Κατήχηση, Προσευχή

…και αφού κοινωνήσουμε…!

Λειτουργία είναι το Τραπέζι που μας παραθέτει ο κοινός μας Πατέρας, με “έδεσμα” το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, του Υιού Του και Αδελφού μας. Σε Σώμα και Αίμα Του μεταβλήθηκαν το ψωμί και το κρασί που προσφέραμε, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν εξωτερικά! Άλλωστε και στο πρόσωπο του Χριστού οι άνθρωποι έβλεπαν μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη και όχι βεβαίως την θεότητα!!

«Πάνω στον Σταυρό ήταν κρυμμένη η θεότητα, εδώ είναι κρυμμένη και η ανθρώπινη ιδιότητα». Η καρδιά μας αστοχεί πλήρως να θεωρήσει τον Χριστό. Όραση αφή και γεύση αποτυγχάνουν. Πιστεύουμε ό,τι είπε ο Υιός του Θεού:

Λάβετε φάγετε τούτο εστί το Σώμα μου

Πίετε εξ αυτού πάντες τούτο εστί το Αίμα μου…

Ερχόμαστε στη σύναξη των αδελφών να παρακαλέσουμε όλοι μαζί επιφωνώντας το ΑΜΗΝ στην επίκληση από τον ιερέα μας του Πνεύματος του Θεού ώστε να μεταβληθούν τα Δώρα σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Σε αυτά μετέχοντες να θυμόμαστε (αυτό να κάνετε για να με θυμάστε, μας είπε) τον Χριστό, Κύριο της ζωής μας και να Του ζητάμε (με τη μετοχή μας σ’ Αυτά) να αλλάξει–μεταμορφώσει την ζωή μας, σ’ αυτό που είναι Εκείνος. Να αποκτήσουμε, όχι να μαϊμουδίσουμε, την ποιότητα Του. Να γίνουμε ΑΓΑΠΗ… ΧΑΡΑ… ΕΙΡΗΝΗ…

Όταν λοιπόν πάρουμε την Ευχαριστία στο στόμα μας, επιστρέφουμε στη θέση μας σιωπώντας και περιμένοντας και τους αδελφούς μας να κοινωνήσουν, μαζεύοντας τα μάτια μας παρακαλώντας τον Θεό και λέγοντας

Έλα Κύριε και Θεέ της ζωής μου, Ιησού Χριστέ, και

  • Φώτισε το νου μου, στην αγάπη του θελήματος Σου·
  • Καθάρισε την καρδιά μου, μαθαίνοντάς με να αγαπάω·
  • Αγίασε τις ενέργειες των χεριών μου.

Από μέσα μας ενδιάθετα και ήρεμα ας το επαναλαμβάνουμε όσες περισσότερες φορές γίνεται, μέχρι να κοινωνήσουν όλοι. Στη συνέχεια θα ευχαριστήσουμε από κοινού με τον ιερέα και τους αδελφούς για την μετάληψη λέγοντας:

Σε ευχαριστούμε, Φιλάνθρωπε Δέσποτα, Εσένα τον ευεργέτη των ψυχών και των σωμάτων μας, γιατί και σήμερα μας αξίωσες να μεταλάβουμε τα Επουράνια και Αθάνατα Μυστήρια Σου. Δώσε να είναι χωρίς εμπόδια η πνευματική μας πορεία. Θεμελίωσε όλους μας στον άγιο φόβο Σου. Φρούρησε τη ζωή μας, απάλλαξε από λάθη τις ενέργειές μας, με τις προσευχές για όλα αυτά της ενδόξου Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας και όλων των αγίων σου. Αμήν.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση