Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Γάμος

Συγγραφέας: Lopez Larissa I. & Bourdin Anita

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες δηλώσεις που περιέχονται στο ντοκιμαντέρ «Francis» του σεναριογράφου Evgeny Afineevsky, έχουν προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις και ερμηνείες. Για το λόγο αυτό, παρέχονται ορισμένα χρήσιμα στοιχεία, προκειμένου να υπάρξει μια πιο σωστή κατανόηση των λόγων του Αγίου Πατέρα.

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε σε δύο διαφορετικές ερωτήσεις σε δύο διαφορετικές στιγμές τις οποίες, στο προαναφερθέν ντοκιμαντέρ, επεξεργάστηκαν και δημοσίευσαν ως μία ενιαία απάντηση, χωρίς την κατάλληλη πλαισίωση, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση.» Καταρχάς, ο Άγιος Πατέρας έκανε μια ποιμαντική αναφορά για την ανάγκη, εντός της οικογένειας, να μην γίνεται διάκριση ενάντια σε μια κόρη ή έναν γιο εξαιτίας του ομοφυλοφιλικού τους προσανατολισμού. Σε αυτούς αναφέρονται οι παρακάτω λέξεις: «οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να είναι (μέλη) στην οικογένεια, είναι παιδιά του Θεού, έχουν δικαίωμα σε μια οικογένεια. Κανείς δεν μπορεί να αποβληθεί από την οικογένεια ή να έχει καταστήσει αδύνατη/ανυπόφορη τη ζωή του εξαιτίας αυτής."

Η επόμενη παράγραφος της Μετασυνοδικής Αποστολικής Προτροπής Amoris Laetitia (2016), σχετικά με την αγάπη στην οικογένεια, μπορεί να φωτίσει αυτές τις εκφράσεις. «Έλαβα υπόψη μου μαζί με τους Συνοδικούς Πατέρες, την συνθήκη των οικογενειών που ζουν την εμπειρία να έχουν ανάμεσά τους άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις, μια εμπειρία που δεν είναι καθόλου εύκολη ούτε για τους γονείς ούτε για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, θέλουμε να επαναλάβουμε πρώτα απ 'όλα ότι κάθε άτομο, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική του τάση, πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του και να γίνεται δεκτό με σεβασμό, αποφεύγοντας «οποιοδήποτε ένδειξη αδικαιολόγητης διάκρισης» και, ειδικότερα οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας και βίας. Όσον αφορά τις οικογένειες, εναπόκειται σε αυτές η ευθύνη της διασφάλισης ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε εκείνοι που εκφράζουν μια ομοφυλοφιλική τάση να μπορούν να βασιστούν στην απαραίτητη βοήθεια τους προκειμένου να κατανοήσουν και να εκπληρώσουν πλήρως το Θέλημα του Θεού στη ζωή τους »(αρ. 250)

Ένα επόμενο ερώτημα της συνέντευξης αφορούσε την αλλαγή σε έναν τοπικό νόμο της Αργεντινής πριν από δέκα χρόνια, σχετικά με τους «ισότιμους γάμους των ομοφυλόφιλων ζευγαριών» και την αντίθεση του τότε Αρχιεπίσκοπου του Μπουένος Άιρες σε αυτό το θέμα. Σε σχέση με αυτό, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι «είναι ασυμφωνία να μιλάμε για ομοφυλόφιλους γάμους», προσθέτοντας, στο ίδιο πλαίσιο, ότι είχε μιλήσει για το δικαίωμα αυτών των ατόμων να έχουν κάποια νομική κάλυψη. «Αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ένας νόμος πολιτικής συνύπαρξης. έχουν το δικαίωμα να καλύπτονται νόμιμα. Το υπερασπίστηκα αυτό. "

Ο Άγιος Πατέρας εκφράστηκε έτσι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2014. «Ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τα κοσμικά κράτη θέλουν να δικαιολογήσουν τις πολιτικές ενώσεις για να ρυθμίσουν διαφορετικές καταστάσεις συνύπαρξης, λόγω της ανάγκης ρύθμισης οικονομικών πτυχών μεταξύ των προσώπων, όπως, για παράδειγμα, της διασφάλισης της υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται για συμφωνίες συνύπαρξης διαφορετικής φύσης, για τις οποίες δεν θα μπορούσα να δώσω μια λίστα με τις διαφορετικές μορφές της. Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τις διαφορετικές περιπτώσεις και να τις αξιολογήσουμε στα πλαίσα της ποικιλίας τους. "

Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόταν σε συγκεκριμένες κρατικές πρακτικές, και σίγουρα όχι στο Δόγμα της Εκκλησίας, το οποίο επιβεβαιώνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών.