Ι.Ν Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης
enoriako.info

Προσευχές

Παλατινάτο

Μεγάλη Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

                                            Ω Σταυρέ του Χριστού !

Ω Σταυρέ του Χριστού, σύμβολο της θεϊκής αγάπης και της ανθρώπινης παρανομίας, εικόνα της υπέρτατης θυσίας από αγάπη και του ακραίου εγωισμού από ηλιθιότητα, όργανο θανάτου και πορεία της ανάστασης, σημείο της υπακοής και έμβλημα της προδοσίας, αγχόνη του διωγμού και σημαία της νίκης.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα υψωμένο στα πρόσωπα των αδελφών μας  των σκοτωμένων, των καμένων ζωντανών, των σφαγμένων και αποκεφαλισμένων από βάρβαρα ξίφη και μέσα στην άτολμη σιωπή.

 

 

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στα πρόσωπα των παιδιών, των γυναικών και των εξαντλημένων και φοβισμένων προσώπων που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και τις εκδηλώσεις βίας, και δεν βρίσκουν συχνά άλλο από τον θάνατο και τόσους Πιλάτους να πλένουν τα χέρια τους.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους δασκάλους του γράμματος και όχι του πνεύματος, του θανάτου και όχι της ζωής, που αντί να διδάσκουν την ευσπλαχνία και τη ζωή, απειλούν με τιμωρία και με θάνατο και καταδικάζουν τον δίκαιο.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους άπιστους δημόσιους λειτουργούς που αντί ν’ απογυμνώνονται από τις μάταιες φιλοδοξίες τους απογυμνώνουν ακόμα και τους αθώους από την αξιοπρέπειά τους.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στις σκληρυμένες καρδιές εκείνων που εύκολα κρίνουν τους άλλους, καρδιές έτοιμες να τους καταδικάσουν ακόμα και σε λιθοβολισμό, χωρίς ποτέ να διακρίνουν τις δικές τους αμαρτίες και τα λάθη τους.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους φονταμενταλισμούς και στην τρομοκρατία των οπαδών ορισμένων θρησκειών που βεβηλώνουν το όνομα του Θεού και το χρησιμοποιούν για να δικαιολογούν τις ανήκουστες πράξεις βίας που διαπράττουν.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα σ’ εκείνους που θέλουν να σε βγάλουν από τους δημόσιους χώρους και να σε αποκλείσουν από τη δημόσια ζωή, στο όνομα κάποιου κοσμικού παγανισμού ή ακόμα στο όνομα της ισότητας που εσύ ο ίδιος  μας δίδαξες.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ισχυρούς και στους εμπόρους όπλων που τρέφουν το καμίνι των πολέμων με το αθώο αίμα των αδελφών, και δίνουν στα παιδιά τους να φάνε  ματωμένο ψωμί.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους προδότες που, για τριάντα αργύρια, παραδίνουν όποιον να ’ναι στον θάνατο.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους κλέφτες και στους εμπλεκόμενους στη διαφθορά που, αντί να προστατεύουν τα κοινά αγαθά και την ηθική, πουλιούνται στην άθλια αγορά της ανηθικότητας.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ανόητους που χτίζουν αποθήκες για να διατηρήσουν θησαυρούς  που φθείρονται, αφήνοντας τον Λάζαρο να πεθαίνει της πείνας στις πόρτες τους.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους καταστροφείς του ‘‘κοινού σπιτιού’’ μας, του πλανήτη μας, οι οποίοι από εγωισμό καταστρέφουν το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στα εγκαταλειμμένα από τους δικούς των ηλικιωμένα πρόσωπα, στους ανάπηρους και στα υποσιτισμένα και αποδιωγμένα από την υποκριτική και εγωιστική κοινωνία μας παιδιά.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στη Μεσόγειό μας και στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν γίνει ένα ακόρεστο νεκροταφείο, εικόνα της αναίσθητης και ναρκομανούς συνείδησής μας.

Ω Σταυρέ του Χριστού, εικόνα της άπειρης αγάπης και πορεία της Ανάστασης, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στα καλά και δίκαια πρόσωπα που κάνουν το καλό χωρίς να γυρεύουν τα χειροκροτήματα ή τον θαυμασμό των άλλων.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους πιστούς και ταπεινούς λειτουργούς που φωτίζουν το σκοτάδι της ζωής μας σαν κεριά που λιώνουν ανιδιοτελώς  για να φωτίζουν τη ζωή  όσων είναι οι έσχατοι.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στα πρόσωπα των μοναζουσών και των αφιερωμένων προσώπων – των καλών Σαμαρειτών – που εγκαταλείπουν τα πάντα για να επιδένουν, μέσα στην ευαγγελική σιωπή, τις πληγές της φτώχειας και της αδικίας.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους σπλαχνικούς ανθρώπους που θεωρούν την ευσπλαχνία ως την πιο υψηλή έκφραση της δικαιοσύνης και της πίστης.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους απλούς ανθρώπους που ζουν χαρούμενα την πίστη τους στην καθημερινότητα και στην υιική τήρηση των εντολών.  

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους μετανοημένους που ξέρουν, από τα βάθη της αθλιότητας των αμαρτιών τους, να κραυγάζουν : Κύριε, θυμήσου με στη Βασιλεία σου !

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους μακάριους και στους αγίους  που ξέρουν να πορεύονται στα σκοτεινά μέσα στη νύχτα της πίστης  χωρίς να χάνουν την εμπιστοσύνη τους σ’ εσένα και χωρίς να ισχυρίζονται ότι καταλαβαίνουν τη μυστηριώδη σιωπή σου.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στις οικογένειες που ζουν την κλήση τους στον γάμο με πίστη και προκοπή.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους εθελοντές που βοηθούν γενναιόψυχα όσους έχουν ανάγκες και  τους ταλαιπωρημένους.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα σ’ εκείνους που υφίστανται διωγμούς για την πίστη τους και που, μέσα στα παθήματά τους, συνεχίζουν να δίνουν αυθεντική μαρτυρία για τον Ιησού και το Ευαγγέλιο.

Ω Σταυρέ του Χριστού, σε βλέπουμε ακόμα σήμερα στους ονειροπόλους που ζουν με μια παιδική καρδιά και που εργάζονται κάθε μέρα για να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο, πιο ανθρώπινο και πιο δίκαιο.

Στον άγιο Σταυρό σου, βλέπουμε τον Θεό που αγαπά ώς το τέλος, και βλέπουμε το μίσος  που κάνει τον νόμο και στεγνώνει τις καρδιές και τα πνεύματα εκείνων που προτιμούν τα σκοτάδια από το φως.

Ω Σταυρέ του Χριστού, Κιβωτέ του Νώε που έσωσε την ανθρωπότητα από τον κατακλυσμό της αμαρτίας, σώσε μας από το κακό και από τον πονηρό ! Ω Θρόνε του Δαβίδ και σφραγίδα της θεϊκής και αιώνιας διαθήκης, ξύπνησέ μας από τα θέλγητρα της ματαιότητας ! Ω κραυγή αγάπης, άναψε μέσα μας την επιθυμία του Θεού, του αγαθού και του φωτός.

Ω Σταυρέ του Χριστού, μάθε μας πως η αυγή του ήλιου είναι πιο δυνατή από το σκοτάδι της νύχτας. Ω Σταυρέ του Χριστού, μάθε μας πως η φαινομενική νίκη του κακού διαλύεται μπροστά στο κενό μνημείο και μπροστά στη βεβαιότητα της Ανάστασης και της αγάπης του Θεού που τίποτα δεν μπορεί να τη νικήσει ή να την αμαυρώσει ή να την εξασθενίσει. Αμήν !