Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Πρόσφατα

Ζωή φωτισμένη

Συγγραφέας: Τrondheim Erik Varden

Είχα την πρόθεση να προχωρήσω προσεκτικά. Ήθελα πρώτα να γνωρίσω τους ανθρώπους και πάνω απ' όλα εσάς, αγαπητοί ιερείς, τους στενότερους συνεργάτες μου. Είχα ακούσει για ηγουμένους που πήγαιναν σε ποιμαντικές επισκέψεις με την κάρτα επίσκεψης (τι είδαν και πώς βρήκαν τα πράγματα) ήδη γραμμένη πριν από την αναχώρηση! Σίγουροι για την ανάλυσή τους με βάση τις πρώτες αρχές. Δεν ήθελα να ακολουθήσω μια τέτοια μέθοδο. Το Τρόντχαϊμ ήταν χωρίς επίσκοπο για έντεκα χρόνια. Το ότι ένας καινούργιος θα έπρεπε να προχωρήσει μπροστά με βάση το ένστικτο, μου φάνηκε αντιπαραγωγικό. Επιπλέον, βρισκόμασταν ακριβώς στη μέση των αποκλεισμών του Κόβιντ. Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προτείνουμε ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες.

Τα τρία χρόνια που πέρασαν ήταν καλά για μένα. Μετά από μερικούς μήνες παρατήρησα ότι δεν με έπιανε πλέον αυθόρμητος κρύος ιδρώτας όταν έμπαινα στο γραφείο του επισκόπου. Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι σιγά σιγά εγκαταστάθηκα.

Με περιέβαλε μεγάλη καλή θέληση από τους χριστιανούς. Συχνά συγκινούμαι από τη γενναιόδωρη πίστη των ανθρώπων, από τη θέληση να οικοδομήσουμε μαζί την Εκκλησία, να κάνουμε "κάτι όμορφο για τον Θεό", όπως έλεγε η Μητέρα Τερέζα. Οι κοινότητές μας μπορεί να είναι ευάλωτες, μικρές, αλλά χαρακτηρίζονται από ευαγγελική αυθεντικότητα, από υπηρεσία και προσευχή και, όταν χρειάζεται, από θυσίες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εσάς, αγαπητοί ιερείς. Κάνετε πολύτιμο, γόνιμο έργο. Οι άνθρωποι σας εκτιμούν πραγματικά. Εγώ σας εκτιμώ πραγματικά! Σας ευχαριστώ για την υπηρεσία που επιτελείτε, για τη μαρτυρία που δίνετε.

Όταν ήρθα εδώ, υπήρχαν μεγάλα έργα. Οι καλόγριες στον Tautra επεκτείνονταν. Οι μοναχοί στο Munkeby ετοιμάζονταν να χτίσουν το μοναστήρι τους. Το υπόγειο κάτω από τον καθεδρικό ναό ήταν άμορφο και κενό, όπως το χάος την πρώτη μέρα της Δημιουργίας! Πολλά στο Φιλόπτωχο έπρεπε να ξαναγεμίσουν. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, δόξα τω Θεώ. Περαιτέρω, η εκκλησία στο Μόλντε είναι εξοπλισμένη με μια νέα στέγη. Ακόμη και το Κίτρινο Σπίτι στο Ålesund είναι έτοιμο. Για μια επισκοπή όπως η δική μας, με λίγους πόρους, υπάρχει ένα όριο στο πόσα μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα. Αλλά τώρα έχουμε μια ορισμένη ελευθερία κινήσεων για δημιουργική εργασία. Γι' αυτό θέλω να μιλήσω.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας κάτι αυτονόητο: η Καθολική Εκκλησία στη Νορβηγία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το γεγονός αυτό μας καλεί σε μια νέα αυτογνωσία. Μας καλεί σε νέες μορφές «επιχείρησης».

Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι πρόσφατα, η Καθολική Εκκλησία στη Νορβηγία έβλεπε τον εαυτό της κυρίως ως ένα ιερατείο για μετανάστες και λίγους προσηλυτισμένους. Εμφανιζόταν μάλλον, αν μου επιτρέπετε να είμαι ασεβής, ως ένα ψυγείο σχεδιασμένο για τη συντήρηση εξωτικών φρούτων. Αυτό το μοντέλο τα πήγε καλά, αλλά δεν είναι πλέον επαρκές.

Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο λόγοι γι' αυτό. Πρώτον, η Νορβηγία έχει γίνει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 πολυπολιτισμική. Ο αριθμός των καθολικών αυξήθηκε, καθιστώντας τον καθολικό πληθυσμό μας ένα ηχηρό, σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Δεν είμαστε πλέον τόσο περιθωριακοί όσο ήμασταν. Δεύτερον, το πολιτιστικό κλίμα έχει αλλάξει. Μια χριστιανική αναφορά συνηθιζόταν να είναι φυσική στο δημόσιο διάλογο. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Ένα αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού θεωρεί την Εκκλησία, τις εκκλησίες, ως κάτι άσχετο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, υπό αυτές τις συνθήκες, να βάλουμε το φως μας κάτω από το μόδιον (στο ντουλάπι!!). Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μνήμη της χριστιανικής ελπίδας, των χριστιανικών αξιών, της χριστιανικής αντίληψης για τον άνθρωπο θα διατηρηθεί από τους άλλους. Πρέπει να συνεχίσουμε εμείς με αυτό.

Υπό το πρίσμα αυτών των διπλών, de facto παραγόντων, φαίνεται απαραίτητο η Καθολική Εκκλησία στη Νορβηγία να αποκτήσει ευαγγελικό, ιεραποστολικό χαρακτήρα. Δεν είναι θέμα θριαμβολογίας – κάτι τέτοιο είναι αντιπαραγωγικό. Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι ο Ιησούς Χριστός παραμένει αξιόπιστα εκπροσωπούμενος στη χώρα μας, ότι το όνομά του ακούγεται. Ο θερισμός είναι άφθονος, οι εργάτες λίγοι. Έτσι ήταν και στην αρχή (Ματθ. 9.37). Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της υπερβολικής φιλοδοξίας και της αποθάρρυνσης. Πάνω απ' όλα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Εκκλησία είναι του Κυρίου, ότι έχει ένα σχέδιο γι' αυτήν τόσο σε μεγάλο, παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε μικρό, τοπικό επίπεδο. Πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στα χέρια του, ώστε εμείς, με το λόγο και το παράδειγμα, να προσκαλέσουμε άλλους σε μια βιώσιμη κοινωνία.

Θέλω να επισημάνω τρεις ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς:

  1. Διδασκαλία. Η εκπαίδευση και η κατήχηση είναι θεμελιώδους σημασίας. Ο κόσμος μας δεν θεωρεί πλέον την πίστη δεδομένη. Είναι συναρπαστικό και τρομερό να βλέπουμε πόσο γρήγορα μπορεί να εξαφανιστεί η κληρονομιά της πίστης. Το παρατηρούμε αυτό στη Νορβηγία εδώ και λίγο καιρό- τώρα βλέπουμε αυτή τη τάση να εξαπλώνεται σε πρώην παλαιές-αρχαίες καθολικές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πολωνία. Το να είσαι πιστός σήμερα σημαίνει να κολυμπάς ενάντια στο ρεύμα. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν γιατί το κάνουν, προς ποιον στόχο κινούνται. Έχω συστήσει μια ομάδα σχεδιασμού για την κατήχηση, η οποία έχει αρχίσει να εργάζεται. Σκοπός της είναι να προσδιορίσει τις σημερινές ανάγκες και τους πόρους, ώστε να δούμε ποιες προτάσεις χρειάζονται. Το Κέντρο Κατήχησης του Όσλο είναι πρόθυμο να βοηθήσει. Η κατήχηση δεν αφορά μόνο μαθήματα για την προετοιμασία της Πρώτης Κοινωνίας και του Χρίσματος. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, μια κουλτούρα που να μεταφέρει την Καθολική Χριστιανική μας κληρονομιά στην πληρότητά της ως τρόπο ανθρώπινης ύπαρξης, ως βάση για μια ανθρώπινη κοινωνία. Σας καλώ να είστε δημιουργικοί από αυτή την άποψη. Η κατήχηση για τους ενήλικες και τα παιδιά είναι ένα πράγμα- η κατήχηση για τους ενήλικες δεν είναι λιγότερο σημαντική. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει μια συναδελφική διάσταση σε αυτό που προτείνουμε.
  2. Κοινότητα. Πολλά λέγονται και γράφονται για την ανάγκη της κοινότητας. Η μοναξιά αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Άνθρωποι νέοι και ηλικιωμένοι αισθάνονται αποκομμένοι. Έχουμε προγράμματα σε εξέλιξη. Οι κοινότητες για νέους ενήλικες στο Τρόντχαϊμ έχουν αποδώσει καρπούς. Το μοντέλο θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Σχεδιάζουμε μια κοινότητα κατοικιών για ηλικιωμένους στο Levanger. Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται σε επείγουσες ανάγκες, κάτι που επιβεβαίωσαν οι πολιτικές αρχές. Το έργο αυτό θα είναι το σημαντικότερο εγχείρημα της ποιμαντικής μας το 2024. Εάν θέσουμε καλά τα θεμέλιά του, μπορεί ίσως να μιμηθεί και από άλλες ενορίες. Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις κοινότητες στις απομακρυσμένες περιοχές; Η πρόκληση είναι συνεχής. Το EWTN (τηλεοπτική Καθολική Υπηρεσία) Νορβηγίας παρέχει μια τοπική πηγή γεμάτη πλούσιο υλικό για την καλλιέργεια της προσευχής και της συντροφικότητας. Χρησιμοποιήστε το και κάντε το γνωστό. Ο νεοκαθεδρικός δρόμος παρέχει κρίσιμο αγκυροβόλιο για κάποιους. Οι κοινότητες Stella Maris υπήρξαν πολύτιμες για άλλους. Θα μπορούσαμε, θα έπρεπε, να κάνουμε περισσότερα για τον κεντρικό συντονισμό των πρωτοβουλιών της διασποράς; Θα έπρεπε να οργανώνουμε συγκεντρώσεις; Ή μήπως είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε τις επιμέρους καταστάσεις ξεχωριστά;

III. Ενότητα. Ένας ιδιότυπος νορβηγικός καθολικός όρος είναι η "εθνική ποιμαντική". Αποτελούσε επί μακρόν ακρογωνιαίο λίθο στον ποιμαντικό σχεδιασμό. Προϋποθέτει την έννοια του ψυγείου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η μετανάστευση ήταν συμπαγής, εξακολουθούσε να ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη. Τώρα το κύριο καθήκον είναι ένα άλλο: Η προώθηση της ενότητας μέσα από την πλούσια ποικιλομορφία. Φυσικά θα προτείνουμε προσαρμοσμένα μέτρα όταν χρειάζεται, σε υπηρεσίες και μαθήματα- αλλά η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους καθολικούς κοντά, όχι να τους διασκορπίζουμε σε πολιτισμικές και γλωσσικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα νορβηγικά πρέπει να είναι η κοινή μας γλώσσα. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι σκληρή δουλειά, αλλά αποτελεί απαραίτητο μέρος του αποστολικού μας καθήκοντος. Η γλώσσα είναι απλώς μια ουσιαστική πύλη. Ο Θεός μας κάλεσε στη Νορβηγία. Είπαμε "Ναι" στο κάλεσμά του. Αν η πίστη πρόκειται να ευδοκιμήσει εδώ, και σε ομάδες που δεν είναι νορβηγικής καταγωγής, πρέπει να είναι στα νορβηγικά- γιατί η πίστη των ατόμων θα δοκιμαστεί μπροστά στη νορβηγική κουλτούρα, στις νορβηγικές ανάγκες, στις νορβηγικές προκλήσεις. Δεν μπορούμε να στραφούμε προς τα μέσα σε άνετες συντροφιές-αγκαλιές. Η Εκκλησία είναι Καθολική, παγκόσμια. Αυτό πρέπει να φανεί στην ενότητά μας μεταξύ μας. Η γνήσια ενότητα με νορβηγικούς και καθολικούς όρους είναι μια αναγκαιότητα αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας και να μαρτυρήσουμε αξιόπιστα για τον Χριστό σήμερα, εδώ σε αυτή τη χώρα.

Σε αυτούς τους τομείς θέλω να επικεντρωθώ. Όλοι σας έχετε πολλά να συνεισφέρετε. Δόξα τω Θεώ, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Πολλά είναι ήδη έτοιμα στις ενορίες μας. Έχουμε μια αναπτυσσόμενη τοπική Κάριτας (Διακονία Αγάπης-Φιλόπτωχο) με μεγάλες δυνατότητες- θα ήθελα πολύ να τη δω να αναπτύσσεται και σε μικρότερες ενορίες. Η NUK [Νέοι Καθολικοί της Νορβηγίας] κάνει σημαντικό έργο, αλλά πρέπει να βρει μια πιο συνεκτική ταυτότητα και μέθοδο στα νορβηγικά Midlands. Τις προσεχείς εβδομάδες θα συστήσω ένα ποιμαντικό συμβούλιο για να βοηθήσω τον κλήρο. Το πρεσβυτεριακό μας κολέγιο αναπτύσσεται. Είναι χάρη που έχουμε ανάμεσά μας τους Ιερείς της Ιερής Καρδιάς- έχουμε έναν νέο διάκονο- έχουμε έναν επισκοπικό εφημέριο για τη συνοδικότητα- και υπάρχουν νέοι άνδρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο της κλήσης. Από μόνοι μας, έχουμε πολύ μεγάλη συνείδηση των περιορισμών μας- μαζί, όμως, μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα.

Λοιπόν, αυτό θα πρέπει να γίνει ως εισαγωγή. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για όλα όσα κάνετε, για όλα όσα είστε. Ας εμπιστευτούμε τον Θεό και ας προσγειωθούμε στις υποσχέσεις που έχουμε δώσει, καθώς εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας εκ νέου στα χέρια του Κυρίου, ζητώντας Του να μας χρησιμοποιήσει ελεύθερα για τους σκοπούς Του.

Η βοήθειά μας είναι στο όνομα του Κυρίου!