2 Ιουλίου 2024
Αββαείο Αγίας Σεσίλια, Ryde
Αμώς 3.1-12: Μήπως το λιοντάρι βρυχάται αν δεν έχει βρεθεί προσευχή;
Ματθαίος 8.22-27: Ακόμα και οι άνεμοι και η θάλασσα τον υπακούουν.
Ο προφήτης Αμώς παρουσιάζει ένα τακτοποιημένο όραμα του κόσμου με όρους αιτιών και αποτελεσμάτων. Το λιοντάρι βρίσκει το θήραμά του, οπότε βρυχάται- μια παγίδα στήνεται, οπότε τα πουλιά πιάνονται. Το μέλημά του είναι να δείξει ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, ακόμη και τα τρομακτικά πράγματα. Αναρωτιέται: “Έρχεται δυστυχία σε μια πόλη αν δεν την έχει στείλει ο Κύριος;”. Η απάντηση που περιμένει είναι: “Φυσικά και όχι!”.
Ωστόσο, κάποιος διστάζει. Αυτού του είδους η συλλογιστική μοιάζει λίγο πολύ με εκείνη των φίλων του Ιώβ- και ο σκοπός του Ιώβ, αυτού του θαυμαστού βιβλίου, είναι να δείξει την ανεπάρκειά της.
Για την ανεπάρκεια αυτή εμείς, οι πολίτες του 21ου αιώνα, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συνείδηση από ό,τι είχαν οι άνθρωποι τότε, στο αρχαίο Ουζ. Ζώντας σε έναν κόσμο ισορροπιών που διαταράσσεται οικολογικά, ανθρωπολογικά, πολιτισμικά, είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλή τυχαιότητα, στοιχειωμένοι από το ασταθές φάντασμα της Τεχνητής (ή μη ανθρώπινης) νοημοσύνης. Ποιος ξέρει πού θα οδηγήσει;
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να συμπληρώσουμε το όραμα του Αμώς με εκείνο του Ευαγγελίου. Το περιστατικό της επίπληξης της θάλασσας από τον Χριστό μεταφέρει ένα κρίσιμο μήνυμα. Μας λέει ότι υπάρχει μια υπέρτατα λογική Δύναμη που ξεπερνά και διοικεί τα στοιχεία, ακόμη και όταν αυτά ξεφεύγουν από τον έλεγχο- και ότι αυτή η Δύναμη που διατάσσει το χάος είναι καλοπροαίρετη απέναντί μας, και αντιλαμβάνεται τους φόβους μας.
Θέτω όλη μου την εμπιστοσύνη στην κυριαρχία του Χριστού; Πιστεύω πλήρως ότι έχει στο χέρι του όχι μόνο τη δική μου μικρή ζωή αλλά και τη ζωή όλου του κόσμου, κατευθύνοντας τα πάντα μέσα από τους σημερινούς κινδύνους προς έναν ευλογημένο στόχο;
Η συνοχή της χριστιανικής μας μαρτυρίας εξαρτάται από τις απαντήσεις μας σε αυτά τα ερωτήματα, και αυτό ισχύει είτε ζούμε στο μοναστήρι είτε έξω στον κόσμο.
Θεματολογικές ετικέτες