Κατήχηση

«Εἰ ὁ ὀφθαλμός σου σκανδαλίζει σε…» (Ματθ. 5, 29) Και αν, Κύριε, τον σκανδαλίζει ο νους του;

Κάποιοι αναγνώστες-επισκέπτες του site μας www.enoriako.info, μάς εξέφρασαν την απορία, κάποιοι την έκπληξη, και κάποιοι την αντίρρηση, για άρθρα που αναρτήσαμε, τώρα τελευταία, αλλά και για τις κατά περιόδους μεταφράσεις κηρυγμάτων κληρικών, που δεν είναι ορθόδοξοι! Και, γιατί να το κρύψουμε, κάποιοι σκανδαλίστηκαν κιόλας!! Σκέφτηκαν: Τι θέλουν αυτοί (οι αιρετικοί…) σ’ ένα ορθόδοξο site; Τι έχουν να μας πουν;

Έλα όμως που έχουν.

Έχουν να μας διδάξουν μια θεολογία ζωντανή, σημερινή και ενδιαφέρουσα.

Έχουν να μας διδάξουν την πατερική διδασκαλία με τρόπο όμορφο, ουσιαστικό, επαγωγό, οικοδομητικό και το σπουδαίο και δυστυχώς ασύνηθες παρ’ ἡμῖν, καθόλου ανιαρό!

Έχουν να μας διδάξουν, ότι πάντοτε η Εκκλησία του Χριστού χρησιμοποιούσε την διδασκαλία ακόμα και των αιρετικών, όταν αυτή δεν εξέφραζε δογματικές τοποθετήσεις, για ωφέλεια τον πιστών της. Η περίπτωση του νεστοριανού Ισαάκ του Σύρου με τα Ασκητικά του είναι περίτρανη απόδειξη, η Φιλοκαλία του Αγίου Βασιλείου από τα έργα του Ωριγένους, η συμπερίληψη από τους Μακάριο Κορίνθου και Νικόδημο Αγιορείτη του “θεήλατου” Ευάγριου του Ποντικού στη δική τους Φιλοκαλία, οι αντιλήψεις του αγίου Βασιλείου ακόμα και για τα έργα των ειδωλολατρών συγγραφέων, κάνουν κατάφωρη και καταφάνερη την άνεση και την ελευθερία της Εκκλησίας του Χριστού, να προσλαμβάνει, να ενσωματώνει, να αποδομεί και να χρησιμοποιεί, ως ζωντανός οργανισμός, κάθε χρήσιμη τροφή. Όταν ο οργανισμός όμως νοσεί, αυτή η πρόσληψη και η χρήση “ξένων” ουσιών γίνεται αδύνατη. Ίσως… και επικίνδυνη. Χωρίς όμως να φταίνε οι “τροφές”, αλλά η κατάσταση και η ποιότητα του “στομαχιού” που τις υποδέχεται!!!

 

Απορίες τώρα του… site!!

Έχει κανείς αντίρρηση για το περιεχόμενο των κηρυγμάτων και διδασκαλιών όσων αναρτήσαμε; Απολύτως κανείς. Ακόμα και εξ αυτών που διαμαρτυρήθηκαν η πλειονότητα απλώς λέει: Λαμπρά κείμενα, ωφέλιμα αλλά… !!! Τι αλλά;;;!!!

Ατυχώς τυραννιόμαστε σαν χριστιανοί στην καταδίκη να “ξαναζωγραφίζουμε” τους πατριώτες του Χριστού Ιουδαίους στην τυπολατρεία και υποκρισία! Να μας απασχολεί η συγγραφική προέλευση και όχι το περιεχόμενο. Η παροψίδα και όχι τα έσω. Το “άσπρισμα” και όχι η ποιότητα υλικού. Τέτοια θέματα όμως τα έλυσε ο Χριστός μονίμως και διαπαντός. Λοιπόν «… μή πάλιν ζυγῷ δουλείας ἐνέχεσθε…». Αν τα κείμενα αυτά είχαν αναρτηθεί χωρίς συγγραφείς, θα ήταν πατερικά και ενδιαφέροντα! Μόλις εμφανιστεί η προέλευση… τότε γεννιέται δισταγμός και αμφιβολία.

Ας κλείσουμε οριστικά, αδελφοί, το θέμα του φόβου των άλλων και ας ξεκαθαρίσουμε οριστικά και απολύτως, αυτό που εμπαίζει και απορρίπτει ο Χριστός. Καμία σχέση δεν έχει η ιδιότητα του Χριστιανού με φοβίες και μαυρόψυχες γκρίνιες.

«Τῇ ἐλευθερίᾳ ᾗ Χριστός ἡμᾶς ἠλευθέρωσε…» (Γαλ. 5, 1).

ΣΤΗΚΕΤΕ.

enoriako.info

Αφήστε μια απάντηση