Κατήχηση

Σεπτέμβριος

Αγαπητοί Ενορίτες.

 

Πέρασε ένα ακόμη καλοκαίρι της ζωής μας και μπαίνουμε στο Φθινόπωρο. Οι εποχές του έτους είναι ένας κύκλος όμοιος σχεδόν με την ζωή μας. Καί η ζωή μας μετά το “καλοκαίρι” της πρώτης ηλικίας έχει την καρποφορία του “Φθινοπώρου” της ωριμότητας για να ακολουθήσει ο “χειμώνας” του τέλους της ζωής μας με την προσδοκία της “άνοιξης” που θα είναι η Ανάσταση μας από τον Χριστό.

Πρέπει που και που να σταματάμε τον ξέφρενο ρυθμό της καθημερινότητας μας και να σκεφτόμαστε. Να αγωνιούμε για το ποιους “καρπούς” μαζεύει η ζωή μας. Να βοηθάμε, με το περιεχόμενο μας και την στάση μας απέναντι στα καίρια της ζωής, και τους νέους μας να βαθύνουν. Να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τίποτε δεν είναι τόσο μεγάλο σε αξία όσο η ψυχή μας και τίποτε δεν αξίζει όσο ο Χριστός. Συνεπώς όλος μας ο προσανατολισμός πρέπει να βλέπει αυτά τα δύο: τον Χριστό και την ψυχή μας. Τότε η ζωή μας θα γεμίσει γαλήνη και ευτυχία. Τότε οι σχέσεις μας θα γίνουν πηγή χαράς. Τότε θα είμαστε πλήρεις χωρίς “κενό” στην ζωή μας. 

Μέσα στην Εκκλησία ο άνθρωπος βαθαίνει στην επίγνωση αυτών των θεμάτων. Μαθαίνει να αγωνίζεται. Συνειδητοποιεί ότι ο χειρότερος εχθρός των καλών μας προθέσεων δεν είναι άλλος από τον… εαυτό μας! Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς καλές προθέσεις. Όμως όπως λέει και η αγγλική παροιμία: ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος καλές προθέσεις! Που μείνανε όμως προθέσεις! Στην Εκκλησία ο άνθρωπος βρίσκει βοηθό και στήριγμα για την πραγμάτωση των καλών του προθέσεων. Μαθαίνει ότι ο Χριστός είναι αδελφός και φίλος του, που δεν πρόκειται ποτέ να τον προδόσει. Είναι περιεχόμενο ζωής. Είναι χαρά. Είναι προσευχή ανακουφίσεως από τα πιεστικά της ζωής. Είναι λειτουργία “βρώσεως και πόσεως” του Αίματος και του Σώματος Του,που δίνουν ζωή ουσιαστική. Είναι πορεία σε κατεύθυνση ωριμάνσεως μέσα στην κοινότητα της Ενορίας. Είναι αγάπη που ξεχνά τον εαυτό της για τους άλλους. Είναι η ευτυχία του να δίνης. Ας αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μια πορεία αναζητήσεως του Χριστού. Ας ξεκινήσουμε με τον εκκλησιασμό της Κυριακής και με το διάβασμα του Ευαγγελίου. (Αν δεν υπάρχει να ζητηθεί από τον ιερέα, προσφέρεται δωρεάν). Μέσα στην Εκκλησία θα βρούμε τον Χριστό και τότε θα χορτάσει η καρδιά μας απ’ όλα όσα αναζητεί. Δεν έχουμε παρά να το ευχηθούμε για όλους και Σας περιμένουμε.

 

Με αγάπη και ευχές

  ο Εφημέριος Σας – π. Θεοδόσιος

 

Υ.Γ.   Μή ξεχάσετε την μεγάλη γιορτή του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)

Σεπτέμβριος 1998

 

 

 

 

 

 

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση