Κατήχηση, Κυριακοδρόμιο

Κυριακή ΙΣτ’ Ματθαίου (Των Ταλάντων) – Αναλογικώς με τα δεδομένα εκάστου – 07/02/2021

Ο Χριστός σήμερα λέει ότι έδωσε σε κάποιον ένα τάλαντο, σε κάποιον δύο τάλαντα και σε κάποιον πέντε τάλαντα. Τα ’δωσε σαν δυνατότητες, σαν συνθήκη ζωής, σαν προσωπικά δεδομένα. Και από εκεί και μετά όταν ξανασυναντηθήκανε γύρεψε να δει, τι τα έκανε, ο καθένας απ’ αυτούς, αυτά που του έδωσε.

Εδώ υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα που είναι μια πολύ μεγάλη παρηγοριά (εκ μέρους του Χριστού) και το άλλο είναι μια πολύ μεγάλη μαγκουφιά (εκ μέρους μας)! Δηλαδή, από την πλευρά του Θεού, ο Θεός δεν γυρεύει αδύνατα πράγματα. Δεν γυρεύει απ’ αυτόν που του έδωσε ένα τάλαντο να του επιστρέψει δέκα. Γυρεύει την ίδια αναλογία προσπάθειας για όλους, ανάλογα με τα προσωπικά δεδομένα του καθενός. Εμείς όμως κολλάμε στα προσωπικά δεδομένα, και λέμε γιατί αυτός πέντε κι εγώ ένα. Και μπλέκοντας ψυχολογικά εκεί μέσα, βραχυκυκλωνόμαστε.

Ο Θεός δεν μας γυρεύει να κάνουμε τα αδύνατα! Όπως είπαμε, σ’ εμάς που έδωσε ένα τάλαντο δεν ζητάει να Του επιστρέψουμε δέκα! Αντίθετα, αν αυτός που πήρε πέντε του επιστρέψει οχτώ, θα είναι σε χειρότερη μοίρα από μας που πήραμε ένα, και του επιστρέφουμε δύο! Γιατί ο Θεός γυρεύει την αναλογία των δυνατοτήτων μας να εξαντλήσουμε. Κι εμείς αντί να σκεφτούμε με χαρά αυτό, ψάχνουμε να βρούμε, γιατί εγώ ένα και ο άλλος πέντε…

Ο Χριστός δεν ταχτοποίησε έτσι τα πράγματα, γιατί έχει κάποιους παιδιά και κάποιους λιγότερο παιδιά. Τα δεδομένα του μυστηρίου της ανθρώπινης ζωής φέρνουν για τον καθένα μας μια ποικιλία πραγμάτων. Ένας άνθρωπος ο οποίος γεννιέται από έναν πατέρα αλκοολικό και έχει ψυχολογικά προβλήματα ή λιγότερες διανοητικές δυνατότητες δεν το ρύθμισε αυτό ο Θεός.

Μέσα στο μυστήριο του κύκλου της ζωής τα πράγματα αποχτούν διάφορες ποικιλίες. Εκείνο που έχει αξία και σημασία είναι, εμείς να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι ο Θεός θα μετρήσει τις προθέσεις μας και θα μας γυρέψει κατά αναλογίαν των δεδομένων μας τι κάναμε, ένα αυτό. Και δεύτερον, να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι αξία για μας έχει αυτό που πήραμε να το εργαστούμε, να το αναπτύξουμε για μας, να το διπλασιάσουμε αν είναι δυνατόν αντί να μιζεριάζουμε ψάχνοντας να δούμε τι έχει πάρει ο διπλανός μας. Είναι ανέξοδη και κακιά διαδρομή το να ψάχνω τον διπλανό μου. Αξία και σημασία έχει να ψάξω τον εαυτό μου και να δουλέψω μ’ αυτόν ώστε αυτό που πήρα να αγωνιστώ να το πολλαπλασιάσω.

 

Αφήστε μια απάντηση