Επιστολή, Κατήχηση

Γράμμα σ΄ ένα νεαρό που δεν γνωρίζω

Αγαπητά παιδιά.

Παρ΄ ότι πάψατε πλέον νάστε παιδιά και γίνεστε πλέον ακαδημαϊκοί πολίτες, συγχωρείστε μου την προσφώνηση… “αποδεικνύοντας” ότι δεν σας απασχολούν τα λόγια…

Έρχομαι να σας συγχαρώ, για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών σας να ανοίξετε την Πανεπιστημιακή πύλη, για τις σπουδές που επιλέξατε. Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα, αλλά περισσότερα συγχαρητήρια για την ανάληψη του κόπου, που απαιτήθηκε για το αποτέλεσμα. Μετά την ευτυχή κατάληξη του αγώνα χρειάζεται να αποτιμήσετε σωστά, το ότι κάθε τι που αξίζει κοστίζει, και το ότι δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό στη ζωή μας χωρίς να “πληρωθεί”. Χρειάζεται επειγόντως να κάνετε δικό σας αυτό που ο ποιητής επισημαίνει σ’ ένα συνομίληκό σας: «Μη φοβάσαι τις δυσκολίες. Κάθε ζωντανή ύπαρξη στα δύσκολα στέκεται» (R. M. Rilke Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή).

Μέχρι τώρα ήσασταν μέλη εξηρτημένα των οικογενειών σας. Τώρα χωρίς να πάψετε να είστε μέλη τους, θα αρχίσετε να αποχτάτε αυτόνομη οντότητα, που θα αναλαμβάνει τα αποτελέσματα των ενεργειών της. Αυτό είναι άλλωστε ωριμότητα. Η ανάληψη της ευθύνης των ενεργειών μας. Το να μπορούμε να λέμε στο λάθος μας: Εγώ φταίω, και να μη ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους.

Ζείτε και ζούμε όλοι σε μια κοινωνία βυθισμένη στον εγωιστικό υποκειμενισμό. Αυτό παρά την αυταπάτη της ευχαρίστησης που υποτίθεται προσφέρει θα σας οδηγεί (αν παραδοθείτε) σε δυσκολίες, στις κάθε μορφής προσωπικές σας σχέσεις, από τις πανεπιστημιακές μέχρι τις φιλικές και ερωτικές.

Στον δρόμο της ζωής σας μια “αξεπέραστη” Σφίγγα θα σας κλείνει την διάβαση και θα σας ρωτάει ζητώντας απάντηση υπαρξιακή και αδιαπραγμάτευτη: Ποιος είσαι; Πού και γιατί πηγαίνεις; Πρέπει να απαντήσετε… Μη κάνετε το λάθος να απαιτείτε απ’ την κοινωνία μας (… την όποια) να μην έχει από σας καμιά αξίωση! Δεν βοηθούν οι αυταπάτες…!

Τα παραπάνω δεν είναι ερωτηματικά του μυαλού. Είναι υπαρξιακά κενά που χρειάζονται επειγόντως κάλυψη, γιατί αλλιώς αν δεν καλυφθούν θα “μπάζουν” στην ζωή σας… προβλήματα… άχρηστα… και λάθη…!!

Λοιπόν θα πείτε, έχεις να προτείνεις κάτι; Στις διαπιστώσεις-διαγνώσεις συμφωνούμε. Ποια λύση-απάντηση, όμως, υπάρχει;

Η πιο “ζεστή” λέξη για κάθε ανθρώπινη καρδιά, είναι η λέξη αγάπη. Πολύ περισσότερο, την εφηβική καρδιά, η αγάπη την κάνει να σκιρτά και να πάλλεται σε συμφωνία ευτυχίας. Η έλλειψη της αγάπης αντιθέτως, κάνει την καρδιά άδεια, τις μέρες κρύες και την ζωή ανούσια.

Αυτό λοιπόν που προτείνεται είναι μια Αγάπη που έρχεται κοντά μας, σαν παιδί γεννημένο μέσα σε αχυρένια φτώχεια, στην πιο ευάλωτη κατάσταση απ΄ όλες, δίχως τιμές. Αυτό το Παιδί, νοιάζεται περισσότερο για το ποιος είσαι, παρά για το ποιος… θα ήθελες να είσαι. Σε μαθαίνει ότι «όσο καλύτερος γίνεται ένας άνθρωπος τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί πόσο κακό απομένει μέσα του. Όσο χειροτερεύει, τόσο λιγότερο συναισθάνεται την κακία του». Αυτό το Παιδί σου ζητάει να μη μπουσουλάς βολεμένος με τα διάφορα “παιχίδια” σου, αλλά να βρεις και να έχεις νόημα ύπαρξης.

Η ύπαρξη μας όμως δεν αυτονοηματοδοτείται. «Αν ο κόσμος έχει νόημα, το νόημα του κόσμου βρίσκεται έξω απ’ αυτόν» (Λ. Βιττγκενστάϊν). Ο Χριστός μάς προτρέπει να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την Αγάπη, αφήνοντας τον εαυτό μας να μεταμορφώνεται απ’ αυτήν. Ο Χριστός προτείνει την ΑΓΑΠΗ ως υπαρξιακό νόημα. Την θυσιαστική αγάπη. Όχι την φίλαυτη. Ο Χριστός που δημιούργησε το σύμπαν «ζητάει παρέα», μια αληθινή σχέση με τους ανθρώπους, πράγμα που όταν υπάρξει, κάνει και τους ανθρώπους αληθινούς. Και βέβαια τους δίνει την δυνατότητα να απαντάνε στα ερωτηματικά: Ποιος είσαι; Πού πας και γιατί;

Έχω λοιπόν να προτείνω Αυτόν, που αγαπά χωρίς ανταποδοτικά τέλη και πεθαίνει Σταυρωμένος για τους αγαπημένους του. Αυτόν που γίνεται άνθρωπος κατά πάντα και γεύεται τον πόνο και τον θάνατο (τα χειρότερα της ανθρώπινης ζωής) για να νοηματοδοτήσει την ανθρώπινη ζωή.

Πάρε λοιπόν και συ ένα Ευαγγέλιο στα χέρια σου και άρχισε να “παλεύεις” μ’ Αυτόν που περιγράφεται στις σελίδες του. Αν χρειαστείς βοήθεια, θα ‘ναι χαρά να συμπορευθούμε σε αυτήν την διαδρομή αναζήτησης. Θα βρεις κάποιον στο Ενοριακό Κέντρο του αγ. Ιωάννη απέναντι από τον ΟΤΕ (Εφέσου 10) τα απογεύματα ή στο τηλ: 2682060740 και κάποιους προβληματισμούς στο site: www.enoriako.info.

π. Θεοδόσιος

Αφήστε μια απάντηση