Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Διάφορα

Συγγραφέας: Πάπας Φραγκίσκος

"Στάδιο Vélodrome" (Μασσαλία)

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023

 

Οι Γραφές μάς λένε ότι, έχοντας εγκαθιδρύσει το βασίλειό του, ο βασιλιάς Δαβίδ αποφάσισε να μεταφέρει την Κιβωτό της Διαθήκης στην Ιερουσαλήμ. Αφού κάλεσε το λαό, σηκώθηκε και ξεκίνησε για να φέρει την Κιβωτό· στο δρόμο, αυτός και ο λαός, χόρευαν προηγούμενοι της Κιβωτού, χαίροντας μπροστά στον Κύριο (βλ. 2 Σαμ 6:1-15). Με φόντο αυτή τη σκηνή, ο ευαγγελιστής Λουκάς αφηγείται την επίσκεψη της Μαρίας στην ξαδέλφη της Ελισάβετ. Η Μαρία, επίσης, σηκώνεται και ξεκινάει για την περιοχή της Ιερουσαλήμ, και όταν μπαίνει στο σπίτι της Ελισάβετ, το παιδί που κυοφορεί, αναγνωρίζοντας την άφιξη του Μεσσία, πηδάει από χαρά και αρχίζει να χορεύει όπως ο Δαβίδ μπροστά στην κιβωτό (πρβλ. Λουκ. 1:39-45).

Η Μαρία, λοιπόν, παρουσιάζεται ως η αληθινή Κιβωτός της Διαθήκης, που εισάγει τον ενσαρκωμένο Κύριο στον κόσμο. Είναι η νεαρή Παρθένος που πηγαίνει να συναντήσει τη στείρα, ηλικιωμένη γυναίκα και, φέρνοντας τον Ιησού, γίνεται σημάδι της επίσκεψης του Θεού που ξεπερνά κάθε στειρότητα. Είναι η Μητέρα που ανεβαίνει στα βουνά του Ιούδα, για να μας πει ότι ο Θεός ξεκινά να μας αναζητήσει με την αγάπη του, ώστε να αγαλλιάσουμε με χαρά. Ο Θεός είναι αυτός που ξεκινάει!

Σε αυτές τις δύο γυναίκες, τη Μαρία και την Ελισάβετ, αποκαλύπτεται η επίσκεψη του Θεού στην ανθρωπότητα. Η μία είναι νέα και η άλλη ηλικιωμένη, η μία είναι παρθένα και η άλλη στείρα, όμως και οι δύο είναι έγκυες με έναν "αδύνατο" τρόπο. Αυτό είναι το έργο του Θεού στη ζωή μας· κάνει δυνατό ακόμα και αυτό που φαίνεται αδύνατο, γεννά ζωή ακόμα και μέσα στη στειρότητα.

Αδελφοί και αδελφές, ας αναρωτηθούμε ειλικρινά, από καρδιάς: Πιστεύουμε ότι ο Θεός εργάζεται στη ζωή μας; Πιστεύουμε ότι ο Κύριος, με κρυφούς και συχνά απρόβλεπτους τρόπους, ενεργεί στην ιστορία, επιτελεί θαύματα και εργάζεται ακόμη και στις κοινωνίες μας που χαρακτηρίζονται από το ξένο πνεύμα και κοσμικό και από θρησκευτική αδιαφορία;

Υπάρχει ένας τρόπος να διακρίνουμε αν έχουμε ή όχι αυτή την πίστη και εμπιστοσύνη στον Κύριο. Ποιος είναι ο τρόπος; Το Ευαγγέλιο λέει ότι "μόλις η Ελισάβετ άκουσε τον χαιρετισμό της Μαρίας, το παιδί πήδηξε στη μήτρα της" (εδ. 41). Αυτό είναι το σημάδι: να πηδάει από χαρά. Όποιος πιστεύει, όποιος προσεύχεται, όποιος καλωσορίζει τον Κύριο πηδάει μέσα στο Πνεύμα και αισθάνεται ότι κάτι κινείται μέσα του και "χορεύει" με χαρά. Θα ήθελα να σταθώ σε αυτό: το άλμα της πίστης.

Η εμπειρία της πίστης, πρώτα και κύρια, προκαλεί ένα ορισμένο άλμα μπροστά στη ζωή. Το άλμα σημαίνει να "συγκινούμαστε εσωτερικά", να έχουμε μια εσωτερική καλή τρικυμία, να νιώθουμε ότι κάτι κινείται στην καρδιά μας. Αυτό είναι το αντίθετο μιας επίπεδης, ψυχρής καρδιάς, συνηθισμένης στην ήσυχη ζωή, η οποία περιβάλλεται από αδιαφορία και γίνεται αδιαπέραστη. Μια τέτοια καρδιά σκληραίνει και γίνεται αναίσθητη απέναντι σε όλα και σε όλους, ακόμη και στην τραγική απόρριψη της ανθρώπινης ζωής, η οποία παρατηρείται σήμερα στην απόρριψη πολλών μεταναστών, αμέτρητων αγέννητων παιδιών και εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων. Μια ψυχρή, επίπεδη καρδιά σέρνει τη ζωή μηχανικά, χωρίς πάθος, χωρίς ώθηση, χωρίς επιθυμία. Στην ευρωπαϊκή μας κοινωνία, ένα άτομο μπορεί να αρρωστήσει από όλα αυτά και να υποφέρει από κυνισμό, απογοήτευση, παραίτηση, αβεβαιότητα και μια συνολική θλίψη - όλα αυτά μαζί! Θλίψη, αυτή τη θλίψη που "κρύβεται" στις ανθρώπινες καρδιές. Κάποιος έχει ονομάσει αυτές τις διαθέσεις "θλιβερά πάθη" και βρίσκονται σε εκείνους που δεν "πηδούν μπροστά στη ζωή".

Όσοι γεννιούνται στην πίστη, από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουν την παρουσία του Κυρίου, όπως το μωρό στην κοιλιά της Ελισάβετ. Αναγνωρίζουν το έργο του καθώς ξημερώνει κάθε μέρα και λαμβάνουν νέα μάτια για να δουν την πραγματικότητα. Ακόμη και εν μέσω μόχθου, προβλημάτων και πόνου, κάθε μέρα διακρίνουν την επίσκεψη του Θεού ανάμεσά μας και αισθάνονται ότι τους συνοδεύει και τους στηρίζει. Αντιμέτωποι με το μυστήριο της ζωής και τις προκλήσεις της κοινωνίας, εκείνοι που πιστεύουν έχουν ένα ελατήριο στο βήμα τους, ένα πάθος, ένα όνειρο που πρέπει να καλλιεργήσουν, ένα ενδιαφέρον που τους ωθεί να δεσμευτούν προσωπικά. Τώρα ο καθένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί: αισθάνομαι αυτά τα πράγματα; Έχω αυτά τα πράγματα; Εκείνοι που είναι έτσι γνωρίζουν ότι σε όλα ο Κύριος είναι παρών, καλώντας και προσκαλώντας τους να μαρτυρήσουν το Ευαγγέλιο με πραότητα, προκειμένου να οικοδομήσουν έναν νέο κόσμο, χρησιμοποιώντας τα χαρίσματα, τα χαρίσματα που έχουν λάβει.

Η εμπειρία της πίστης, εκτός του ότι μας επιτρέπει να κάνουμε άλμα μπροστά στη ζωή, μας υποχρεώνει επίσης να κάνουμε άλμα και προς τον πλησίον μας. Πράγματι, στο μυστήριο της Επίσκεψης, βλέπουμε ότι η επίσκεψη του Θεού δεν πραγματοποιείται μέσα από έκτακτα, ουράνια γεγονότα, αλλά με την απλότητα μιας συνάντησης. Ο Θεός έρχεται στην πόρτα ενός οικογενειακού σπιτιού, στην τρυφερή αγκαλιά μεταξύ δύο γυναικών, στη διαπλοκή δύο εγκυμοσύνων γεμάτων θαυμασμό και ελπίδα. Εκεί βλέπουμε τη φροντίδα της Μαρίας, το θαύμα της Ελισάβετ και τη χαρά του μοιράσματος.

Ας το θυμόμαστε πάντα αυτό στην Εκκλησία: Όταν ξέρουμε πώς να είμαστε ανοιχτοί στους άλλους, όταν υπάρχει μέσα μας ένα "ανακάτεμα" υπέρ εκείνων που περνούν από μπροστά μας καθημερινά και όταν οι καρδιές μας δεν παραμένουν απαθείς και αναίσθητες μπροστά στις πληγές των εύθραυστων. Οι μεγάλες πόλεις μας και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, όπου συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί και θρησκείες, αποτελούν μια ισχυρή δύναμη ενάντια στις υπερβολές του ατομικισμού, του εγωισμού και της απόρριψης που γεννούν τη μοναξιά και τον πόνο.

Ας μάθουμε από τον Ιησού πώς να κινητοποιούμε τους εαυτούς μας για να βοηθήσουμε εκείνους που ζουν κοντά μας. Ας μάθουμε από εκείνον που συγκινείται από συμπόνια μπροστά σε ένα κουρασμένο και εξαντλημένο πλήθος (πρβλ. Μκ 6:34) και "κάνει άλματα από έλεος" μπροστά στην πληγωμένη σάρκα εκείνων που συναντά. Όπως προτρέπει ένας από τους μεγάλους αγίους σας, εσάς των Γάλλων, ο Βικέντιος του Παύλου, "πρέπει, λοιπόν, να μαλακώσουμε την καρδιά μας και να την κάνουμε να αντιληφθεί τα βάσανα και τις δυστυχίες του πλησίον μας. Θα πρέπει να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας δώσει εκείνο το πνεύμα του ελέους που είναι το ίδιο το Πνεύμα του Θεού", μέχρι του σημείου να αναγνωρίσουμε ότι οι φτωχοί είναι "οι κύριοι και οι αφέντες μας" (Correspondance, entretiens, documents, Paris 1920-25, 341- 392-393).

Αδελφοί και αδελφές, σκέφτομαι τις πολλές "ανακινήσεις" μέσα στη Γαλλία, με την πλούσια σε αγιότητα και πολιτισμό ιστορία της- καλλιτέχνες και στοχαστές που ενέπνευσαν πολλές γενιές. Σήμερα, επίσης, η ζωή μας και η ζωή της Εκκλησίας, της Γαλλίας και της Ευρώπης το χρειάζονται αυτό: τη χάρη ενός άλματος προς τα εμπρός, ενός νέου άλματος στην πίστη, τη φιλανθρωπία, και την ελπίδα. Πρέπει να αναζωπυρώσουμε το πάθος και τον ενθουσιασμό μας, να ξυπνήσουμε ξανά την επιθυμία μας να δεσμευτούμε στην αδελφοσύνη. Πρέπει να ρισκάρουμε και πάλι να αγαπήσουμε τις οικογένειές μας και να τολμήσουμε να αγαπήσουμε τους πιο αδύναμους και να ανακαλύψουμε ξανά στο Ευαγγέλιο τη μεταμορφωτική χάρη που κάνει τη ζωή όμορφη.

Ας κοιτάξουμε τη Μαρία, η οποία ταλαιπωρείται ξεκινώντας ένα ταξίδι και η οποία μας διδάσκει ότι αυτός είναι ο τρόπος του Θεού: Μας ταλαιπωρεί, μας βάζει σε κίνηση και μας κάνει να "πηδήξουμε", παρόμοια με την εμπειρία της Ελισάβετ. Θέλουμε να είμαστε χριστιανοί που συναντάμε τον Θεό στην προσευχή και τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην αγάπη- χριστιανοί που πηδούν, πάλλονται και δέχονται τη φωτιά του Αγίου Πνεύματος και στη συνέχεια αφήνουμε τους εαυτούς μας να φλέγονται από τα ερωτήματα των ημερών μας, από τις προκλήσεις της Μεσογείου, από την κραυγή των φτωχών - και από τις "ιερές ουτοπίες" της αδελφοσύνης και της ειρήνης που περιμένουν να πραγματοποιηθούν.

Αδελφοί και αδελφές, μαζί με εσάς, προσεύχομαι στην Παναγία μας, την Notre Dame de la Garde, να φυλάει τις ζωές σας, να φυλάει τη Γαλλία και να φυλάει όλη την Ευρώπη και να μας κάνει να κάνουμε άλματα προς το Πνεύμα. Θα ήθελα να προσφέρω αυτή την προσευχή χρησιμοποιώντας τα λόγια του Paul Claudel:

"Βλέπω την εκκλησία, ανοιχτή....

Δεν έχω τίποτα να προσφέρω και τίποτα να ζητήσω.

Έρχομαι, Μητέρα, μόνο για να σε κοιτάξω. Για να σε κοιτάξω, να κλάψω από ευτυχία, γνωρίζοντας ότι είμαι ο γιος σου και ότι είσαι εκεί....

Για να είμαι μαζί σου, Μαρία, σε αυτό το μέρος όπου είσαι....Γιατί είσαι εκεί, πάντα... Απλά επειδή είσαι Μαρία... Απλά επειδή υπάρχεις... Μητέρα του Ιησού Χριστού και δική μου μητέρα, σ' ευχαριστώ"

("Η Παρθένος το μεσημέρι",

Poëmes de Guerre 1914-1916, Παρίσι, 1992).

Κατηγορία: /