Κατήχηση, Προσευχή

Το Πάτερ Ημών τον καιρό του κορονοϊού

Το Πάτερ Ημών τον καιρό του κορονοϊού

Η προσευχή “Πάτερ ημών” είναι μια σύντομη προσευχή και είναι η μόνη που κληροδότησε ο Ιησούς στους μαθητές του. Είναι μια παράξενη προσευχή. Όλοι οι χριστιανοί προσεύχονται με αυτήν, αλλά δεν μιλάει για τον Χριστό! Όλες οι Εκκλησίες προσεύχονται με αυτή, αλλά δεν αναφέρει καμιά Εκκλησία !

Οι Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Διαμαρτυρόμενοι την απαγγέλλουν στη Θ. Λειτουργία, καθημερινές και Κυριακές και όχι μόνο, αλλά δεν λέει τίποτα για οποιαδήποτε θρησκεία! Ο J.D. Ο Crossan δηλώνει: «είναι μια επαναστατική προσευχή που διακηρύσσει μια νέα θεώρηση της ιστορίας. Είναι ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο και ένας ύμνος ελπίδας σε μια γλώσσα άμεση που απευθύνεται σ’ όλη τη γη».

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Είσαι ο Πατέρας μας, θυμήσου ότι όλοι είμαστε γιοι και κόρες .

Είσαι στον ουρανό, επειδή ανήκεις σε όλους.

Δεν είσαι δεμένος με κανέναν ναό ή με κανέναν ιερό χώρο στη γη.

Δεν ανήκεις σε έναν λαό ή σε μια προνομιακή φυλή. Δεν ανήκεις σε καμία θρησκεία. Δεν είσαι μόνο για τους καλούς.

Όλοι Μπορούν να σε αποκαλούν και να σε επικαλούνται ως Πατέρα.

ΑΣ ΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ

Αυτή είναι η πρώτη μας επιθυμία σε αυτές τις οδυνηρές στιγμές για όλη την ανθρωπότητα.

Το όνομα Σου, του Πατέρα, ας αναγνωρίζεται και ας είναι σεβαστό. Κανένας να μην το περιφρονεί, βλάπτοντας τους γιους και τις κόρες σου.

Κάνε να μην χάνουμε την εμπιστοσύνη μας σε σένα. Ας πάνε μακριά από μας τα ονόματα όλων των θεών και των ειδώλων που μας εξαθλιώνουν. Τα χρήματα που μας χωρίζουν και δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αδέλφια, η βία που τροφοδοτεί τους πολέμους μας, η εξουσία που μας οδηγεί στο να περιφρονούμε τους αδύναμους.

ΑΣ ΕΛΘΕΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΟΥ

Αν Εσύ βασιλεύεις ανάμεσα μας, τότε η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ειρήνη θα βασιλεύουν στη γη. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του πλανήτη. Ενωμένοι ως αδελφοί και αδελφές, θα ξεπεράσουμε τις πανδημίες που μπορεί να πλήξουν την ανθρωπότητα.

Δεν θα βασιλεύουν οι πλούσιοι πάνω στους φτωχούς, οι ισχυροί λαοί δεν θα αυθαιρετούν πάνω στους αδύναμους. Οι άνδρες δεν θα κυριαρχούν στις γυναίκες.

Ας έλθει η βασιλεία σου και θα βασιλεύσει η αδελφοσύνη στη γη.

ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΗ

Η δική Σου θέληση, όχι η δική μας.

Ο κορωναϊός μας κάνει να ανακαλύψουμε ότι στη γη τα πάντα είναι ημιτελή, ζούμε τα πάντα στο μισό. Δεν θέλουμε να μάθουμε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε εύθραυστοι και ευάλωτοι, ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε εδώ στη γη την πληρότητα την οποία όλοι εμείς διακαώς επιθυμούμε από τα βάθη της ύπαρξής μας. Πατέρα, μόνο στην απροσμέτρητη καλοσύνη σου μπορούμε να εμπιστευθούμε.

Δώσε να μην κάνουμε αυτό που θέλουμε, σπρωγμένοι από τον εγωισμό μας , τον καταναλωτισμό και την καλοπέραση μας. Κάνε αυτό που εσύ θέλεις, γιατί εσύ πάντοτε το καλό όλων αναζητάς.

ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΨΩΜΙ

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για όλη την ανθρωπότητα, κάνε να μην λείψει από κανέναν το ψωμί. Δεν ζητάμε χρήματα, δεν θέλουμε να συσσωρεύσουμε πλούτο, αλλά καθημερινό ψωμί για όλους.

Αυτή η πανδημία του κοροναϊού ας μας θυμίζει για πάντα ότι : πρώτ’ από όλα είναι η ζωή, ότι οι πεινασμένοι πρέπει να μπορούν να φάνε, οι φτωχοί να πάψουν να κλαίνε, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να γίνονται αποδεκτοί, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να έχουν σπίτι.

ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΧΡΕΗ (ότι κακό έχουμε κάνει)

Πατέρα, συγχωρέσε τα χρέη μας: την αδιαφορία μας, την δυσπιστία μας, τη δυσκολία μας να σου δείξουμε εμπιστοσύνη. Με τα χρόνια, έχουμε αλλάξει πολύ μέσα μας. Έχουμε γίνει πιο καχύποπτοι, σκεπτικιστές αλλά και λιγότερο συνεπείς, περισσότερο αδιάφοροι με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ευημερία μας, αλλά πιο ευάλωτοι από ποτέ σε οποιαδήποτε κρίση. Δεν είναι εύκολο να πιστέψουμε αλλά μας είναι επίσης δύσκολο να μην πιστεύουμε τίποτα. Θέλουμε να ζήσουμε αυτή τη σκληρή εμπειρία ως αδελφοί και αδελφές.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΑΣ (εκείνους που μας έχουν κάνει κακό)

Σε αυτές τις στιγμές που ζούμε με φόβο, ανακαλύπτοντας την ανικανότητα που όλοι αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε μπροστά στο αναπόφευκτο όριο θανάτου, θέλουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον.

Δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε τις απαρνήσεις, τις δυσαρέσκειες και το αίσθημα κακεντρέχειας εναντίον οποιουδήποτε. Θέλουμε να ζήσουμε αυτή τη σκληρή εμπειρία ως αδελφοί και αδελφές.

ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ

Είμαστε αδύναμοι και περιορισμένοι ·τώρα το βιώνουμε περισσότερο από ποτέ. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι όταν παίρνουμε αποφάσεις και κάνουμε λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή τη δική μας και των άλλων. Επομένως, μην αφήνεις να πέσουμε στον πειρασμό να σε ξεχάσουμε και να σε απορρίψουμε, Πατέρα. Ξύπνησέ μας την εμπιστοσύνη στην καλοσύνη σου.

Σε χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Εσύ μπορείς να ανοίξεις δρόμους να σε συναντήσουμε στον καθένα μας: σε πιστούς και μη πιστούς, σε άθεους ή αγνωστικιστές. Να μπορέσουμε όλοι να νιώσουμε τη σιωπηρή αλλά αποτελεσματική δύναμη μέσα μας.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΜΑΣ

Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη μας, αλλά και θύματα των λαθών μας.

Το κακό και η αδικία δεν είναι μόνο μέσα μας, είναι επίσης σε δομές και θεσμούς, στην πολιτική και στις θρησκείες. Γι’ αυτό, τελειώνουμε την προσευχή μας με μια κραυγή: Πατέρα, απελευθέρωσε μας από το κακό! Μια μέρα, αυτή η πλήρης ευτυχία, την οποία όλοι λαχταράμε, θα γίνει πραγματικότητα.

Οι ωραίες και ευτυχισμένες ώρες που έχουμε απολαύσει στη γη, αλλά και οι πικρές και οδυνηρές εμπειρίες που έχουμε ζήσει, η αγάπη, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη που έχουμε σπείρει , αλλά και τα σφάλματα και οι ανοησίες και αφροσύνες που έχουμε διαπράξει… Όλα θα μετατραπούν σε πλήρη ευτυχία.

Δεν θα υπάρξει θάνατος ή πόνος. Κανείς δεν θα είναι λυπημένος, κανείς δεν θα έχει λόγο για να κλάψει. Ένα χριστιανικό κείμενο, γραμμένο σε μία από τις πρώτες κοινότητες, τοποθετεί αυτά τα λόγια στο στόμα του Θεού: «Σε εκείνον που διψά, θα δώσω μια ελεύθερη πηγή» (Αποκάλυψη 21,6). «Χάρισμα», και όχι σαν πληρωμή γιατί κάτι το αξιόλογο έκανε, αλλά «Σε όποιον διψά για ζωή» και που δεν διψά για αιώνια ζωή.

Μετάφραση – απόδοση π. Ιωάννης Μαραγκός (π.ιμ)

Υ.Γ. μεταφραστή: μήπως είναι καιρός πια να προχωρήσουμε και στην μετάφραση του Πάτερ Ημών στην καθομιλούμενη; Οι λόγοι για τους οποίους το κρατήσαμε κάποτε στην “ΚΟΙΝΗ”, δεν φαίνεται πια να υπάρχουν. Είναι γνωστό ότι η Καθολική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει ιερές γλώσσες. Εκείνο που προέχει είναι να καταλαβαίνω «τι λέω» και όχι το «πως το λέω».

Πηγή: https://episkopisyrou.gr/to-pater-imon-ton-kairo-tou-koronoiou/

Αφήστε μια απάντηση