτός εαυτός τους, εντελώς στερούμενος επιχειρημάτων”, δήλωσε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, η Εταιρεία για την Προστασία των Αγέννητων Παιδιών (SPUC), η οποία διεξάγει εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία της ζωής από τη σύλληψη έως τον φυσικό θάνατο, με αφορμή τις άσχημες σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. “Είναι τόσο ανίκανοι να χρησιμοποιήσουν επιχειρήματα, ώστε καταφεύγουν στη βία, με τη μορφή αυγών στην αίθουσα όπου γινόταν η ομιλία, φωνάζοντας στους παρευρισκόμενους καθώς έφευγαν, ακόμη και ακολουθώντας κάποιους από αυτούς στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αστυνομική συνοδεία”.

Σημειώνοντας ότι οι φοιτητές υπέρ της ζωής "αντίθετα, ήταν στωικοί, ανθεκτικοί, απτόητοι", η SPUC κατέληξε: "Ας ενθαρρύνει το παράδειγμα αυτών των φοιτητών όλους μας - ανεξαρτήτως ηλικίας - να αναρωτηθούμε τι περισσότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να γίνουμε φωνή για αυτούς που δεν έχουν φωνή σε μια εποχή που χρειάζεται επειγόντως να ακουστεί η φωνή μας".

Ο Σύλλογος Υπέρ της Ζωής του Μάντσεστερ έχει τονίσει ότι δεν είναι ένας σύλλογος κατά των αμβλώσεων, αλλά ένας σύλλογος υπέρ της ζωής, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο υπερβαίνει τις αμβλώσεις· η ομάδα τονίζει ότι ασχολείται με άλλες απειλές για τη ζωή, όπως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η θανατική ποινή, η φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, τα διαρθρωτικά ζητήματα σε κρίσιμες υποδομές όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κλιματική αλλαγή.

Σε πλάνα από τις ταραχές, ένας από τους φοιτητές υπέρ της άμβλωσης προσπαθεί να πει ήρεμα σε μια ομάδα διαδηλωτών που παρατάχθηκαν απέναντί του ότι όλοι έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να εκφράζουν τις απόψεις τους. “Όχι! Η άμβλωση είναι δικαίωμα! Η άμβλωση δεν είναι άποψη!” φωνάζει ένας νεαρός άνδρας. “Η Φοιτητική Ένωση έχει καθήκον φροντίδας προς τους φοιτητές να διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία του λόγου”, λέει ο Price. “Η συζήτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η απόπειρα φίμωσης των πεποιθήσεων κάποιου μέσω απειλών βίας είναι απαράδεκτη συμπεριφορά στη βρετανική κοινωνία”.

Πηγή: catholicherald.co.uk

Συγγραφέας