Κατήχηση

Ο λήθαργος του ύπνου

Μήνυμα URBI ET ORBI

του Πάπα Φραγκίσκου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

Κεντρική Λότζια της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές στη Ρώμη και σε όλο τον κόσμο, Καλά Χριστούγεννα!

Είθε ο Κύριος Ιησούς, που γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία, να φέρει σε όλους σας την αγάπη του Θεού, την πηγή της εμπιστοσύνης και της ελπίδας· και είθε να φέρει μαζί το δώρο της ειρήνης, το οποίο οι άγγελοι ανήγγειλαν στους βοσκούς της Βηθλεέμ: “Δόξα εν υψίστοις Θεώ, και επί γης ειρήνη εις τους ανθρώπους, τους οποίους αγαπά” (Λουκ. 2:14).

Αυτή την ημέρα της γιορτής στρέφουμε το βλέμμα μας στη Βηθλεέμ. Ο Κύριος έρχεται στον κόσμο σε μια σπηλιά και τοποθετείται σε μια φάτνη που χρησιμοποιούνταν για τα ζώα, επειδή οι γονείς του δεν μπορούσαν να βρουν σπίτι, παρόλο που είχε έρθει η ώρα της γέννησης για τη Μαρία. Έρχεται ανάμεσά μας μέσα στη σιωπή και το σκοτάδι της νύχτας, επειδή ο Λόγος του Θεού δεν έχει ανάγκη από προβολείς ή από την οχλαγωγία των ανθρώπινων φωνών. Ο ίδιος είναι ο Λόγος που δίνει νόημα στην ύπαρξη, είναι το φως που φωτίζει τον δρόμο. “Το αληθινό φως ήρθε στον κόσμο”, λέει το Ευαγγέλιο, “το φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο” (Ιωάννης 1:9).

Ο Ιησούς γεννιέται ανάμεσά μας, είναι ο Θεός μαζί μας. Έρχεται να συνοδεύσει την καθημερινή μας ζωή, να μοιραστεί τα πάντα μαζί μας, χαρές και λύπες, ελπίδες και αγωνίες. Έρχεται ως αβοήθητο παιδί. Γεννιέται στο κρύο, φτωχός ανάμεσα στους φτωχούς. Έχοντας ανάγκη από τα πάντα, χτυπάει την πόρτα της καρδιάς μας για να βρει ζεστασιά και καταφύγιο.

Όπως οι βοσκοί της Βηθλεέμ, ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να περιβληθούν από φως και ας πάμε να δούμε το σημάδι που μας έδωσε ο Θεός. Ας ξεπεράσουμε τον λήθαργο του πνευματικού ύπνου και τις ψεύτικες εικόνες της γιορτής που μας κάνουν να ξεχνάμε ποιος είναι ο εορτάζων. Ας βγούμε από το θόρυβο που αναισθητοποιεί την καρδιά και μας ωθεί να ετοιμάζουμε στολίδια και δώρα αντί να συλλογιζόμαστε το Γεγονός: τον Υιό του Θεού που γεννήθηκε για μας.

Αδελφοί, αδελφές, ας στραφούμε στη Βηθλεέμ, όπου ηχεί ο πρώτος θρήνος για τον Πρίγκιπα της Ειρήνης. Ναι, γιατί Αυτός, ο Ιησούς, είναι η ειρήνη μας: αυτή η ειρήνη που ο κόσμος δεν μπορεί να δώσει και που ο Θεός Πατέρας έδωσε στην ανθρωπότητα στέλνοντας τον Υιό Του στον κόσμο. Ο Άγιος Λέων ο Μέγας έχει μια έκφραση που, με τη λιτότητα της λατινικής γλώσσας, συνοψίζει το μήνυμα αυτής της ημέρας: “Natalis Domini, Natalis est pacis”, “τα Χριστούγεννα του Κυρίου είναι τα Χριστούγεννα της ειρήνης” (Κήρυγμα 26:5).

Ο Ιησούς Χριστός είναι επίσης ο δρόμος της ειρήνης. Αυτός, με την ενσάρκωση, το πάθος, το θάνατο και την ανάστασή του, άνοιξε το δρόμο από έναν κλειστό κόσμο, καταπιεσμένο από το σκοτάδι της εχθρότητας και του πολέμου, προς έναν ανοιχτό κόσμο, ελεύθερο να ζήσει σε αδελφοσύνη και ειρήνη. Αδελφοί και αδελφές, ας ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι! Αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, για να μπορέσουμε να περπατήσουμε πίσω από τον Ιησού, πρέπει να απαλλαγούμε από τα βάρη που μας εμποδίζουν και μας κρατούν κολλημένους.

Και ποια είναι αυτά τα βάρη; Τι είναι αυτό το “έρμα”; Είναι τα ίδια αρνητικά πάθη που εμπόδισαν τον βασιλιά Ηρώδη και την αυλή του να αναγνωρίσουν και να καλωσορίσουν τη γέννηση του Ιησού: δηλαδή, η προσκόλληση στην εξουσία και το χρήμα, η υπερηφάνεια, η υποκρισία, το ψέμα. Αυτά τα βάρη μας εμποδίζουν να πάμε στη Βηθλεέμ, μας αποκλείουν από τη χάρη των Χριστουγέννων και κλείνουν την πρόσβαση στο μονοπάτι της ειρήνης. Και πράγματι, πρέπει να σημειώσουμε με θλίψη ότι ενώ μας δίνεται ο Πρίγκιπας της Ειρήνης, οι άνεμοι του πολέμου συνεχίζουν να φυσούν παγωμένοι πάνω από την ανθρωπότητα.

Αν θέλουμε να είναι Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα του Ιησού και της ειρήνης, ας κοιτάξουμε στη Βηθλεέμ και ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο πρόσωπο του Παιδιού που γεννήθηκε για μας! Και σε αυτό το μικρό αθώο πρόσωπο, ας αναγνωρίσουμε το πρόσωπο των παιδιών που λαχταρούν για ειρήνη σε κάθε μέρος του κόσμου.

Είθε το βλέμμα μας να γεμίσει με τα πρόσωπα των Ουκρανών αδελφών μας, που ζουν αυτά τα Χριστούγεννα στο σκοτάδι, στο κρύο ή μακριά από τα σπίτια τους, εξαιτίας της καταστροφής που προκάλεσε ο δεκάμηνος πόλεμος. Είθε ο Κύριος να μας κάνει έτοιμους να κάνουμε συγκεκριμένες χειρονομίες αλληλεγγύης για να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν, και να φωτίσει τα μυαλά εκείνων που έχουν τη δύναμη να σιγήσουν τα όπλα και να βάλουν ένα άμεσο τέλος σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο! Δυστυχώς, οι άνθρωποι προτιμούν να ακούνε άλλους λόγους, που υπαγορεύονται από τη λογική του κόσμου. Αλλά τη φωνή του Παιδιού, ποιος την ακούει;

Η εποχή μας βιώνει επίσης μια σοβαρή έλλειψη ειρήνης σε άλλες περιοχές, σε άλλα θέατρα αυτού του τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Ας σκεφτούμε τη Συρία, που εξακολουθεί να βασανίζεται από μια σύγκρουση που έχει περάσει στο παρασκήνιο αλλά δεν έχει τελειώσει- και ας σκεφτούμε τους Αγίους Τόπους, όπου η βία και οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με θανάτους και τραυματισμούς. Παρακαλούμε τον Κύριο να επαναληφθεί εκεί, στη γη που γεννήθηκε, ο διάλογος και η αναζήτηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Είθε το παιδί Ιησούς να στηρίξει τις χριστιανικές κοινότητες που ζουν σε όλη τη Μέση Ανατολή, ώστε σε κάθε μία από αυτές τις χώρες να βιώνεται η ομορφιά της αδελφικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών. Βοηθήστε ιδιαίτερα τον Λίβανο, ώστε να μπορέσει επιτέλους να αναστηθεί, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και με τη δύναμη της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης. Είθε το φως του Χριστού να φωτίσει την περιοχή του Σαχέλ, όπου η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των παραδόσεων διαλύεται από συγκρούσεις και βία. Είθε να οδηγήσει σε μια διαρκή εκεχειρία στην Υεμένη και σε συμφιλίωση στη Μιανμάρ και το Ιράν, ώστε να σταματήσει κάθε αιματοχυσία. Εμπνεύστε τις πολιτικές αρχές και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης στην αμερικανική ήπειρο να εργαστούν για την ειρήνευση των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων που πλήττουν διάφορες χώρες- σκέφτομαι ιδιαίτερα τον λαό της Αϊτής που υποφέρει τόσο καιρό.

Την ημέρα αυτή, κατά την οποία είναι καλό να μαζευόμαστε γύρω από το στρωμένο τραπέζι, ας μην αποσπάσουμε το βλέμμα μας από τη Βηθλεέμ, που σημαίνει “σπίτι του ψωμιού”, και ας σκεφτούμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα, ιδίως τα παιδιά, ενώ κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλώνται και πόροι ξοδεύονται σε όπλα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, αφήνοντας ολόκληρους πληθυσμούς σε κίνδυνο λιμού, ιδίως στο Αφγανιστάν και στις χώρες του Κέρατος της Αφρικής. Κάθε πόλεμος – όπως γνωρίζουμε – προκαλεί πείνα και εκμεταλλεύεται την ίδια την τροφή ως όπλο, εμποδίζοντας τη διανομή της στους ήδη ταλαιπωρημένους πληθυσμούς. Την ημέρα αυτή, διδασκόμενοι από τον Πρίγκιπα της Ειρήνης, ας δεσμευτούμε όλοι, πρώτα και κύρια όσοι έχουν πολιτική ευθύνη, ώστε η τροφή να είναι μόνο ένα μέσο ειρήνης. Καθώς απολαμβάνουμε τη χαρά της επανένωσης με τους δικούς μας, ας σκεφτούμε τις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο από τη ζωή και εκείνες που, σε αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης, αγωνίζονται λόγω της ανεργίας και στερούνται τα απαραίτητα για τη ζωή.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σήμερα όπως και τότε, ο Ιησούς, το αληθινό φως, έρχεται σε έναν κόσμο που νοσεί από αδιαφορία – μια άσχημη ασθένεια! – η οποία δεν τον καλωσορίζει (πρβλ. Ιωάννης 1:11), μάλλον τον απορρίπτει, όπως συμβαίνει σε πολλούς ξένους, ή τον αγνοεί, όπως κάνουμε πολύ συχνά με τους φτωχούς. Ας μην ξεχνάμε σήμερα τους πολλούς πρόσφυγες και εκτοπισμένους που χτυπούν τις πόρτες μας αναζητώντας άνεση, ζεστασιά και φαγητό. Ας μην ξεχνάμε τους περιθωριοποιημένους, τους μοναχικούς, τα ορφανά και τους ηλικιωμένους – τη σοφία ενός λαού – που κινδυνεύουν να απορριφθούν, τους φυλακισμένους που τους βλέπουμε μόνο για τα ελαττώματά τους και όχι ως ανθρώπους.

Αδελφοί και αδελφές, η Βηθλεέμ μας δείχνει την απλότητα του Θεού, ο οποίος αποκαλύπτεται όχι στους σοφούς και τους μορφωμένους, αλλά στους μικρούς, σε εκείνους των οποίων η καρδιά είναι καθαρή και ανοιχτή (βλ. Ματθ. 11:25). Όπως οι βοσκοί, ας πάμε κι εμείς χωρίς καθυστέρηση και ας εκπλαγούμε από το αδιανόητο γεγονός ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας. Εκείνος που είναι η πηγή κάθε αγαθού γίνεται φτωχός [1] και ικετεύει για τη φτωχή ανθρωπιά μας. Ας συγκινηθούμε από την αγάπη του Θεού και ας ακολουθήσουμε τον Ιησού, ο οποίος απογυμνώθηκε από τη δόξα του για να μας κάνει κοινωνούς της πληρότητάς του [2]. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

______________________________________________________

[1] Πρβλ. Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 45.

[2] Πρβλ. ό.π.

Αφήστε μια απάντηση