Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Περί νηστείας

Θεώρησα σήμερα, που είναι και η επίσημη γιορτή ενός μεγάλου ασκητή και νηστευτή, του αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, όπως τον λέμε, να πω λίγες σκέψεις για το μεγάλο εποχιακό και ολοχρόνιο θέμα της νηστείας. Μια υπόθεση κακοποιημένη, ιδιαιτέρως σήμερα, που και οι χριστιανοί ακόμα δεν νηστεύουν!

Περισσότερα...

Δύο ημέρες από τον εβδομαδιαίο κύκλο κατανομής του χρόνου (πράγμα που έχει βάση και αρχή την εξαήμερο του Μωυσέως και το Σάββατο-ανάπαυση και Ανάσταση του Χριστού) ήταν και για τους εβραίους ημέρες νηστείας, δηλαδή αποχής από συγκεκριμένες τροφές. Όχι γιατί αυτές ήταν κακές-αμαρτωλές (οι τροφές), αλλά γιατί κάτι τέτοιο ήταν υπόμνηση της αρχικής αμαρτίας της παράβασης των πρωτόπλαστων, που και εκείνη ήταν αθέτηση της εντολής του Χριστού: να μη φάνε! 

Περισσότερα...

Εορτολόγιο

Επειδή νηστεία, όπως είπαμε, σημαίνει φαγητό χωρίς λάδι, ακριβώς γι’ αυτό, στις μεγάλες γιορτές η νηστεία “χαλαρώνει” με κατάλυση οίνου και ελαίου. Αν νηστεία σή­μαινε φαγητό με λάδι, τότε η κατάλυση λα­διού, φυσικά, θα ήταν ανοησία!

Παρακάτω υπάρχει ημερολογιακός κατά­λογος εορτών με κατάλυση, και επισήμανση εορτών στις οποίες γίνεται νηστεία, όποια ημέρα και αν τύχει.

Περισσότερα...

Αύριο ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων. Και αρκετοί θα σπεύσουμε να νηστεύσουμε ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι για την μεγάλη εορτή. Παρα ταύτα επειδή όπως έχουμε πει ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του πολύ φως αλλά έχει και σκοτάδι, είμαστε ικανοί την πιο ιερή πράξη και να την παραμορφώνουμε σε βέβηλη.
Περισσότερα...

 

Διάδρομος Νοσοκομείου. Αναμονή. Ο άλλος τρέχει και ρωτάει τους γιατρούς· "μήν έχω αυτό, εκείνο ή το άλλο; πονάω εδώ, πονάω εκεί". Ιατρικές ορολογίες. Αγωνία. Αναμονή.

Περισσότερα...

Επεξηγηματικές και διευκρινιστικές επισημάνσεις στο: "Δεν το πιστεύω!..νηστευεις;;;"

 

Νηστεύω βέβαια στο μέτρο που δεν είμαι ...«ασθενής και οδοιπόρος». Αλλά γιατί νηστεύω;

Περισσότερα...

Η νηστεία της Εκκλησίας

Η νηστεία είναι εντολή του Θεού «συνηλικιῶτις» της ανθρωπότητας.

Το νόημα της νηστείας είναι να μάθουν οι άνθρωποι μέσα στην Εκκλησία, που όλη νηστεύει, την υπακοή στον Χριστό και την πάλη κατά των αμαρτωλών επιθυμιών τους και του διαβόλου.

Νηστεύω βέβαια στο μέτρο που δεν είμαι... «ασθενής και οδοιπόρος». Αλλά γιατί νη­στεύω;

Περισσότερα...

Σε κάποια δεξίωση της Ρωσικής Ιντελιγκέντσιας του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, κάποια Μεγάλη Τεσσαρακοστή, παρευρισκόταν και ο μεγάλος θεολόγος και διανοητής Αντώνιος Χομιακώφ (1804-1860). Παρ᾿ ότι Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τα παρατιθέμενα στην δεξίωση ήταν αρτύσιμα! Ο Χομιακώφ περιοριζόταν να παίρνει λίγο ψωμί ή ένα δυο τουρσιά. Κάποιοι που "παραφύλαγαν" να δουν τι θα κάνει, τον πλησίασαν και, ούτε λίγο ούτε πολύ, του "επετέθησαν" λέγοντας:

- Τι παριστάνεις τώρα εσύ; Εδώ είναι όλη η Ρωσική διανόηση και αφρόκρεμα! Αυτοί όλοι είναι αμαρτωλοί κι εσύ ο άγιος; [Ίσως να ‘ταν μεταξύ τους  και κάποιοι κληρικοί που (από τότε), επικαλούμενοι ποιμαντική διάκριση (!!;;) και για να μη... σκανδαλίσουν (ως καλεσμένοι!!), δεν νήστευαν, χωρίς να σκέφτονται ότι σκανδαλισμός υπάρχει απ’ την παράβαση του νόμου του Θεού, όχι από την τήρησή του!!!]. Τι θες να μας παραστήσεις; Δεν είναι το σπουδαιότερο η νηστεία! Οὐχί τά εἰσερχόμενα, ἀλλά τα ἐξερχόμενα...!

Περισσότερα...

1. Φώναξε δυνατά, μη διστάσεις, σαν ήχο σάλπιγγος κάνε την φωνή σου, και πες στον λαό μου τα αμαρτήματά τους, σ’ αυτούς τους κληρονόμους του Ιακώβ, τις ανομίες τους. (Λέει ο Κύριος στον προφήτη Ησαϊα). 2. Κάθε μέρα αναζητούν εμένα και ψάχνουν να γνωρίσουν τις εντολές μου, σαν λαός που δήθεν έζησε με δικαιοσύνη και δεν εγκατέλειψε ποτέ την πεποίθηση για την δίκαιη κρίση του Θεού, και που επιθυμεί να πλησιάζει διαρκώς τον Θεό ! 3. Μου λένε: Γιατί νηστεύσαμε και αδιαφόρησες; "Ταπεινώσαμε" το σώμα και την ψυχή μας και δεν το πρόσεξες; Και εγώ τους απαντώ: Διότι ενώ νηστεύσατε, τελικώς κάνατε κάθε κακό σας θέλημα, και όλους όσους ήταν υποχείριοί σας τους καταταλαιπωρούσατε. 4. Αν ενώ νηστεύετε, συγχρόνως αναμιγνύεσθε σε δικαστήρια και αντιδικίες και γρονθοκοπάτε τους αδύναμους απλούς ανθρώπους, ματαιοπονείτε! Γιατί νηστεύετε με τέτοιον τρόπο;

Περισσότερα...

Φίλτρα αναζήτησης

Ετικέτες

Ετικέτες

Ετικέτες

Date