Κατήχηση

Το μυστήριο του γάμου

Αγαπητοί νεόνυμφοι,

Ήρθατε στην Εκκλησία φέρνοντας τις ζωές σας, όχι στους παπάδες (!) αντί για τον ληξίαρχο, αλλά στον Χριστό, που θύεται πάνω στην Αγία Τράπεζα. Και να τώρα σεις στέκεστε μπροστά σ’ αυτό τον Σταυρό-Θυσιαστήριο, την Αγία Τράπεζα. Καλώς ήρθατε.

Πρέπει να σας διαβεβαιώσουμε ότι στην Εκκλησία που ήρθατε δεν γίνονται ρυθμίσεις κοινωνικών θεμάτων (όπως στον πολιτικό γάμο) αλλά Μυστήρια! Στην περίπτωση της απόφασης του γάμου γίνεται Μυστήριο, η επιλογή δύο ανθρώπων να περάσουν την ζωή τους μαζί. Και στα καλά και στα άσχημα. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και στις χαρές και στις λύπες. Γενικώς σε όλα, και στη ζωή και στον θάνατο!

Μυστήριο είναι ο άγνωστος τρόπος με τον οποίο ο Χριστός μεταβάλλει αυτά που Του προσφέρουμε, αλλάζοντάς τα, γεμίζοντάς τα με την Χάρη Του. Τον άνθρωπο τον κάνει ιερέα. Το ψωμί και το κρασί, Σώμα και Αίμα Του. Το λάδι ευλογία πνευματική. Βέβαια σε όσα η προσφορά δεν είναι υλική, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος, η αλλαγή ισχύει όσο αυτός ο άνθρωπος συμμετέχει με ολοκάρδια αφιέρωση του εαυτού του. Αν αυτό πάψει τότε τα πράγματα… “αδειάζουν”!

Γι’ αυτό ένας παπάς μπορεί να πάψει να είναι παπάς! Ένας βαπτισμένος μπορεί να αρνηθεί το βάπτισμα! Ένας παντρεμένος μπορεί να σπάσει το μυστήριο του γάμου! Το πελώριο και αδιάφανο θέμα της ανθρώπινης ελευθερίας!

Ήρθατε λοιπόν σήμερα εδώ μπροστά στον Χριστό να Του πείτε (και μεις να προσευχηθούμε μαζί σας να ισχύει) ότι αποφασίσατε να ζήσετε κατά τον τρόπο Του. Δηλαδή πλέον:

να μη λέτε “εγώ”, αλλά “εμείς”·

ούτε “θέλω”, αλλά “θέλουμε”·

και βέβαια να μη υπάρχει “έχω”, αλλά “έχουμε”!

Ο Χριστός, για να μας τα “μάθει” όλα αυτά, σταύρωσε τον εαυτό Του και το εγώ Του, γιατί ήθελε μόνον το θέλημα του Πατρός Του να τηρήσει. Και τον εαυτό Του ακόμα που είχε, τον πρόσφερε σ’ αυτούς που αγαπά, δηλαδή σ’ εμάς!

Έτσι και σεις στο Μυστήριο του γάμου σας να αποφασίσετε:

Να σταυρώνετε τον εαυτό του ο καθένας χάριν του άλλου.

Να θυσιάζετε, όχι να διεκδικείτε.

Να ξεχνάτε, όχι να μνησικακείτε.

Να προσφέρετε, όχι να περιμένετε.

Η αγάπη μετά από συναισθήματα πρέπει να μεταλλαχθεί σε ποιότητα, που θα σας γεμίσει χαρά και θα σας εκπλήξει ευχάριστα, όταν θα συνειδητοποιήσετε ότι όσο περισσότερη (αγάπη) προσφέρετε, τόσο πιο πολύ αυτή θα αυξάνει στην καρδιά σας!

Στις προσευχές μας που διαβάσαμε στο Μυστήριο του γάμου σας, μνημονεύθηκαν μεταξύ άλλων παραδειγμάτων σωστής συζυγίας και ο Ισαάκ και η Ρεβέκκα. Μη τους ξεχάσετε ποτέ!! Ισαάκ σημαίνει χαμόγελο και Ρεβέκκα υπομονή. Οι αρετές αυτές εναλλασσόμενες και στους δύο σας θα σας βοηθήσουν σημαντικά να περπατήσετε σωστά και όταν έρθει το δειλινό της ζωής σας να μπορείτε να σκέφτεστε γεμάτοι ευτυχία ο καθένας για τον άλλο: έκανα την καλύτερη επιλογή. Αμήν, να καλείτε με την προσευχή σ’ όλη τη ζωή σας, τον Χριστό να σας στηρίζει σ’ αυτό τον δρόμο!

Αφήστε μια απάντηση