Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Ομιλίες

Συγγραφέας: Πάπας Φραγκίσκος

                                                                                                      Πλατεία Αγίου Πέτρου

                                                                                                      Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το σημερινό Ευαγγέλιο αφηγείται μια ιδιαίτερη, εντυπωσιακή και θαυμαστή πράξη του Ιησού: Περπατάει τη νύχτα στα νερά της λίμνης της Γαλιλαίας προς τους μαθητές του που διασχίζουν τη λίμνη με μια βάρκα (βλ. Ματθ. 14:22-33). Το ερώτημα είναι: Γιατί το έκανε αυτό ο Ιησούς; Για λόγους επίδειξης; Όχι, φυσικά! Αλλά γιατί; Ίσως εξαιτίας μιας επείγουσας, απρόβλεπτης ανάγκης να βοηθήσει τους μαθητές του που εμποδίζονταν από τον αντίθετο άνεμο; Όχι, επειδή ο ίδιος είχε «σχεδιάσει τα πάντα», τους είχε βάλει να αναχωρήσουν εκείνο το βράδυ. Το κείμενο λέει μάλιστα ότι "τους ανάγκασε" (πρβλ. εδ. 22). Ίσως να το έκανε για να τους δώσει μια επίδειξη του μεγαλείου και της δύναμής του; Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα μαζί Του. Επομένως, γιατί το έκανε; Γιατί ήθελε να περπατήσει πάνω στα νερά;

Υπάρχει μάλλον ένα μήνυμα που δεν είναι προφανές, ένα μήνυμα που πρέπει να συλλάβουμε. Εκείνη την εποχή, οι μεγάλες υδάτινες επιφάνειες θεωρούνταν ως τα καταφύγια κακών δυνάμεων που ο άνθρωπος δεν ήταν σε θέση να κυριαρχήσει. Ιδιαίτερα όταν οι καταιγίδες τις έκαναν ταραχώδεις, αυτές οι άβυσσοι ήταν σύμβολα του χάους και θύμιζαν το σκοτάδι του κάτω κόσμου. Τώρα, οι μαθητές βρέθηκαν στη μέση της λίμνης όταν ήταν σκοτεινά. Φοβούνται μήπως βυθιστούν, μήπως τους ρουφήξει το κακό. Και έρχεται ο Ιησούς εδώ, περπατώντας πάνω στα νερά, δηλαδή πάνω στις δυνάμεις του κακού. Περπατά πάνω στις δυνάμεις του κακού και λέει στους μαθητές του: "Πάρτε θάρρος, εγώ είμαι. Μη φοβάστε" (εδ. 27). Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνει ο Ιησούς. Αυτό είναι το νόημα του σημείου: οι δυνάμεις του κακού που μας φοβίζουν, που δεν μπορούμε να κυριαρχήσουμε, αποκτούν αμέσως μικρότερες διαστάσεις με τον Ιησού. Περπατώντας πάνω στα νερά, θέλει να πει: "Μη φοβάστε. Έβαλα τους εχθρούς σας κάτω από τα πόδια μου" - ένα όμορφο μήνυμα - έβαλα τους εχθρούς σας κάτω από τα πόδια μου - όχι τους ανθρώπους! - όχι εχθρούς ανθρώπους, αλλά τον θάνατο, την αμαρτία, τον διάβολο - αυτοί είναι οι εχθροί των ανθρώπων, οι εχθροί μας. Και ο Ιησούς πατάει – συντρίβει αυτούς τους εχθρούς για χάρη μας.

Σήμερα, ο Χριστός επαναλαμβάνει στον καθένα από εμάς: "Πάρτε θάρρος, εγώ είμαι, μη φοβάστε"! Πάρτε θάρρος γιατί είμαι εδώ, γιατί δεν είστε πλέον μόνοι στα ταραγμένα νερά της ζωής. Και έτσι, τι πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα στο έλεος των αντίθετων ανέμων; Τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε τον φόβο της ανοιχτής θάλασσας, όταν βλέπουμε μόνο σκοτάδι και νιώθουμε ότι βουλιάζουμε; Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα που κάνουν οι μαθητές στο Ευαγγέλιο. Τι κάνουν οι μαθητές; Καλούν και καλωσορίζουν τον Ιησού. Στις χειρότερες στιγμές, στις πιο σκοτεινές καταιγίδες, καλέστε τον Ιησού και καλωσορίστε τον Ιησού.

Οι μαθητές καλούν τον Ιησού: Ο Πέτρος περπατάει λίγο στα νερά προς τον Ιησού, αλλά στη συνέχεια φοβάται. Βυθίζεται και μετά φωνάζει: "Κύριε, σώσε με!" (v. 30). Επικαλείται τον Ιησού, καλεί τον Ιησού. Αυτή η προσευχή είναι πανέμορφη. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Κύριος μπορεί να μας σώσει, ότι νικάει το κακό και τους φόβους μας. Σας καλώ να την επαναλάβετε τώρα όλοι μαζί. Τρεις φορές μαζί: Κύριε, σώσε με! Κύριε, σώσε με! Κύριε, σώσε με!

Και τότε οι μαθητές καλωσορίζουν, πρώτα καλούν, μετά καλωσορίζουν τον Ιησού στη βάρκα. Το κείμενο λέει ότι μόλις μπήκε στη βάρκα, "ο άνεμος σταμάτησε" (εδ. 32). Ο Κύριος γνωρίζει ότι η βάρκα της ζωής μας, όπως και η βάρκα της Εκκλησίας, απειλείται από αντίθετους ανέμους και ότι η θάλασσα στην οποία πλέουμε είναι συχνά ταραγμένη. Δεν αφήνει σε μας τη σκληρή δουλειά της πλεύσης, αντίθετα -τονίζει το Ευαγγέλιο- ωθεί τους μαθητές του να αναχωρήσουν. Μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, ώστε να γίνουν κι αυτές σωτήριοι τόποι, ώστε ο Ιησούς να τις κατακτήσει, ώστε να γίνουν ευκαιρίες για να τον συναντήσουμε. Στην πραγματικότητα, στις στιγμές του σκοταδιού μας, έρχεται να μας συναντήσει, ζητώντας να τον υποδεχτούμε όπως εκείνη τη νύχτα στη λίμνη.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Πώς αντιδρώ όταν φοβάμαι, όταν βρίσκομαι σε δυσκολίες; Προχωράω μόνος μου, με τις δικές μου δυνάμεις, ή καλώ τον Κύριο με εμπιστοσύνη; Και πώς είναι η πίστη μου; Πιστεύω ότι ο Χριστός είναι ισχυρότερος από τα αντίπαλα κύματα και τους ανέμους; Αλλά πάνω απ' όλα: Πλέω μαζί του; Τον καλωσορίζω; Του κάνω χώρο στη βάρκα της ζωής μου - ποτέ μόνος, πάντα με τον Ιησού; Παραδίδω το πηδάλιο στον Ιησού;

Στα σκοτεινά περάσματα της ζωής, ας μας βοηθήσει η Μαρία, η μητέρα του Ιησού, το όμορφο Αστέρι της Θάλασσας, να αναζητήσουμε το φως του Ιησού. ΑΜΗΝ.

Κατηγορία: /