Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης

Διάφορα

‘’Κήρυγμα’’ – Διδασκαλία σε μαθητική Λειτουργία

Κατηγορία: /

Αγαπητά μου παιδιά, πρέπει να σας συγχαρώ,  ήσασταν τόσο προσεκτικοί και ήσυχοι όλοι σας, σ’  αυτή την θ. Λειτουργία.

Θεία Λειτουργία είναι η συνέχιση (όχι η επανάληψη) του Μυστικού Δείπνου. Δέν είναι μια θεατρική παράσταση. Ο παπάς δέν είναι ηθοποιός ούτε οι χριστιανοί θεατές. Ο παπάς φοράει άμφια, δηλαδή τα σύμβολα των παθών του Χριστού, για να θυμάται και αυτός και οι χριστιανοί, ότι τα όσα τελούνται, γίνονται από την δύναμη του Χριστού. Οι χριστιανοί  ξέρουν ότι Θεία Λειτουργία  σημαίνει δημόσιο (δηλαδή από κοινού) έργο, εδώ σε συνεργασία  με τον Θεό!

 

Τι έκανε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο;

Πήρε στα χέρια του ένα κομμάτι ψωμί  (την τροφή που μας συντηρεί) και ένα ποτήρι κρασί (την τροφή που μας δυναμώνει) τα ευλόγησε με το Αγιο Πνεύμα του Θεού και είπε στους μαθητές Του: Πάρτε και φάτε αυτό το ψωμί που είναι πλέον σάρκα μου. Μετά πήρε ένα ποτήρι κρασί και είπε: Πιέστε απ’ αυτό το κρασί, που είναι πλέον το αίμα μου, που πρόσφερα και θυσίασα με αγάπη για την συγχώρηση των αμαρτιών όλων των ανθρώπων· αυτών που υπήρξαν, αυτών που είναι τώρα ζωντανοί, και όλων όσων θα γεννηθούν και θα υπάρξουν.

Γιατί τα έκανε και τα είπε όλα αυτά ο Χριστός; Για να μας μάθει και να μας μεταδώσει το δικό Του τρόπο ζωής.

Όταν κοινωνάμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, σιγά-σιγά αρχίζουμε και Του μοιάζουμε.

Που του μοιάζουμε; Στην όψη; Όχι. Στην καρδιά.

Πώς του μοιάζουμε δηλαδή; Αντιγράφουμε λιγάκι-λιγάκι την αγάπη Του, την καλωσύνη Του, την ανεξικακία Του, την θυσία Του, την ελευθερία Του, ελευθερούμενοι από τις κακίες της ζήλειας, του φθόνου, του μίσους! Ο Χριστός μας λέει στο Ευαγγέλιο (που πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να διαβάζουμε όλοι μας) ότι όποιος δέν αγαπά, άλλά αντίθετα έχει κακία και μισεί, δέν μπορεί και δέν πρέπει να κοινωνήσει από το Σώμα Του και το Αίμα Του.

Κοινωνάμε λοιπόν το Σώμα Του και το Αίμα Του για να μάθουμε να αγαπάμε. Άλλωστε όπως έλεγε και ένας άγιος της Εκκλησίας: ‘’Ζωή είναι ο χρόνος που μας δίνει ο Χριστός, για να μάθουμε να αγαπάμε’’.

Θα κοινωνήσουν όσα παιδιά θέλουν. Ελεύθερα όχι υποχρεωτικά. Αν κάποιο παιδί δέν είναι βαπτισμένο δέν θα κοινωνήσει. Θα βαπτιστεί πρώτα και θα κοινωνήσει την άλλη φορά, δέν υπάρχει κανένα θέμα. Προϋπόθεση λοιπόν για να κοινωνήσουμε είναι απαραιτήτως να μιλάμε με όλους και να μην έχουμε κακία ή μίσος. Προετοιμασία πλήν της προσευχής είναι και η νηστεία, που την κάνουμε κατά αναλογία της σωματικής μας αντοχής. Η νηστεία είναι μία από τις προετοιμασίες, όχι προϋπόθεση.

Πρίν κοινωνήσουμε προσευχόμαστε στον Χριστό ζητώντας Του να μας βοηθήσει. Πλησιάζουμε το Αγιο Ποτήριο της Θ.Ευχαριστίας που κρατά ο ιερέας στα χέρια του, κάνουμε τον σταυρό μας ζητώντας  από τον Χριστό να φωτίσει τον νού μας (το χέρι στο μέτωπο) να  μας κάνει κυρίαρχους των επιθυμιών μας (το χέρι στην κοιλιά), και να καθοδηγεί τις πράξεις μας (το χέρι στις δύο ωμοπλάτες, απ όπου εξαρτούνται τα χέρια μας).

Βάζουμε το κόκκινο πανί (μάκτρο) ακριβώς κάτω από το στόμα μας, που το ανοίγουμε πολύ. Ο Ιερέας μας δίνει την Θ. Κοινωνία με το κουταλάκι (λαβίδα). Κλείνουμε το στόμα μας. Σκουπιζόμαστε με το κόκκινο πανάκι. Κάνουμε το σταυρό μας πάλι, και επιστρέφουμε στην θέση μας χωρίς να μιλάμε. Αντίθετα σκύβουμε το κεφάλι μας και σκεπτόμενοι, ποιόν δεχθήκαμε μέσα μας, Του λέμε λόγια ευχαριστίας, προσευχής, και παρακλήσεως, για βοήθεια στον αγώνα μας να Του μοιάσουμε.

Πολλοί φοβούνται ότι θα τους μεταδοθεί με την μετάληψη κάποια τυχόν αρρώστια από το κουταλάκι της Θείας Ευχαριστίας. Κάτι τέτοιο δέν ισχύει, είναι ψευδές  και ανυπόστατο. Αν ίσχυε θα ήταν άρρωστος μονίμως ο ιερέας , που ‘’καταλύει’’ τα υπόλοιπα την Θείας Ευχαριστίας.

Την Θ. Ευχαριστία την τελούμε πάντοτε  την Κυριακή, ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού, που μας είπε ότι αυτός θα είναι ο ουσιαστικός τρόπος να συνδεθούμε μαζί Του και να τον θυμόμαστε. Την τελούμε επίσης και στις γιορτές των αγίων για να θυμόμαστε πόσο μπορούμε να μοιάσουμε του Χριστού  οι άνθρωποι, αφού και οι άγιοι άνθρωποι ήταν σαν και εμάς.

Σήμερα ήρθατε στην θ. Λειτουργία με το σχολείο σας, και είναι άξιοι επαίνων οι καλοί σας δάσκαλοι. Από τώρα και στο εξής κάθε Κυριακή, θα έρχεστε με τους καλούς σας γονείς στους οποίους θα μεταφέρετε όλα αυτά που είπαμε και κάναμε σήμερα.

Να είστε όλοι καλά. Σας περιμένουμε την Κυριακή.

 

Εμφανίσεις: 10877

Αναζήτηση

Category

Tag

Date

Keyword

Tag