Κατήχηση, Ομιλία

Ο Πάπας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (Λισαβώνα 2023)

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Τις τελευταίες ημέρες, πήγα στην Πορτογαλία για την 37η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα, μετά την πανδημία, θεωρήθηκε από όλους ως δώρο του Θεού, ο οποίος έθεσε και πάλι σε κίνηση τις καρδιές και τα βήματα των νέων του κόσμου στο δρόμο του Ευαγγελίου: πολλοί νέοι από όλο τον κόσμο, πήγαν στη Λισαβόνα για να συναντηθούν μεταξύ τους και να συναντήσουν τον Ιησού.

Η πανδημία, όπως γνωρίζουμε καλά, είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά: η απομόνωση συχνά εκφυλίστηκε σε κλείσιμο, και οι νέοι επηρεάστηκαν ιδιαίτερα. Με αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο Θεός έδωσε μια “ώθηση” προς την άλλη κατεύθυνση. Σηματοδότησε μια νέα αρχή του μεγάλου προσκυνήματος των νέων ανθρώπων σε όλες τις Ηπείρους, στο όνομα του Ιησού Χριστού. Και δεν ήταν τυχαίο ότι αυτό συνέβη στη Λισαβόνα, μια πόλη με θέα τον ωκεανό, μια πόλη που αποτελεί σύμβολο των μεγάλων εξερευνήσεων μέσω της θάλασσας.

Και έτσι, στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, το Ευαγγέλιο πρότεινε στους νέους το μοντέλο της Παναγίας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της, πηγαίνει να επισκεφθεί την ξαδέλφη της Ελισάβετ και το Ευαγγέλιο λέει ότι η Μαρία “σηκώθηκε και πήγε βιαστικά” (Λουκάς 1:39). Μου αρέσει να επικαλούμαι την Παναγία μας με αυτόν τον τρόπο, την Παναγία “εν βιασύνη”. Πάντα κάνει τα πράγματα βιαστικά, ποτέ δεν μας αφήνει να περιμένουμε- είναι η Μητέρα όλων. Με αυτόν τον τρόπο, η Παναγία καθοδηγεί το προσκύνημα των νέων ανθρώπων στο να ακολουθήσουν τον Ιησού σήμερα, στην τρίτη χιλιετία. Ακριβώς όπως έκανε πριν από έναν αιώνα στην Πορτογαλία, στη Φάτιμα, όταν μίλησε σε τρία παιδιά, αναθέτοντάς τους ένα μήνυμα πίστης και ελπίδας για την Εκκλησία και τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, επέστρεψα στη Φάτιμα, όπου έλαβε χώρα η εμφάνιση, και, μαζί με μερικούς άρρωστους νέους, προσευχήθηκα στον Θεό να θεραπεύσει τον κόσμο από τις ασθένειες της ψυχής: η υπερηφάνεια, το ψέμα, η εχθρότητα, η βία είναι ασθένειες της ψυχής και ο κόσμος νοσεί από αυτές τις ασθένειες. Και ανανεώσαμε την αφιέρωσή μας, την αφιέρωση της Ευρώπης, του κόσμου, στην Παναγία. Προσευχήθηκα για την ειρήνη γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί πόλεμοι σε όλο τον κόσμο, τόσοι πολλοί.

Οι νέοι του κόσμου ήρθαν στη Λισαβόνα σε μεγάλους αριθμούς και με μεγάλο ενθουσιασμό. Τους συνάντησα σε μικρές ομάδες και μερικούς με πολλά προβλήματα- την ομάδα των νέων Ουκρανών που έφεραν ιστορίες που ήταν οδυνηρές. Δεν ήταν διακοπές, τουριστικό ταξίδι, ούτε καν ένα πνευματικό γεγονός για τον εαυτό του. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας είναι μια συνάντηση με τον ζωντανό Χριστό μέσω της Εκκλησίας, οι νέοι πηγαίνουν για να συναντήσουν τον Χριστό- είναι αλήθεια ότι όπου υπάρχουν νέοι άνθρωποι υπάρχει χαρά, υπάρχει λίγο από όλα αυτά τα πράγματα!

Η επίσκεψή μου στην Πορτογαλία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, επωφελήθηκε από την εορταστική της ατμόσφαιρα, από αυτό το κύμα νέων ανθρώπων. Ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό, σκεπτόμενος ιδιαίτερα την Εκκλησία της Λισαβόνας, η οποία, σε αντάλλαγμα της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλε για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της, θα λάβει νέες δυνάμεις για να συνεχίσει το νέο της ταξίδι, για να ρίξει τα δίχτυα της και πάλι με αποστολικό ζήλο. Η νεολαία της Πορτογαλίας είναι ήδη σήμερα μια ζωτική παρουσία, και τώρα, μετά από αυτή τη “μετάγγιση” που έλαβε από τις Εκκλησίες όλου του κόσμου, θα γίνει ακόμη περισσότερο.

Ενώ στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη του κόσμου γίνονται μάχες, και ενώ σε ορισμένες κρυφές αίθουσες σχεδιάζεται πόλεμος – αυτό είναι κακό, ο πόλεμος σχεδιάζεται! – η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας έδειξε σε όλους ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, ένας κόσμος αδελφών, όπου οι σημαίες όλων των λαών κυματίζουν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς μίσος, χωρίς φόβο, χωρίς κλείσιμο, χωρίς όπλα!

Το μήνυμα των νέων ήταν ξεκάθαρο: θα σκεφτούν οι “ισχυροί της γης” να το ακούσουν, άραγε; Αυτός ο νεανικός ενθουσιασμός που θέλει την ειρήνη; Είναι μια παραβολή για την εποχή μας, και ακόμη και σήμερα ο Ιησούς λέει: “Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει! Όποιος έχει μάτια, ας δει!” Ας ελπίσουμε ότι όλος ο κόσμος θα ακούσει αυτό το γεγονός της Παγκόσμιας Ημέρα Νεολαίας και θα παρακολουθεί αυτή την ομορφιά των νέων, προχωρώντας μπροστά.

Για άλλη μια φορά, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν παρών σε όλους τους εορτασμούς, και στις άλλες πολιτικές αρχές- στον Πατριάρχη της Λισαβόνας, ο οποίος ήταν καλός- στον Πρόεδρο της Επισκοπικής Διάσκεψης, και στον Επίσκοπο που οργάνωσε την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, και σε όλους τους συνεργάτες και εθελοντές. Σκεφτείτε ότι οι εθελοντές – πήγα να τους συναντήσω την τελευταία ημέρα, πριν επιστρέψω – αριθμούσαν 25 χιλιάδες: αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας είχε 25 χιλιάδες εθελοντές! Σας ευχαριστώ όλους! Με τη μεσολάβηση της Παναγίας, ο Κύριος ας ευλογήσει τους νέους του κόσμου και ας ευλογήσει τον πορτογαλικό λαό. Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί στην Παναγία, όλοι μαζί, για να ευλογήσει τον πορτογαλικό λαό.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση