Κατήχηση

η θαλασσα και η μυλοπετρα

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ο Πέτρος βλέπει τον Ιησού να βγαίνει από εκείνη τη φοβερή ανάκριση, το βλέμμα του Πέτρου διασταυρώνεται με το βλέμμα του Ιησού και ο Πέτρος κλαίει. Αυτή η εικόνα έρχεται στην καρδιά μου σήμερα μέσα απ’ τα βλέμματά σας, μέσα απ’ το βλέμμα τόσων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Βλέπω το βλέμμα του Ιησού και ζητώ χάρη γι’ αυτά τα δάκρυα. Τη χάρη, που η Εκκλησία την δίνει άφθονη και με την οποία επανορθώνει, για τα παιδιά της που πρόδωσαν την αποστολή τους, που κακοποίησαν αθώους. Και σήμερα σας είμαι ευγνώμων που ήρθατε ως εδώ.

Από καιρό νιώθω στην καρδιά μου τη βαθιά θλίψη, τον πόνο που επί μακρόν έμενε κρυμμένος, συγκαλυμμένος, με μια συνενοχή ανεξήγητη, ως τη στιγμή που κάποιος ένιωσε πως ο Ιησούς κοιτούσε, το ίδιο και κάποιος άλλος, κι ακόμα ένας άλλος… κι αποφάσισαν να στηρίξουν αυτό το βλέμμα.

Κι αυτοί οι κάποιοι που άρχισαν να κλαίνε μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε αυτό το έγκλημα, αυτή τη βαριά αμαρτία. Το γεγονός ότι μερικοί ιερείς και επίσκοποι βίασαν την αθωότητα ανηλίκων, όπως και τη δική τους ιερατική  κλήση, κακοποιώντας τους σεξουαλικά, αυτό είναι το άγχος και η θλίψη μου. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από πράξεις καταδικαστέες. Πρόκειται για ένα είδος ιεροσυλίας, γιατί αυτά τα παιδιά ήταν εμπιστευμένα στο ιερατικό τους χάρισμα για να οδηγηθούν στον Θεό, κι αυτοί τα θυσίασαν στο είδωλο της φιληδονίας τους. Βεβηλώνουν την ίδια την εικόνα του Θεού καθ’ ομοιότητα της οποίας δημιουργηθήκαμε. Η παιδική ηλικία, όλοι το ξέρουμε, είναι ένας θησαυρός. Η νεαρή καρδιά, ολάνοιχτη στην ελπίδα, θαυμάζει τα μυστήρια της αγάπης του Θεού και είναι έτοιμη με τρόπο μοναδικό να τραφεί μέσα στην πίστη. Σήμερα η καρδιά της Εκκλησίας κοιτάζει τα μάτια του Ιησού μέσα απ’ αυτά τα παιδιά και θέλει να κλάψει. Ζητάει τη χάρη των δακρύων μπροστά στις απεχθείς πράξεις κακοποίησης που διαπράχθηκαν σε βάρος ανηλίκων, πράξεις που σημάδεψαν ολόκληρη τη ζωή.

Γνωρίζω ότι αυτές οι πληγές προκαλούν βαθύ συναισθηματικό και πνευματικό άγχος, συχνά αθεράπευτο, για να μην πω και απόγνωση. Πολλοί απ’ όσους υπέστησαν αυτή την εμπειρία ζήτησαν ανακουφιστικά στον εθισμό. Άλλοι δοκίμασαν  διαταραχές στις σχέσεις με τους γονείς τους, με τους συζύγους και με τα παιδιά τους. Ο πόνος των οικογενειών ήταν ιδιαίτερα σοβαρός επειδή το κακό που προκαλείται από την κακοποίηση επηρεάζει τις ζωτικές σχέσεις της οικογένειας.

Κάποιοι υπέφεραν μάλιστα τη φοβερή τραγωδία της αυτοκτονίας αγαπητού προσώπου. Ο θάνατος αυτών των τόσο αγαπητών στον Θεό παιδιών βαραίνει πάνω στην καρδιά και στη συνείδησή μου, και στη συνείδηση όλης της Εκκλησίας. Σ’ αυτές τις οικογένειες προσφέρω τα αισθήματά μου αγάπης και θλίψης. Ο Ιησούς, αφού τον βασάνισαν και τον ανέκριναν με το πάθος του μίσους, οδηγείται κάπου αλλού, και κοιτάζει. Κοιτάζει έναν από τους δικούς του, αυτόν που τον αρνείται, και τον κάνει να κλάψει. Ας ζητήσουμε από τον Θεό αυτή τη χάρη, μαζί με τη χάρη της ικανοποίησης της προσβολής.

Οι αμαρτίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά ανηλίκων από μέρους του κλήρου έχουν σοβαρές συνέπειες πάνω στην πίστη και στην ελπίδα στον Θεό. Μερικοί αφοσιώθηκαν στην πίστη ενώ, σε άλλους, η προδοσία και η εγκατάλειψη επέφεραν τη διάβρωση της πίστης στον Θεό.

Η παρουσία σας εδώ μιλάει για το θαύμα της ελπίδας που υπερισχύει πάνω στο πιο βαθύ σκοτάδι. Αναμφίβολα, το γεγονός ότι είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθούμε, να λατρέψουμε τον Θεό, να κοιταχτούμε στα μάτια και να αναζητήσουμε τη χάρη της συμφιλίωσης, είναι σημείο του ελέους του Θεού.

Μπροστά στον Θεό και στον λαό του, εκφράζω τη θλίψη μου για τις σοβαρές αμαρτίες και τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης που έγιναν από τον κλήρο σε βάρος σας και, ταπεινά, ζητώ συγγνώμη.

Σας ζητώ επίσης συγγνώμη για τις αμαρτίες παράλειψης εκ μέρους των αρχών της Εκκλησίας οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε στις καταγγελίες κακοποίησης που τους γνωστοποιήθηκαν από μέρους εκείνων που υπήρξαν θύματα κακοποίησης και  από μέρους των δικών τους. Αυτό επέφερε επιπλέον πόνο στους κακοποιημένους, και έθεσε σε κίνδυνο και άλλους ανήλικους που βρίσκονταν σε κατάσταση διακινδύνευσης.

Από την άλλη μεριά, το θάρρος που εσείς, και άλλοι, δείξατε εκθέτοντας την αλήθεια, υπήρξε υπηρεσία αγάπης, που έφερε στο φως μια τρομερή αδιαφάνεια στη ζωή της Εκκλησίας. Δεν υπάρχει θέση στο λειτούργημα της Εκκλησίας για όσους διαπράττουν αυτές τις κακοποιήσεις, και δεσμεύομαι να μην ανεχθώ το κακό που γίνεται σε έναν ανήλικο, από όποιον κι αν γίνεται, ανεξάρτητα από τη θέση του μέσα στον κλήρο. Όλοι οι επίσκοποι οφείλουν να ασκούν το ποιμαντικό τους λειτούργημα με την μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων, και θα δίνουν λόγο γι’ αυτή την υπευθυνότητά τους.

Για όλους εμάς, εξακολουθεί να ισχύει η συμβουλή που δίνει ο Ιησούς σ’ εκείνους που προκαλούν σκάνδαλα : η μυλόπετρα και η θάλασσα (Μτ 18, 6).

Από την άλλη μεριά, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε στην προπαρασκευή για την ιεροσύνη. Υπολογίζω στα μέλη της Παπικής Επιτροπής για την Προστασία των Ανηλίκων, όλων των ανηλίκων. Όποιας θρησκείας κι αν είναι, είναι παιδιά του Θεού που ο Κύριος τα βλέπει με αγάπη.

Ζητώ αυτή την υποστήριξη ώστε να με βοηθήσουν να εγγυηθώ ότι διαθέτουμε τις καλύτερες πολιτικές και διαδικασίες μέσα στην Παγκόσμια Εκκλησία για την προστασία των ανηλίκων και για την ετοιμασία του προσωπικού της Εκκλησίας, στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών και διαδικασιών. Οφείλουμε να κάνουμε παν δυνατόν ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι παρόμοιες αμαρτίες δεν συμβαίνουν μέσα στην Εκκλησία.

Αδελφοί και αδελφές, αφού είμαστε όλοι μέλη της Οικογένειας του Θεού, έχουμε κληθεί να εισέλθουμε στη δυναμική του ελέους. Ο Κύριος Ιησούς, ο Σωτήρας μας, είναι το υπέρτατο παράδειγμα, ο αθώος που πήρε πάνω στον Σταυρό τις αμαρτίες μας. Να συμφιλιωνόμαστε είναι η ίδια η ουσία της κοινής μας ταυτότητας ως μαθητών του Ιησού Χριστού.

Όταν στρεφόμαστε προς Αυτόν, συνοδευμένοι από την Παναγία μας Μητέρα κάτω από τον Σταυρό, αναζητούμε τη χάρη της συμφιλίωσης με όλο τον λαό του Θεού. Η γλυκιά μεσολάβηση της Παναγίας της Ελεούσας  είναι μια ανεξάντλητη πηγή βοήθειας στη θεραπευτική μας διαδρομή.

Μαζί με όλους εκείνους που υπέστησαν κακοποιήσεις από μέρους του κλήρου, είστε οι αγαπημένοι του Θεού. Παρακαλώ ώστε τα υπολείμματα του σκότους μέσα στο οποίο είχατε βυθιστεί, να διαλυθούν με τη δύναμη του Παιδίου Ιησούς, και το κακό που σας έγινε να το διαδεχτούν μια πίστη και μια χαρά ανακαινισμένες.

Ευχαριστώ για τη συνάντηση αυτή. Και, σας παρακαλώ, προσεύχεστε για μένα, ώστε τα μάτια της καρδιάς μου να βλέπουν πάντα καθαρά τον δρόμο της εύσπλαχνης αγάπης, και ο Θεός να μου δίνει το θάρρος ν’ ακολουθώ αυτόν τον δρόμο για το καλό των ανηλίκων. Ο Ιησούς βγαίνει από μια άδικη κρίση, από μια αδυσώπητη ανάκριση, κοιτάζει τον Πέτρο μες στα μάτια, κι ο Πέτρος κλαίει. Ας παρακαλέσουμε να μας κοιτάζει, να μην πάψει να μας κοιτάζει, να κλαίμε και να μας δίνει τη χάρη της ντροπής, ώστε σαν τον Πέτρο, ύστερα από σαράντα μέρες να μπορέσουμε να του αποκριθούμε : «Ξέρεις ότι σ’ αγαπώ» και ν’ ακούσουμε τη φωνή του :  «Ξαναγύρνα στον δρόμο σου και ποίμαινε τα πρόβατά μου», και προσθέτω : «και μην αφήσεις κανένα λύκο να μπει μέσα στην ποίμνη».   

+

Πηγή: megalosadelfos.eu

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση