Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

George MacDonald

George McDonald - Η Μεταμόρφωση

Κατηγορία: /

Θεώρησα σκόπιμο να κλείσω αυτή τη σειρά διδαχών με κάποιες σκέψεις για τη Μεταμόρφωση. Και τούτο γιατί πιστεύω ότι η αφήγηση της Μεταμόρφωσης είναι, θα έλεγε κανείς, ένα παράθυρο μέσα από το οποίο ρίχνουμε μια στιγμιαία ματιά στην περιοχή απ’ όπου εκπηγάζουν όλα τα θαύματα· μια ματιά αμυδρή και σκοτεινή παρά το μεταμορφωτικό φως, αφού ο Θεός είναι «αόρατος μέσα στην άπειρη διαύγειά Του». Η αφήγηση μιλά για μια θαυμαστή αλλαγή, μια εξαίσια αποκάλυψη, που συμβαίνει πάνω στη μορφή Εκείνου απ’ όπου απορρέουν όλα τα θαύματα· σαν η ενοικούσα χάρη να εκφράστηκε με σφοδρότητα πάνω στο γήινο σκεύος που την περιείχε.

Εμφανίσεις: 715

Τα χέρια του Θεού

Κατηγορία: /

Ούτε ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, ούτε ο Ευαγγελιστής Μάρκος μπορεί να μας δίνουν επιπλέον πληροφορίες για οποιαδήποτε τυχόν λόγια που διατυπώθηκαν από τον Κύριό μας μετά το, "Θεέ μου, Θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες". Και οι δύο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά, μιλούν για μια δυνατή κραυγή πριν παραδώσει το πνεύμα Του. Μεταξύ των δύο αυτών γεγονότων ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει τα λόγια: "Θεέ μου, στα χέρια σου παραδίδω το Πνεύμα μου". Ο ίδιος δεν αναφέρει κάτι για την προσευχή της απόγνωσης "Θεέ μου, Θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες". Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης επίσης δεν καταγράφει την προσευχή μήτε το "Θεέ μου, στα χέρια σου παραδίδω το Πνεύμα μου" αλλά ούτε και την δυνατή κραυγή. Μας λέει μονάχα πως αφού Του προσφέρθηκε το ξύδι είπε, "τετέλεσται" (Έχει ολοκληρωθεί) και έγειρε το κεφάλι Του και παρέδωσε το πνεύμα.

Εμφανίσεις: 5349

Δικαιοσύνη

Κατηγορία: /

Ο Ιησούς είναι ο δημιουργός και ο σωτήρας της διανοίας μας καθώς και της πιο πολύτιμης καρδιάς μας. Τίποτα που δεν σκέφτεται αυτός δεν αξίζει να σκέφτεσαι. Όμως κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί όπως Εκείνος, έκτος και αν γίνει αγνός όπως και Εκείνος. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει αγνός σαν Εκείνον εκτός και αν τον ακολουθήσει και μάθει από Εκείνον. Το να αφήσει στην άκρη κανείς την υπακοή στον Κύριο μέχρι να βρει μια αξιόπιστη θεωρία σχετικά με Αυτόν,  είναι σαν να αφήνουμε στην άκρη το φάρμακο που ξέρουμε ότι είναι καθήκον να πάρουμε, αν θέλουμε να σπουδάσουμε στα διάφορα στάδια της θεραπείας μας. Ξέρεις πως ό,τι ζητά από σένα ο Χριστός είναι σωστό, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά πιστεύεις ότι είναι σωστά, και πως είναι καθήκον σου να τα κάνεις. Λοιπόν κάντο. Αν δεν κάνεις πράξη ό,τι έχεις συνειδητοποιήσει από την Αλήθεια, δεν με ξαφνιάζει που την ψάχνεις διανοητικά, καθώς αυτού του είδους η έρευνα μπορεί πολύ πιθανόν να είναι, όπως την παρουσιάζει ο Μίλτον, μια παρηγοριά ακόμα και για τους εκπεσόντες αγγέλους. Όμως μην ονομάσεις οτιδήποτε βρεις με αυτόν τον τρόπο Αλήθεια. Υπάκουσε την Αλήθεια και άσε την θεωρία να περιμένει. Η θεωρία μπορεί να ανθίσει μέσα από την ζωή, ποτέ όμως η ζωή από την θεωρία.

Εμφανίσεις: 4766

Η Ανώτερη Πίστη

Κατηγορία: /

...Aλλά για εκείνον που θέλει να ζήσει στο έπακρο την θεϊκή εικόνα της ύπαρξής του, χωρίς να θέλει να περιορίσει τον εαυτό του σε μια αποσπασματική γωνία της Βασιλείας του Θεού, αφήνοντας τα υπόλοιπα επιδόρπιο στους δαίμονες, χιλιάδες ερωτήματα θα ανακύψουν, τα οποία η Βίβλος ούτε που αγγίζει. Μήπως πράγματι δεν πρέπει να ασχολείται με τέτοια ερωτήματα; Μήπως αυτά βρίσκονται πέρα από τα όρια της ευθύνης του; ...

Εμφανίσεις: 5280

Αγάπα τον πλησίον σου

Κατηγορία: /

George MacDonald. " Τα αρρητα κηρύγματα" προ δημοσίευση συλλογικής μετάφρασης. Εκδόσεις ΧΑΡΙΣ. ( μετάφραση του κατώτερου απο τον Γ.Ιωαννιδη)

«Ἀγάπα τόν πλησίον σου ὡς σεαυτόν»(Ματθ. 22,39). Την εντολή αυτή του Κυρίου μας, την πρωτοσυναντάμε στα λόγια του Θεού προς τον Μωϋσή: «Μην είσαι εκδικητικός και μνησίκακος απέναντι στους άλλους, αλλά να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (Λευτικόν, 19,18). Ο Κύριός μας ποτέ δεν νοιάστηκε να πρωτοτυπήσει. Όσο πιο παλιά ειπώθηκε κάτι, τόσο το καλύτερο, εάν βεβαίως διατυπώνει την αλήθεια που αυτός θέλει να διδάξει. Στο πρόσωπό Του, τα λόγια είναι απτή πραγματικότητα: ο Λόγος σαρξ εγένετο. Έτσι, σ’ αυτή τη θαυμαστή συνάντηση των άκρων, τα λόγια που είπε δεν ήταν πια μόνο λόγια αλλά πνεύμα και ζωή.

Εμφανίσεις: 11875

Αναζήτηση

Category

Tag

Date

Keyword

Tag