Γενικού ενδιαφέροντος

Πότε και γιατί πρέπει να ζητάτε από το παιδί σας συγχώρεση;

Μπορεί να φαίνεται… κάπως ή και… αντιαισθητικό, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν μεγάλα οφέλη από το να παραδεχτείτε τα λάθη στα παιδιά σας!

Η εκπαίδευση είναι η τέχνη της επανάληψης. Πιθανότατα δεν μπορείτε να μετρήσετε τον αριθμό από τις φορές, που έχετε ζητήσει από τα παιδιά σας να σας ζητήσουν συγγνώμη ή τον αριθμό από τις φορές, που ελπίζατε ότι το παιδί σας θα το σκεφτεί μόνο του! Πόσες φορές όμως τους έχετε ζητήσει εσείς συγγνώμη;

Το να ζητάτε από τα παιδιά σας να σας συγχωρέσουν μπορεί να μην σας φαίνεται φυσικό στην αρχή. Ωστόσο, είναι απολύτως σωστό και απαραίτητο, επειδή επιτρέπει τη δημιουργία υγιών και αρμονικών σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗΣ

Το να ζητά κανείς συγχώρεση από ένα παιδί, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη γονική εξουσία! Αντιθέτως, αναπτύσσει και εδραιώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ γονέα και παιδιού. Αυτή η εμπιστοσύνη θα οδηγήσει σε υγιείς και αγαπημένες σχέσεις, όχι μόνο μεταξύ γονέων και παιδιών, αλλά και μεταξύ των παιδιών σας και άλλων ανθρώπων.

Το να ζητάτε συγχώρεση κάνει τον ενήλικα ευάλωτο και επομένως επιτρέπει στο παιδί να δει τους γονείς του ως ανθρώπινα όντα, ατελή, πιο προσιτά, στα οποία μπορεί να εκμυστηρευτεί και τα λάθη και τις αποτυχίες του.

  1. ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗΣ

Το παιδί σας θα μάθει μέσω του παραδείγματος να ζητάει συγχώρεση. Είναι σημαντικό να μάθει πώς και πότε να ζητάει συγχώρεση, ώστε να μπορεί και το ίδιο με τη σειρά του να το κάνει χωρίς φόβο ή δισταγμό.

Όταν εσείς, ως ενήλικας, ζητάτε συγγνώμη, διδάσκετε στα παιδιά ότι η ταπεινοφροσύνη είναι απαραίτητη για όλους, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε ή πόση εξουσία έχετε. Τους μαθαίνετε επίσης τις σωστές λέξεις και τις διαφορετικές περιστάσεις που απαιτούν μια συγγνώμη, δείχνοντάς τους ότι είναι εντάξει το να ζητάτε συγχώρεση από ανθρώπους που αγαπάτε.

  1. ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Είναι χρήσιμο για τα παιδιά να δουν ότι οι γονείς χρειάζονται όχι μόνο τη συγχώρεση των άλλων, αλλά και του Θεού. Όταν μια οικογένεια τονίζει τη σημασία της συγχώρεσης (και με την εξομολόγηση), ανοίγει το δρόμο στα παιδιά να κατανοήσουν την ανάγκη για συμφιλίωση και με τον Θεό.

  1. ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ

Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι έχετε δείξει έλλειψη αγάπης και σεβασμού, καλοσύνης ή υπομονής, τότε είναι μια ευκαιρία να ζητήσετε συγχώρεση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα φράσεων που μπορείτε να αξιοποιήσετε:

– Λυπάμαι που σου μίλησα τόσο σκληρά.

– Λυπάμαι που δεν άκουσα αυτό που προσπαθούσες να μου πεις.

– Λυπάμαι που ήμουν αφηρημένος/η και δεν ήμουν πλήρως παρών-παρούσα για σένα.

– Λυπάμαι που οι ανησυχίες μου με εμπόδισαν να σε αφήσω να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.

– Λυπάμαι που σε κατηγόρησα πριν σε ρωτήσω τι πραγματικά συνέβη.

Να θυμάστε ότι μια πραγματική συγγνώμη είναι η αναγνώριση του λάθους σας και όχι η προσπάθεια να εξηγήσετε ή να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά σας. Ζητώντας συγχώρεση, λέτε επίσης τι έχετε μετανιώσει και τι θα έπρεπε να είχατε κάνει αντ’ αυτού. Τέλος, να θυμάστε να ρωτάτε απλά το παιδί σας: Με συγχωρείς;

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία για να ξεκινήσετε μια συζήτηση και να συζητήσετε μαζί την κατάσταση. Μπορείτε να προσαρμόσετε αυτή τη συζήτηση και τη συγγνώμη σας στην ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού σας.

Όταν δείχνετε στα παιδιά σας ότι έχετε αδυναμίες, μαθαίνουν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνετε λάθη και να τα αναγνωρίζετε. Αυτή η επίγνωση και η ικανότητα να ζητούν με τη σειρά τους συγχώρεση θα τους χρησιμεύσει σε όλη τους τη ζωή και σε όλες τους τις σχέσεις και θα σφυρηλατήσει έναν ισχυρότερο δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Πηγή: https://aleteia.org/

Αφήστε μια απάντηση