Τι είναι η αλήθεια; Αυτό το ερώτημα, που έθεσε ο Πιλάτος στον Χριστό, θα μπορούσε να συνοψίσει τόσο τη γνήσια αναζήτηση του θείου φωτός από πολλές ειλικρινείς ψυχές όσο και την αδυναμία των ειδωλολατρικών φιλοσοφιών να δώσουν μια αληθινή απάντηση. Αυτή η ερώτηση-αναζήτηση στοίχειωσε έναν Παλαιστίνιο φοιτητή που ονομαζόταν Ιουστίνος τη δεκαετία του 130 μ.Χ. Δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να βρει την απάντηση στα ερωτήματά του, και μόλις την βρήκε, δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να τη μεταδώσει σε όλους τους γύρω του. Μέχρι το σημείο του μαρτυρίου.
Δεν του δίδαξαν τίποτα για τον Θεό.
Γεννημένος στη Ναμπλούς, την αρχαία πόλη Συχέμ της Σαμάρειας, γύρω στο 103 μ.Χ., ο Ιουστίνος καταγόταν από μία από τις παγανιστικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τη συντριβή των εβραϊκών εξεγέρσεων κατά της Ρώμης. Ελληνικής καταγωγής, ανέπτυξε πάθος για τη φιλοσοφία από νεαρή ηλικία, αλλά όχι για οποιαδήποτε φιλοσοφία! Για εκείνη που θα του αποκάλυπτε την ταυτότητα του Δημιουργού, μαζί με τα μυστικά της Δημιουργίας. Έπρεπε όμως ακόμη να βρει έναν δάσκαλο που θα μπορούσε να του διδάξει αυτή την επιστήμη των επιστημών και να του μεταδώσει τις βεβαιότητές της, ένα έργο που γινόταν ακόμη πιο επίπονο από το γεγονός ότι οι φιλόσοφοι βλέπουν τους εαυτούς τους περισσότερο ως ερωτώντες παρά ως δίδοντες απαντήσεις, μια προσέγγιση που δεν ικανοποιούσε τον νεαρό.
Αρχικά γράφτηκε στα μαθήματα ενός στωικού, του οποίου η απαιτητική ηθική θεωρείται συχνά η πιο κοντινή στη χριστιανική σκέψη, αλλά η εμπειρία ήταν απογοητευτική:
«Αφού πέρασα αρκετό χρόνο στη συντροφιά του, αλλά διαπιστώνοντας ότι δεν μου δίδαξε τίποτα για τον Θεό, επειδή ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τον Θεό και ισχυριζόταν ότι μια τέτοια γνώση ήταν άχρηστη, τον άφησα και πήγα να δω έναν Περιπατητικό, ο οποίος εμφανιζόταν ως ανώτερο μυαλό. Μετά από λίγες ημέρες με ρώτησε πόσα θα πλήρωνα για τη διδασκαλία του. Τον άφησα αμέσως, μη μπορώντας να πιστέψω ότι ένα τόσο ταπεινό ιδιοτελές μυαλό μπορούσε να ισχυρίζεται ότι είναι φιλόσοφος…
Είναι σύνηθες, αυτοί οι καθηγητές, φιλόσοφοι ή όχι, να βγάζουν τα προς το ζην με την διδασκαλία, και οι φοιτητές να πληρώνουν προκαταβολικά για το μάθημα. Ο Ιουστίνος μάλλον δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά, αλλά δεν αποθαρρύνθηκε. Του πρότειναν έναν Πυθαγόρειο, έναν μαθητή μιας άλλης φιλοσοφικής σχολής που, και πάλι από ορισμένες απόψεις, θα μπορούσε να οδηγήσει στον Χριστιανισμό, αλλά μπροστά στον υποψήφιο φοιτητή, που ήταν ύποπτος ότι δεν είχε ούτε μια δεκάρα στο όνομά του, ο δάσκαλος επεσήμανε τη διάρκεια και τη δυσκολία των σπουδών που τον περίμεναν, οι οποίες θα απαιτούσαν γνώσεις μουσικής, αστρονομίας και γεωμετρίας, επιστήμες χωρίς τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι βρίσκεται κοντά στο θείο. Απογοητευμένος, ο Ιουστίνος πήγε να δει έναν Πλατωνιστή, ο οποίος υποσχέθηκε, χωρίς να αμφιβάλλει για τίποτα, να του αποκαλύψει τον Θεό και μάλιστα να του τον δείξει! Παρασυρμένος, ο νεαρός προσκολλήθηκε σε αυτόν τον λαμπρό δάσκαλο, του οποίου η διδασκαλία δεν θα ήταν μάταιη, αλλά μετά από λίγους μήνες, η υποσχόμενη αποκάλυψη δεν υλοποιήθηκε και ο Ιουστίνος άρχισε να απελπίζεται.
Διδάσκει δωρεάν
Μια μέρα, ενώ περπατούσε μόνος του στην παραλία, τον πλησίασε ένας ηλικιωμένος άνδρας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και του είπε, αν και δεν τον γνώριζε, ότι βρισκόταν σε λάθος δρόμο. Όσο σπουδαίοι κι αν ήταν ο Πλάτωνας ή ο Πυθαγόρας, τους οποίους το αγόρι θαυμάζει, δεν βρήκαν ποτέ τον Θεό και έτσι δεν μπορούν να τον αποκαλύψουν στους μαθητές τους. Ο μόνος τρόπος για να τον γνωρίσουν και να τον προσεγγίσουν είναι να γίνουν χριστιανοί, γιατί μόνο ο Ιησούς είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. Έχοντας πει αυτά, ο γέροντας εξαφανίστηκε όπως είχε έρθει και όλες οι αναζητήσεις του Ιουστίνου απέτυχαν να τον βρουν, οπότε κατέληξε να σκεφτεί, ίσως δικαίως, ότι είχε μιλήσει με τον φύλακα άγγελό του. Και ο Ιουστίνος, στην πραγματικότητα, πλησίασε τους χριστιανούς, βυθίστηκε στη μελέτη των Γραφών, καταπιανόταν με αυτές, ζήτησε και έλαβε το βάπτισμα, προτού πιθανώς χειροτονηθεί ιερέας ή τουλάχιστον διάκονος, γύρω στο 137 μ.Χ.
Η μεταστροφή του δεν τον απομάκρυνε από τη φιλοσοφία- απλώς επανέφερε την φιλοσοφία στη θέση που της αρμόζει ως “υπηρέτη της θεολογίας”, αφού ο ρόλος της είναι να οδηγεί στον Θεό, όχι να παριστάνει ότι υποκαθιστά τη σοφία Του. Ως φοιτητής, ο Ιουστίνος σκανδαλίστηκε με το γεγονός ότι κάποιος θα ήθελε να πληρωθεί για να διδάξει την αλήθεια. Πιστός στις πεποιθήσεις του, θα διδάσκει δωρεάν σε όλους όσοι μπαίνουν στον κόπο να τον ακούσουν. Το είπε χωρίς να φοβάται μια κοινωνία και μια κυβέρνηση που ήταν όλο και πιο εχθρικές απέναντι στο χριστιανικό δόγμα και δεν δίστασε να στείλει όσους το κήρυτταν στον δήμιο: “Χρέος μας είναι να κάνουμε το δόγμα μας γνωστό σε όλους, ώστε τα σφάλματα εκείνων που αμαρτάνουν από άγνοια να μην καταλογίζονται σε εμάς και να μην καταδικαστούμε εξαιτίας τους”. “Μοναδικός μου στόχος είναι να διδάσκω την Αλήθεια. Θα τη λέω χωρίς φόβο, ακόμη και αν σφαγιαστώ και κομματιαστώ σε μια στιγμή εξαιτίας της“.
Ούτε ίχνος αμφιβολίας!
Δεν απέτυχε ποτέ σε αυτή τη δέσμευση, τολμώντας, παρά τον νόμο που του απαγόρευε να κηρύξει τον χριστιανισμό, να αντιμετωπίσει τους ειδωλολάτρες φιλοσόφους στη δημόσια πλατεία, των οποίων τους κούφιους και ανούσιους λόγους κατέστησε μηδαμινούς. Ένας από αυτούς, ονόματι Κρήσκης, γελοιοποιημένος από τις ομιλίες και τα γραπτά του Ιουστίνου και χωρίς φιλοσοφικά επιχειρήματα για να του αντιταχθεί, αποφάσισε να τον ξεφορτωθεί μια για πάντα καταγγέλλοντάς τον στον έπαρχο της Ρώμης. Συνελήφθη μαζί με τους προσηλυτισμένους του, άνδρες και γυναίκες, τον Απρίλιο του 163. Ο Ιουστίνος χρησιμοποίησε αυτή την τελευταία ευκαιρία για να εκθέσει μια για πάντα, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, την αλήθεια που βρισκόταν στην καρδιά της ύπαρξής του:
«Σπούδασα διαδοχικά όλες τις επιστήμες και τελικά προσκολλήθηκα στη χριστιανική διδασκαλία, έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί εκείνους που είναι αλυσοδεμένοι στην πλάνη…»
Ο δικαστής είδε σε αυτή τη δήλωση του Ιουστίνου μια «πονηρή επίθεση» στον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο, έναν αδιαμφισβήτητο φιλόσοφο και στωικό, απελπιστικά ανίκανο να φτάσει σε μια αλήθεια που είχε εγκαταλείψει να αναζητά, κρίνοντας, ότι είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες. Ήταν πολύ θυμωμένος με εκείνους τους χριστιανούς που φαντάζονταν ότι ήταν ικανοί να την βρουν και επιδείκνυαν τις βεβαιότητές τους, ενώ αυτός πνιγόταν στην αμφιβολία και την αγωνία! Αυτό ήταν αρκετό για να στείλει στον θάνατο τον Ιουστίνο, έναν γιατρό της “ψευδοεπιστήμης”, μαζί με τους μαθητές του, τον Χαρίτωνα και τον Χαρίτη, τον Ευέλπιστο, τον Ιέρακα, τον Πίονα και τον Λιβεριανό. Προτού τους καταδικάσει, μπερδεμένος από την απύθμενη, κατά τη γνώμη του, ανοησία, ο έπαρχος ρώτησε για τελευταία φορά: “Πιστεύετε, λοιπόν, ότι θα πάτε στον Παράδεισο και θα λάβετε αιώνια ανταμοιβή;” και ο Ιουστίνος απάντησε, μεγαλειωδώς: “Όχι, δεν το πιστεύω, το ξέρω! Μάλιστα, είμαι τόσο σίγουρος γι’ αυτό που σας εγγυώμαι ότι δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό! Αυτή είναι η ανεξιχνίαστη διαφορά μεταξύ πίστης και φιλοσοφίας. Στο άκουσμα της καταδίκης τους, ο Ιουστίνος και οι φίλοι του φώναξαν χορωδιακά: “Deo gratias! Δόξα των Θεώ.
Υ.Γ. Συναξάριο:
Ο άγιος Ιουστίνος έψαξε παντού, σε όλες τις σχολές σκέψης, για την αλήθεια που μας ελευθερώνει, και τη βρήκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, χωρίς να εγκαταλείψει τη φιλοσοφική του αναζήτηση. Ο Ιουστίνος πέθανε μάρτυρας για την αλήθεια το 165 μ.Χ. Η Εκκλησία τον γιορτάζει την 1η Ιουνίου.
Θεματολογικές ετικέτες