Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Κήρυγμα Κυριακής

Κυριακή Γ' των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως)

Είναι δύσκολο, όμως, να συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο του Σταυρού, το οποίο πρέπει να προσοικειωθεί. Γιατί, όταν λέμε προσκυνώ, σημαίνει αποδέχομαι ως ανώτερο από μένα, ως ρυθμιστή μου. 

Ο Σταυρός δεν είναι ένα σχήμα. Πάνω στον Γολγοθά υπήρχαν τρεις ομοιόσχημοι σταυροί. Αξία είχε ο ένας· από το περιεχόμενό του. Οι υπόλοιποι, καμία. Είναι αυτές τραγικές καταστάσεις· να μπλέκει κανείς τα σύμβολά με το περιεχόμενό τους. Η τραγωδία να νομίζει ότι είναι σταυρός κάθε πλακάκι που είναι τοποθετημένο ορθογωνίως ή αυτά που είναι κάτω από τα παπούτσια των ανθρώπων και να αρχίσει να ανοητολογεί, γελοιοποιώντας τα πράγματα και καταλήγοντας το σταυρό σε μια μαγεία.

Όχι. Ο Σταυρός είναι ο τρόπος έκφρασης του Χριστού. Αυτό είναι που χρειάζεται να προσκυνήσουμε και να αποδεχθούμε. Δεν είναι ούτε ένα αλεξικέραυνο –κάνω τον σταυρό μου για να έχω το κεφάλι μου σίγουρο– ούτε και μια κατάσταση η οποία είναι απ’ έξω από εμάς. Είναι υπόθεση που πρέπει όχι απλώς να προσοικειωθούμε αλλά και να εκφράσουμε με την ποιότητα των ενεργειών μας. Πρέπει, λένε οι Άγιοι, να σταυρώσουμε τον εαυτό μας γιατί όπως λένει ‘’τὰ πάντα δεῖται Σταυροῦ’’. Όλα έχουν ανάγκη «να σταυρωθούν», δηλαδή να αποκτήσουν το φρόνιμα της θυσίας.

Προσκυνώντας τον Σταυρό του Χριστού, προσκυνάμε τον Χριστό, ο οποίος λέει σε εμάς, εάν δεν μάθουμε να θυσιάζουμε τον εαυτό μας για τους άλλους και είμαστε σε αυτόν τον σύγχρονο φαύλο κύκλο να θυσιάζουμε τα πάντα (πάντες και πάντα) χάριν ημών δεν έχουμε καμία σχέση μαζί Του. Όσα σταυροκοπήματα και να κάνουμε, όσες χαζοευλάβειες και να φανταζόμαστε (ότι δεν φοράμε παπούτσια με έκτυπους σταυρούς από κάτω!!).

Τρεις σταυροί επί του Γολγοθά, ένας είχε αξία· εξαιτίας Αυτού τον οποίο έφερε και αυτών τα οποία ο Σταυρούμενος ήθελε να πει. Οι άλλοι [σταυρωμένοι] ήταν δυο ταλαίπωροι που ήταν κατάδικοι. Αυτός δεν ήταν κατάδικος. Ήταν Αυτός που ήταν ο μεγαλύτερος από όλους, μπορούσε να γίνει μικρότερος από όλους και για να μας πάρει όλους στην πλάτη Του. Σήμερα προσκυνάμε το Σταυρό του Χριστού για να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τη θυσία, μέσα στο Μεσοσαράκοστο, εν όψει της αγίας Αναστάσεως, όπως λέει και το τροπάριο: ‘’…καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν.’’

Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος