Κατήχηση, Προσευχή

Προσευχή και σκέψεις την Μεγάλη Παρασκευή, για το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα στέκουμε στα πόδια του Σταυρού μαζί με τον αδελφό μας τον Ιωάννη και με τη Μαρία, την ευλογημένη Μητέρα μας, και κοιτάζουμε τον Γιο της, που σταυρώθηκε. Και ρωτάμε τον Θεό: Γιατί έπρεπε να πεθάνει; Δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος;

Σήμερα ζητάμε επίσης από τον Θεό: Γιατί αυτός ο κοροναϊός; Γιατί επέτρεψες, Κύριε, αυτή η ασθένεια και ο θάνατος να ταράσσουν τον κόσμο μας;

Γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς στο Σταυρό είναι η μόνη απάντηση. Στην καρδιά του Χριστού -τραυματιζόμενη από το δόρυ του στρατιώτη, διάτρητη από τις αμαρτίες μας- βλέπουμε πόσο πολύ ο Θεός αγαπάει τον κόσμο. Βλέπουμε πόσο πολύ είμαστε πολύτιμοι στα μάτια του Πατέρα μας.

Όπως ακούσαμε στην ανάγνωση του Ευαγγελίου: Από την καρδιά του ρέει αίμα και νερό – αίμα που μας απαλλάσσει από την αμαρτία και τον θάνατο, και νερό που ξεπλένει την ντροπή των αμαρτιών μας και κάνει όλα τα πράγματα νέα.

Αδελφοί και αδελφές, όπως βρισκόμαστε σήμερα στα πόδια του Σταυρού Του, εν μέσω αυτής της πανδημίας, ο Ιησούς μας καλεί να εμπιστευόμαστε την καρδιά Του.

Ας προσευχηθούμε στον Χριστό, αγαπώντας Τον και εμπιστευόμενοι τον εαυτό μας σ’ Αυτόν.

Ο Θεός ξέρουμε ότι έχει ένα σχέδιο αγάπης για τη δημιουργία Του, ένα σχέδιο καλοσύνης και ελέους για κάθε έθνος και για κάθε καρδιά.

Ο Ιησούς δεν πεθαίνει για κανέναν λόγο. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι “καλή” επειδή ανοίγει τον δρόμο για την Κυριακή του Πάσχα.

Ο Θεός παρέδωσε σε θάνατο τον δικό του Υιό, για μας! Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι θα μας απελευθερώσει και από αυτό το κακό του κοροναϊού. Ο Σταυρός μάς δείχνει ότι η αγάπη Του για μας είναι ισχυρότερη από τον θάνατο.

Αδελφοί και αδελφές, ζούμε μια εποχή που θα «ελέγξει» την χριστιανική μας μαρτυρία, όπως στην εποχή των διωγμών (250-300 μ.Χ.).

Ο Ιησούς άνοιξε την καρδιά Του για μας. Έχει δώσει τη ζωή Του από αγάπη για μας. Τώρα μας καλεί να αναθέσουμε τη ζωή μας σε Αυτόν – ολόκληρη την καρδιά μας, ολόκληρο το μυαλό μας, όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, τα λόγια και τις πράξεις μας.

Αυτή τη στιγμή, ο Ιησούς καλεί όλους μας στην Εκκλησία να αναλάβουμε το Σταυρό μας και να Τον ακολουθήσουμε σε όλη την πορεία της ταπεινής αγάπης, στην οδό του σεβασμού προς τον Θεό και στην υπηρεσία προς τους αδελφούς και γείτονές μας.

Τα έλεος του Θεού δεν εξαντλείται! Η πίστη, η ελπίδα και η φιλανθρωπία δεν έχουν πεθάνει!

Βλέπουμε αυτό με όμορφο τρόπο κάθε μέρα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας – στα νοσοκομεία και τα σπίτια μας, στις ενορίες και στους εθελοντές, σε κάθε ήσυχη, αόρατη πράξη αυτοθυσίας και υπηρεσίας μέσα στις οικογένειες και τις κοινότητές μας.

Αυτό είναι που ο Θεός θέλει να μάθουμε σε αυτή την εποχή της παγκόσμιας κρίσης – ότι είμαστε μία οικογένεια, ένα σώμα ενωμένο από το αίμα και το νερό που ρέει από την καρδιά του Χριστού, τα οποία ενώνονται μαζί σε μια όμορφη, υπερφυσική αλληλεγγύη συμπόνιας.

Ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο, ενώνοντας και αποθέτοντας τα βάσανά μας στην καρδιά του Χριστού, στο Σταυρό. Ας θυσιαστούμε ο ένας για τον άλλον, ας φροντίσουμε ο ένας τον άλλον, ας συγχωρέσουμε ο ένας τον άλλον.

Χριστέ μου, Εσένα μόνον εμπιστεύομαι!

Μπορεί και το ευχόμαστε η Παναγία μας να παρεμβαίνει για εμάς στις θλίψεις σήμερα. Μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε απλοί και ταπεινοί στην καρδιά και να επιμείνουμε ειρηνικά και με υπομονή σε αυτήν την Μεγάλη Παρασκευή, της νόσου και του θανάτου, ώστε να επισπεύσουμε το πρωί του Πάσχα της Ανάστασης.

 

José H. Gomez

Αρχιεπίσκοπος Λος Άντζελες

Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση