Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Διάφορα

Πρέβεζα, 18 Οκτώβρη 2020

Αγαπητοί αδελφoί,

 

Είναι προφανές, το ζούμε όλοι μας στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητάς μας, το ότι η επιδημία του COVID δε θα μας εγκαταλείψει γρήγορα. Θα ᾽χει διακυμάνσεις και σκαμπανεβάσματα και κατ’ επέκτασιν και… μέτρα αντιμετώπισης όπως είναι φυσικό.

Α. Το πρώτο και κύριο (για τους υγιείς) μέτρο είναι το να φοράμε ΜΑΣΚΑ!

Οι συνομωσιολογικές ανοησίες και οι θεολογικές αφέλειες δεν έχουν θέση. Οι συνομωσίες είναι στο φαντασιακό και οι… θεολογικές ανοησίες είναι ύβρις και εμπαιγμός του Χριστού, που με αυτά και αυτά, παρουσιάζεται σαν ένας κομπογιαννίτης, που ασχολείται με τα εξωτερικά, ενώ σε ολόκληρο το Ευαγγέλιο κυριολεκτικά φωνάζει ότι τον άνθρωπο δεν το μολύνουν τα έξω, και ότι αυτό που ο άνθρωπος χρειάζεται, είναι η “καθαρή καρδιά”, που δεν “λερώνεται” με τα έξω.

Β. Επίσης δε χρειάζεται να ασπαζόμαστε τις εικόνες και τα χέρια των ιερέων αυτό το διάστημα. Μέσα στον υλικό κόσμο στον οποίον ζούμε και που μπορεί να είναι μολυσμένος, οι εξωτερικές και “υλικές” εκφράσεις ευσεβείας… μπορούν να περιμένουν! Άλλωστε τα εκδηλώματα είναι εκφράσεις, του περιεχομένου και της διαθέσεως… που καθόλου δεν εμποδίζονται να υπάρχουν και να αυξάνουν.

Γ. Η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία ήδη είναι ρυθμιζόμενη. Απλώς τώρα που υπάρχει και πάλι έξαρση και οι υγειονομικές υπηρεσίες, θα αναρτούν δημοσίως κάθε Παρασκευή πίνακας διαβάθμισης της επικινδυνότητας συμμορφούμενοι και μεις θα έχουμε συμμετοχή στο ναό μας αναλόγως.

Κάθε Παρασκευή λοιπόν στον πίνακα ανακοινώσεων του ναού μας θα αναρτούμε τη σχετική γραφική παράσταση-αποτύπωση των τοπικών μας δεδομένων, ούτως ώστε να ξέρουμε πόσοι αριθμητικά “χωράμε” την προσεχή Κυριακή (Πράσινο 40 άτομα - Κίτρινο 20 άτομα - Πορτοκαλί 10 άτομα - Κόκκινο…κλείνουμε!)

Ας δούμε με χιουμοριστική υπομονή τη συνθήκη που περνάμε, ούτως ώστε να έχουμε το κέρδος της δοκιμασίας, που είναι το να μας…”ξεντύσει” από αυταπάτες παντοδυναμίας και αυτάρκειας, και να μας συνετίσει στο να καταλάβουμε και να δεχθούμε, ότι η ζωή μας είναι σκιά και καπνός και βρίσκεται στα χέρια του Χριστού.

Εύχομαι να είστε υγιείς και χαρούμενοι.

Με αγάπη,

ο εφημέριός σας,

π. Θεοδόσιος

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος