Κατήχηση

Κυριακή της Πεντηκοστής – Τί είναι η Εκκλησία

Ιούνιος 1998

Αγαπητοί ενορίτες

 

Φτάσαμε με την Χάρι του Χριστού στην τρίτη μεγάλη Γιορτή της εκκλησίας την Αγία Πεντηκοστή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα δυο μεγάλα μυστήρια της Εκκλησίας μας και της Χάριτος του Θεού. Ζούμε όλοι σε ένα κόσμο που θεωρεί αυτονόητα κάποια πράγματα η γεγονότα και που όμως δεν τα έχει γνωρίσει ή τα παραποιεί. 

 

Όλοι μας θεωρούμε ότι η Εκκλησία είναι ένας κατεστημένος θεσμός που εκφράζεται με τους παπάδες ή τους δεσποτάδες ή τον Αρχιεπίσκοπο! Μεγάλο λάθος!! Η Εκκλησία του Χριστού είναι το μυστήριο του Σώματος του Χριστού, τα μέλη του οποίου, είμαστε ΟΛΟΙ εμείς διά του Βαπτίσματος. Κάθε βαπτισμένος είναι μέλος του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας. Μα εγώ δεν έχω σχέση με την Εκκλησία και δεν μετέχω στη ζωή της, θα μού πεις; Όμως ακόμα και έτσι είσαι μέλος της Εκκλησίας. Πού νοσεί ίσως. Αλλ’ όμως μέλος. Όπως στο φυσικό μας σώμα αποτελεί μέλος του και το πόδι και το δόντι, ακόμα και αν πονούν ή για κάποιο λόγο δεν τα αισθανόμαστε. Το να είναι κανείς χριστιανός σημαίνει να ανήκει στην κοινότητα της Εκκλησίας. Χριστιανός σημαίνει “κοινή ζωή”. Ο Χριστός ο ίδιος ανήκει στην κοινότητα αυτή σαν κεφαλή της και Κύριος της. Και η ενότητα αυτή πραγματοποιείται στα Μυστήρια του Βαπτίσματος και της Θείας Ευχαριστίας, κατά βάσιν. 

Μόνο με αυτά τα Μυστήρια ξεπερνούμε τα ανθρώπινα μέτρα μιας ομάδας ή συλλόγου και μπαίνουμε στο μέγα μυστήριο της Εκκλησίας. Μέσα από τα μυστήρια οι χριστιανοί ενσωματώνονται στον Χριστό και ο Χριστός μένει με αυτούς. Και ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός ιερέας της Εκκλησίας. Αυτός τελεί τα πάντα με τα χέρια των Αρχιερέων και των Ιερέων. Η αναξιότης των κληρικών σε τίποτε δεν ζημιώνει ή ελλατώνει τα Μυστήρια της Έκκλησίας. Άλλωστε όλοι είμαστε ίσοι μέσα στην Εκκλησία, όπως τα κύτταρα του οργανισμού του ανθρώπου, έστω και αν κάποια, έχουν διαφορετική δομή. Οι κληρικοί είναι πατέρες μας πνευματικοί και ο Αρχιερέας κάθε τόπου είναι η ορατή συνέχεια των αγίων Αποστόλων και ο σύνδεσμος με την παγκόσμια Εκκλησία. Χωρίς αρχιερέα δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία. 

Στην γιορτή της Πεντηκοστής αυτό το προαιώνιο Μυστήριο της Εκκλησίας άρχισε να “περιπατή” ανάμεσα στους ανθρώπους. Αφού όμως γίναμε μέλη του Χριστού-Εκκλησίας με το βάπτισμα χρειάζεται πλέον να συνειδητοποιήσουμε αυτό το γεγονός και να αρχίσουμε τον αγώνα της ουσιαστικής μας σχέσης με τον Χριστό και την Εκκλησία. Να καταλάβουμε ότι ζωή είναι ο Χριστός και ότι και εμείς θα πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε και όχι απλώς να υπάρχουμε σωματικά. Όταν αυτό το κατανοήσουμε και το ζήσουμε τότε όλη μας η ύπαρξη θα γεμίση από τα   χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος Αγάπη, χαρά, ειρήνη… Αυτά θα γίνουν με την συμμετοχή μας την ουσιαστική στην ζωή της Εκκλησίας και με την βοήθεια της χάριτος του Θεού. Αυτοσωτηρία  δεν   υπάρχει.   Είναι   εγωιστική αυταπάτη. Είναι η σύγχρονη “καραμέλα” όλων των εισαγομένων “θρησκειών” ή φιλοσοφικών συστημάτων. 

Είπαμε όμως πολλά. Χρειάζεται από κάπου να αρχίσουμε. Να ξεκινήσουμε συμμετέχοντας στην Θεία Ευχαριστία της Κυριακής. Αναζητώντας κάποιον που θα μας επεξηγήσει αναλυτικότερα τα θέματα και θα μας βοηθήσει στην εμβάθυνση τους. Ο Ιερέας του Ναού κάθε Τετάρτη απόγευμα βρίσκεται στον Ναό και σχεδόν όλες τις άλλες μέρες τα απογεύματα, στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού (Εφέσου 10 τηλ. 2682060740). 

Ας βάλουμε αρχή από την Γιορτή της Πεντηκοστής (7 Ιουνίου) ζώντας το μεγαλείο των ευχών της Γονυκλισίας. Η εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή είναι χωρίς καθόλου Νηστεία. Στις 15 Ιουνίου αρχίζει η νηστεία της Γιορτής των αγίων Αποστόλων (29 Ιουνίου) στην οποία καταλύουμε ψάρι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Νηστεία σημαίνει παιδαγωγία στο να αγαπάμε, όχι με λόγια (φτηνά), αλλά με πράξεις (επώδυνες) που μας ελευθερώνουν από το κλουβί της αυτάρκειας, της μοναξιάς, του εγωισμού μας τελικά και μας βοηθούν να αγαπήσουμε τον Χριστό και τους αδελφούς μας.

 

Ευχόμαστε καλό μήνα και ελπίζουμε να Σας έχουμε ανάμεσα μας.

 

 Με αγάπη Χριστού και ευχές

 Ο Εφημέριος  

π. Θεοδόσιος

Αφήστε μια απάντηση