11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Ο Νορβηγός επίσκοπος μίλησε για τον ρόλο των χριστιανών σε έναν κοσμικό και πολωμένο κόσμο και απευθύνθηκε στους διοργανωτές των ΜΣ:
“Δίνετε ήδη μια πολύ αξιόπιστη απάντηση από το γεγονός ότι βρίσκεστε εδώ μαζί δείχνοντας δημόσια τη φιλία σας”.
Ο Erik Varden, Νορβηγός επίσκοπος του Trondheim (Νορβηγία), συμμετείχε σήμερα στην εικοστή έκδοση του EncuentroMadrid, σε διάλογο με τον δημοσιογράφο José Luis Restán με τίτλο “Μια φιλία που ξεπερνά σύνορα και αιώνες”. Ο Restán, πρόεδρος της Ábside Media, ξεκίνησε με την ανάμνηση της ημέρας που άκουσε την είδηση του επισκοπικού διορισμού του Varden στο ραδιόφωνο. “Η ιστορία του με γέμισε περιέργεια, καθώς ήταν ένας νεαρός νεοφώτιστος, και σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τον έχω εδώ”.
Επιστρέφοντας στην ιστορία της μεταστροφής του, ο Varden είπε ότι δεν τη βρίσκει “τόσο άτυπη ιστορία”: “Στην πραγματικότητα, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί κανείς να γίνει βαθιά αδιάφορος για το θρησκευτικό γεγονός, διότι όλοι μας φέρουμε το αποτύπωμα του Θεού στην ύπαρξή μας. Το πρόβλημα είναι ότι μας λείπουν τα μέσα για να εκφράσουμε αυτή την επιθυμία. Μια επιθυμία που εκφράστηκε δυναμικά μέσα του όταν έφηβος άκουσε τη Συμφωνία Νο 2 του Μάλερ, τη Συμφωνία της Ανάστασης. “Άγγιξε μια πληγή που δεν ήξερα ότι υπήρχε, μου έδειξε ότι ήμουν μεγαλύτερος από τον εαυτό μου. Τώρα θα έλεγα ότι ήταν μια συνάντηση με την υπερβατικότητα, αλλά αυτό που ένιωσα ήταν μια μεγάλη ευαλωτότητα που κουβαλούσε μέσα της ένα είδος παρηγοριάς, και αυτό με έβαλε στο δρόμο να αναζητήσω αυτή την παρηγοριά, την οποία σταδιακά ανακάλυψα ότι δεν ήταν κάτι αφηρημένο αλλά μια συγκεκριμένο ύπαρξη, με όνομα και πρόσωπο”.
Ομολογεί ότι μια από τις μεγάλες προκαταλήψεις του ως νεαρός ήταν να πιστεύει ότι η πίστη είναι σαν να αναζητά την πιο εύκολη λύση, αλλά καθώς εμβαθύνει σε αυτήν συνειδητοποίησε ότι “η πίστη μερικές φορές κάνει τη ζωή πολύ πιο περίπλοκη, οπότε δεν εξαλείφει τον πόνο, αλλά προσφέρει έναν τρόπο να τον κατανοήσουμε, να του δώσουμε νόημα”.
Ερωτηθείς ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των χριστιανών σε έναν κόσμο που έχει “αποβάλει” την πίστη, ο Βάρντεν είπε: “Το πρώτο πράγμα είναι να μάθουμε να χαλαρώνουμε και να μην εκνευριζόμαστε υπερβολικά, διότι ζούμε σε μια πρωτοφανή παρακμή όπου τα πάντα καταρρέουν. Η ευθύνη μας είναι να δεχτούμε ότι σήμερα είναι η μέρα που μας φτιάχνει και μας δίνει ο Θεός και θα κάνει αυτή τη μέρα μια μέρα χάριτος, ανάστασης και χαράς”.
Από την άποψη αυτή, μοιράστηκε μια προσωπική νεανική ανάμνηση από ένα σύντομο και απλό κήρυγμα της Σαρακοστής στο οποίο άκουσε να λέγεται: “Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πουθενά στο Ευαγγέλιο ο Ιησούς δεν απευθύνεται στον πατέρα του για να τον ρωτήσει αν ήταν πραγματικά απαραίτητο να ενσαρκωθεί ακριβώς την εποχή του Πόντιου Πιλάτου; Σύμφωνα με τον Βάρντεν, “το σχόλιο αυτό δεν ήταν ένα αστείο, αλλά μια δήλωση της οποίας την τεράστια σοβαρότητα κατάλαβα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι η στιγμή που επέλεξε ο Πατέρας, η οποία οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ανθρωπότητας, αλλά εν μέσω αυτής της τραγωδίας γεννήθηκε ένας νέος κόσμος, μια νέα πραγματικότητα. Ο σταυρός στέκεται σταθερός ενώ ο κόσμος καταρρέει”.
Μιλώντας για το σύνθημα αυτής της 20ής έκδοσης του ΕΜ, “Μια φιλία που υφαίνει την ιστορία”, ο Σεβασμιώτατος Varden είπε ότι “η φιλία ήταν πάντα μια θεμελιώδης κατηγορία και ανακάλυψα ότι οι άνθρωποι που με βοήθησαν στο μονοπάτι της πίστης δεν ήταν απαραίτητα άνθρωποι που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο με εμένα”. Μίλησε για έναν συμμαθητή του που σήμερα είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, με μεγάλες αναλυτικές ικανότητες και μουσουλμανική πίστη, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αναγνώρισε με έκπληξη ότι η πίστη δεν αντιτίθεται στη λογική,
“Νόμιζα ότι η πίστη ήταν αντίθετη με τη σοβαρή σκέψη και εντυπωσιάστηκα από το άνοιγμά του στην υπερβατικότητα, την ικανότητά του να κοιτάζει και να βλέπει αυτή τη γέφυρα μεταξύ δύο πραγματικοτήτων που μέχρι τότε μου φαίνονταν ασύνδετες”.
Μπροστά στην τρέχουσα ιστορική στιγμή, που χαρακτηρίζεται από μια πόλωση που φαίνεται να καταβροχθίζει κάθε ίχνος πιθανής ενότητας μεταξύ όσων σκέφτονται διαφορετικά, “μου φαίνεται προφανές ότι το να είσαι χριστιανός σημαίνει να ζεις με ένταση. Πάντα θα υπάρχουν δυνάμεις που θα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά η μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας είναι να μην αφήνει αυτό να καταλήγει να διασπά την ενότητα”, δήλωσε ο Varden, ο οποίος έδωσε την πρωτοβουλία EncuentroMadrid ως παράδειγμα αυτής της έντασης για την ενότητα. “Πιστεύω ότι δίνετε ήδη μια πολύ αξιόπιστη απάντηση με το να βρίσκεστε εδώ μαζί και να δείχνετε δημόσια τη φιλία σας”.
Θεματολογικές ετικέτες