Charlotta Smeds
Καθώς η νορβηγική κυβέρνηση επιδιώκει να παρατείνει την προθεσμία για την προαιρετική άμβλωση, οι επίσκοποι της χώρας λένε ότι το νομοσχέδιο δεν συνάδει με τις αρχές της Εκκλησίας και εκείνες του Συντάγματος. “Εάν αλλάζετε έναν νόμο, θα πρέπει να είναι προς το καλύτερο”, σύμφωνα με τον επίσκοπο Erik Varden, επίσκοπο του Trondheim στη Νορβηγία.
Ο ίδιος και ο Bernt Edvig, επίσκοπος του Όσλο, υπέγραψαν μια οκτασέλιδη απάντηση στην πρόταση της νορβηγικής κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί αμβλώσεων που ισχύει στη χώρα από το 1975. Σε 145.000 λέξεις, η επιτροπή αμβλώσεων που διόρισε η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε την πρότασή της για το πώς και γιατί θα είναι ευκολότερη η άμβλωση στη Νορβηγία. Στην απάντησή τους, οι επίσκοποι σημειώνουν πώς η έκταση του κειμένου, μαζί με ένα ασυνεπές μείγμα επιστήμης, πολιτικής, ακόμη και ιδεολογίας, καθιστά δύσκολο για τον αναγνώστη να δώσει προσοχή στις απόψεις που καθιστούν το νομοσχέδιο αβάσιμο.
Το κύριο σημείο της πρότασης είναι η παράταση της προθεσμίας για την προαιρετική άμβλωση κατά έξι εβδομάδες, μέχρι και την 18η εβδομάδα.
Η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη
Ο ισχύων νόμος δεν είναι προφανώς καλός νόμος, δήλωσε ο επίσκοπος Βάρντεν σε συνέντευξή του στο Vatican News. Οι επίσκοποι αναφέρουν ότι “στην χριστιανική ανθρωπολογία είναι αξιωματικό ότι η ανθρώπινη ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και από εκείνη τη στιγμή και μετά αξίζει σεβασμό”. Στην απάντησή τους, οι επίσκοποι συσχετίζουν τον ισχύοντα νόμο με το νέο νομοσχέδιο και σημειώνουν μια σειρά από ηθικές, ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές αλλαγές και βλέπουν στην πρόταση για νέο νόμο σχετικά με τις αμβλώσεις “ένα σαφές βήμα μακριά από τη χριστιανική και ανθρωπιστική κληρονομιά της Νορβηγίας”.
Μια επιλογή ζωής ή θανάτου…!
Οι επίσκοποι σημειώνουν ότι το νέο νομοσχέδιο αποφεύγει να μιλήσει για τα παιδιά, αλλά απλώς “εγγυάται στις έγκυες γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση και την πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις και θεραπεία”, ώστε να μπορούν “να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για το σώμα τους”. Το λεξιλόγιο έχει αλλάξει, σημειώνουν. Αντί να γίνεται λόγος, όπως στον ισχύοντα νόμο, για την ευθύνη της κοινωνίας να βοηθήσει τη γυναίκα να γεννήσει το μωρό της, χρησιμοποιούνται καταναλωτικές λέξεις όπως αίτημα, δικαίωμα και εγγύηση ποιότητας. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων της γυναίκας ιδιωτικοποιείται πλήρως και αφήνεται να παραγγείλει την άμβλωσή της σε έναν ιστότοπο μέσω μιας ψηφιακής φόρμας. Αυτό, σημειώνουν οι επίσκοποι, την αφήνει μόνη της “σε μια επιλογή ζωής ή θανάτου. Μια επιλογή που μια αληθινή ανθρώπινη κοινωνία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν να κάνει μόνος του”.
Δεν πρόκειται για σύγκρουση των ρόλων των δύο φύλων
Το νομοσχέδιο είναι επίσης παραπλανητικά απλοϊκό χαρακτηρίζοντας τον προηγούμενο νόμο ως ξεπερασμένο και πατριαρχικό. “Φυσικά οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, πρέπει να έχουν αυτονομία και έλεγχο του σώματός τους”, λένε οι επίσκοποι. “Αλλά το ζήτημα της άμβλωσης δεν μπορεί να αναχθεί, όπως κάνει το κείμενο, σε σύγκρουση των ρόλων των δύο φύλων”. Η παραπομπή της επιτροπής αμβλώσεων παρουσιάζει το έμβρυο σε μεγάλο βαθμό ως “μια απόφυση του σώματος της γυναίκας, ένα οργανικό παράσιτο”. “Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από μια γυναίκα να διαθέσει το σώμα της σε ένα έμβρυο για εννέα μήνες”, αναφέρει το νομοσχέδιο…!!!
Το αγέννητο παιδί προστατεύεται από το νορβηγικό Σύνταγμα
Ωστόσο, υπενθυμίζουν οι επίσκοποι, το “αγέννητο παιδί” προστατεύεται νομικά από το νορβηγικό Σύνταγμα. “Ακόμα και τα αγέννητα ζώα κατονομάζονται μεταξύ εκείνων που δικαιούνται κληρονομιά”, λένε οι επίσκοποι για το Σύνταγμα. Σημειώνουν επίσης ότι δικαιώματα και υποχρεώσεις μπορούν να αποδοθούν στο αγέννητο παιδί, το οποίο απολαμβάνει επίσης τη δική του υποκειμενικότητα, η οποία δεν απορροφάται από εκείνη της μητέρας. “Αυτό το μέρος της νορβηγικής νομοθεσίας ξεχνιέται στο νομοσχέδιο, το οποίο επομένως βασίζεται σε λανθασμένες παραδοχές”, παρατηρούν οι επίσκοποι.
Είναι το έμβρυο παιδί; Στο νέο νόμο, αυτό εξαρτάται από το αν είναι επιθυμητό Η τροποποίηση του νόμου αναφέρει ότι ο νόμος πρέπει να “εγγυάται τον σεβασμό για τα αγέννητα παιδιά”, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη πρέπει να θεωρείται μέρος της “ιδιωτικής ζωής” της γυναίκας. Με άλλα λόγια, το νέο νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι, τελικά, το κριτήριο για την αναγνώριση του παιδιού εξαρτάται από το αν το έμβρυο είναι επιθυμητό ή όχι.
Μια άλλη διφορούμενη παράγραφος του νομοσχεδίου στην οποία εφιστούν την προσοχή οι επίσκοποι είναι αν, με την προηγμένη εμβρυϊκή διάγνωση, τα παιδιά μπορούν να αμβλωθούν λόγω λανθασμένης εμφάνισης και φύλου ή χρωμοσωμικών ανωμαλιών. “Για άλλη μια φορά το νομοσχέδιο δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη σε σχέση με το απαραβίαστο της ζωής”, υπογραμμίζουν οι επίσκοποι.
Υποχρέωση των επισκόπων να απαντήσουν
Ο επίσκοπος Varden σημειώνει ότι η κατανόηση της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για τη σωστή κατανόηση του νομοσχεδίου και την αντίδραση σε αυτό. “Είμαι πιθανώς ο μόνος επίσκοπος στον κόσμο που έχει κατεβάσει την εφαρμογή “Preglife” στο τηλέφωνό μου”, λέει χαμογελώντας ο επίσκοπος Varden. “Αλλά ως επίσκοποι, είναι καθήκον μας να μιλάμε ανοιχτά για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα”, τονίζει. “Εδώ ο νόμος λέει ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν οι ίδιοι τι συνιστά μια ζωή που αξίζει να προστατεύεται και έχει αξία, και αυτό είναι μοιραίο για την κοινωνία”.
Θεματολογικές ετικέτες