Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Διάφορες κατηχήσεις & κηρύγματα

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος

(Έρανος Αγάπης 2015) 

Όταν μας ζητούν χρήματα, αισθανόμαστε δύσφορα! 

Πάντοτε μεν..., πολύ περισσότερο δε στην τωρινή συγκυρία, τα χρήματα δίνουν την αυταπάτη της εξασφάλισης. Ο Χριστός όμως στο Ευαγγέλιο ζητάει οι δικοί Του να μη νομίζουν εξασφάλιση και να μη δεσμεύονται σε δεσμά λατρείας με τον θεό-χρήμα (Μαμμωνάς), αλλά να λατρεύουν μόνο Εκείνον, και συμβουλεύει τους χριστιανούς να προσφέρουν, βεβαιώνοντάς τους, ότι είναι μεγαλύτερη χαρά να δίνεις παρά να παίρνεις (Πραξ. 20, 35).

 

Διδασκαλία εντελώς αντίθετη προς τις κυριαρχούσες σήμερα αντιλήψεις. Ο Χριστός είναι ο απέραντα φτωχός· που ήρθε για τους φτωχούς· προσφέρει στους φτωχούς· και δούλεψε για τους φτωχούς. Για τους κάθε είδους φτωχούς. 

Ο Χριστός δίδαξε ότι ο πλούτος είναι ένα από εκείνα τα αφανέρωτα κρίματα, που δεν έχουν όνομα στη γλώσσα των ανθρώπων. Κάνει τον άνθρωπο γυμνό και αδειανό. Δεν έχει τίποτα να δώσει! Γιατί μόνον όποιος τα αρνείται όλα, τα κατέχει όλα.

Ο πλούσιος παραδομένος ολόκληρος στην φροντίδα των αγαθών του, στον άσβεστο πόθο να τα αυξήσει, στον φόβο να μη τα χάσει, στις υλικές χαρές που αυτά του προσφέρουν, δεν μπορεί να σκεφθεί την ψυχή. Ανταλλάσσει εύκολα τα πιο πολύτιμα, με τα πιο ευτελή.

Ο Θεός δίνει απείρως περισσότερα απ’ όσα υπόσχεται· αντιθέτως ο Μαμμωνάς αφαιρεί και από το λίγο που υποκρίνεται ότι δίνει.

Οι χριστιανοί ακολουθώντας και μιμούμενοι τον Χριστό μαθαίνουν να δίνουν. Να δίνουν όσο μπορούν. Να θυσιάζουν χάριν της αγάπης και για τους αδελφούς τους και για τους ξένους, αφού Ξένος έγινε χάριν όλων μας και ο Χριστός που αγαπούν. «Ξένη» δεν είναι η ενσάρκωση και ενανθρώπιση;

Τώρα λοιπόν στην γιορτή της ενσάρκωσης και ενανθρώπισης του Χριστού (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ) ας αναλάβουμε με περισσότερο δυναμισμό αυτό που πρότεινε ο προφήτης Μιχαίας αιώνες πριν ο Χριστός γεννηθεί: «... ἀγαπᾶν ἔλεον καί ἔτοιμον εἶναι τοῦ πορεύεσθαι μετά Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου...» (Μιχ. 6, 8). Να αγαπάμε την καλωσύνη και την θυσία και να είμαστε έτοιμοι να συμπορευθούμε (να ζήσουμε με τον τρόπο Του) με τον Χριστό τον Θεό μας.

Θα χτυπήσουμε την πόρτα σας στις 19 Δεκέμβρη (10-12 π.μ.). Κατανοείστε μας και συγχωρείστε την ενόχληση. Ερχόμαστε να Σας θυμήσουμε την ανάγκη των αδελφών μας. Όσο αντέχετε (ψυχικά και υλικά) βοηθείστε.

Ο Χριστός μας λέει: όταν κάνεις γεύμα ή δείπνο μη προσκαλείς φίλους, αδελφούς και συγγενείς ούτε γείτονες πλούσιους (θα σε καλέσουν εκείνοι και θα αποδοθεί το καλό) κάλεσε φτωχούς, ανάπηρους, τυφλούς και θα σου χρωστάει ανταπόδοση ο Θεός στην Ανάσταση (Λουκ. 14, 12).

Εμείς Σας ευχόμαστε εκατονταπλάσια ανταπόδοση και γιορτές γεμάτες με την γαλήνη και την χαρά του Χριστού. Ο εφημέριος π. Θεοδόσιος και οι κυρίες του Φιλοπτώχου