Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Πρόσφατα

Σύναξη για τον βαπτιστή

Αυτό είναι η ουσιαστική αξία του Προδρόμου και αυτό είναι το μεγαλείο κάθε ανθρώπου κατ’ επέκτασιν! Και εμείς, ο καθένας από μας, που δεν είμαστε άυλοι, (Έτσι μας έφτιαξε ο Θεός και είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι για τον τρόπο που μας έφτιαξε! Όταν κανείς «παριστάνει» τον άγγελο συνήθως καταντάει διάβολος· αυτό είναι ένα άλλο μυστήριο) «βλέποντας τον Πρόδρομο να περπατάει μπροστά μας», εκείνο που θα πρέπει να μάθουμε απ’ αυτόν είναι: Να αγαπάμε τον Χριστό και να τηρούμε το θέλημά Του με κόπο και με διάθεση θυσίας.

Ο Πρόδρομος στην έρημο ακριβώς αυτό μας έδειχνε· ότι η τήρηση του θελήματος του Θεού απαιτεί κόπο. Δεν είναι πάντοτε ούτε εύκολη, ούτε άνετη, ούτε, αν θέλετε, ευχάριστη αυτή η τήρηση. Πολλές φορές θα βρεθεί κανείς μπροστά σε διλήμματα οδυνηρά, που πρέπει να επιλέξει ή να απορρίψει τη μία πλευρά, με κριτήριο το θέλημα του Θεού. Κι εκεί είναι τα δύσκολα, αλλά εκεί γίνεται κι ο έλεγχος της ποιότητος που ο καθένας από μας κουβαλάει!

Ας παρακαλέσουμε τον Πρόδρομο και τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, (γιατί φυσικά και τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο προφανώς τον ονομάσανε Ιωάννη εξ αιτίας του Προδρόμου! Δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο άλλο, μέσα στην Εκκλησία, μεγαλύτερο από τον Πρόδρομο), ας τους παρακαλέσουμε λοιπόν να μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλάβουμε ακριβώς αυτή τη διαδρομή! Να μας δώσουν και να μας δείξουν τον τρόπο με τον οποίο η δική τους ζωή δείχνει σε μας τη δυνατότητα να αγαπήσουμε τον Χριστό και να τηρήσουμε το θέλημά Του.