Κατήχηση

Χαρά μου, Χριστός Ανέστη

Ημέρα του Πάσχα

Λέγεται για τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ ότι, ως γέρος, χαιρετούσε όποιον συναντούσε με τα λόγια: “Χαρά μου! Χριστός Ανέστη!”

Έτσι πρέπει να σχετίζεται ένας χριστιανός με τον κόσμο.

Δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη στάση. Δεν μας γεμίζει ο καθένας με χαρά, έτσι απλά. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όταν τους βλέπουμε αλλάζουμε δρόμο για να τους αποφύγουμε. Η χαρά του Σεραφείμ δεν ήταν συναισθηματική. Έβλεπε τους άλλους με τα μάτια, όχι του συναισθήματος αλλά της πίστης. Με την προσευχή και την άσκηση είχε αποκτήσει ένα είδος χαριτωμένης όρασης ακτίνων Χ. Έβλεπε τι είχαν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να γίνουν, με την πρόνοια του Θεού! Έβλεπε τη θεία εικόνα που έφεραν, μια ομορφιά που είναι από τον Θεό και λαχταρά να ξεδιπλωθεί, ακόμη και όταν είναι κρυμμένη κάτω από στρώματα κριμάτων και βρωμιάς!

Η χαρά του φωτιζόταν από την Ανάσταση του Χριστού.

Το φως του Πάσχα διαπερνά κάθε σκοτάδι. Η δύναμη της αμαρτίας, η οποία σαμποτάρει την ευημερία και κάνει να φαίνεται ότι ο θάνατος είναι οριστικός, έσπασε. Ο διάβολος, τον οποίο οι Πατέρες αποκαλούσαν ως εκείνον που μισεί το καλό, είναι ένας νικημένος εχθρός. Ζούμε με μια τρομερή ικανότητα για ζωή, ανάπτυξη, άνθηση.

Η ζωή μας γίνεται αισθητή από την ελπίδα. Υπό αυτή την προοπτική κανένα ανθρώπινο πρόσωπο δεν είναι μια μάταιη και καταδικασμένη εκ των προτέρων περίπτωση. Ούτε καν εγώ ή εσείς.

“Αν αναστηθήκατε μαζί με τον Χριστό”, λέει ο Παύλος, “‘τότε αγωνιστείτε για αυτά που είναι επάνω”, εκεί που είναι ο Χριστός. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε αφηρημένα με το κεφάλι στα σύννεφα, χωρίς να παίρνουμε τη ζωή στα σοβαρά. Όχι! Σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε τα πάντα εδώ και τώρα υπό το φως του πρωινού του Πάσχα. Ζούμε σε έναν πληγωμένο κόσμο. Υπάρχουν πολλά που μας κάνουν να φοβόμαστε. Η αμαρτία “προσκολλάται στενά”, η χαρά μας διαφεύγει, χάνουμε το θάρρος μας (βλ. Εβρ. 12.1-3).

Σε αυτό το συγκεκριμένο σκοτάδι πρέπει να αφήσουμε τον Χριστό να λάμψει. Αυτός είναι η ζωή μας. Πρέπει απλώς να τον αφήσουμε να ζήσει.

Παλαιότερα ήταν έθιμο στο τάγμα μου ότι οι μοναχοί που στέλνονταν για να ιδρύσουν ένα νέο μοναστήρι έφεραν ένα σταυρό των ιδρυτών ως σημείο προσανατολισμού για την ίδρυση. Έφερε την επιγραφή Vive Jésus! – “Για να ζήσει ο Ιησούς”! Αυτό μάλλον περιγράφει τη χριστιανική κατάσταση με λίγα λόγια.

Όλοι έχουμε να σηκώσουμε τον σταυρό μας. Αλλά ο σταυρός, όσο βαρύς και αν είναι, φωτίζεται από δόξα, αν τον κουβαλάμε εν Χριστώ. Πρέπει να μάθουμε να τον αντιλαμβανόμαστε με την οπτική της ανάστασης.

Πριν από δύο εβδομάδες, την πέμπτη Κυριακή της Σαρακοστής, διαβάσαμε για τον κόκκο του σιταριού που πέφτει στη γη. Είναι μια εικόνα που εξηγεί την τρέχουσα ύπαρξή μας. Είμαστε μπλεγμένοι σε μια διαδικασία ανάπτυξης της οποίας οι τελικοί καρποί θα συγκεντρωθούν μόνο στην άλλη πλευρά του θανάτου. Προς το παρόν, η κοπριά κάθε είδους είναι χρήσιμη.

Μου φαίνεται ότι εμείς, ως Δυτικοί Χριστιανοί, ταυτιζόμαστε πιο εύκολα με το Πάθος του Ιησού παρά με την Ανάστασή του. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η ζωή είναι αυτό που είναι οριστικό. Γι’ αυτό είμαστε φτιαγμένοι.

Δεν ζούμε σε έναν κόσμο προσποίησης. Αλλά ζούμε σε έναν λυτρωμένο κόσμο. Κανένας θάνατος δεν είναι οριστικός.

Η χαρά μου! Ο Χριστός αναστήθηκε! Είθε να είναι πλήρως ζωντανός μέσα μας, στην ενότητα μεταξύ μας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει και να ξαναβρεί τη χαρά που έχει χάσει.

Θεματολογικές ετικέτες