Κατήχηση

Δικαιοσύνη

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει αγνός σαν Εκείνον εκτός και αν τον ακολουθήσει και μάθει από Εκείνον. Το να αφήσει στην άκρη κανείς την υπακοή στον Κύριο μέχρι να βρει μια αξιόπιστη θεωρία σχετικά με Αυτόν,  είναι σαν να αφήνουμε στην άκρη το φάρμακο που ξέρουμε ότι είναι καθήκον να πάρουμε, αν θέλουμε να σπουδάσουμε στα διάφορα στάδια της θεραπείας μας. Ξέρεις πως ό,τι ζητά από σένα ο Χριστός είναι σωστό, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά πιστεύεις ότι είναι σωστά, και πως είναι καθήκον σου να τα κάνεις. Λοιπόν κάντο. Αν δεν κάνεις πράξη ό,τι έχεις συνειδητοποιήσει από την Αλήθεια, δεν με ξαφνιάζει που την ψάχνεις διανοητικά, καθώς αυτού του είδους η έρευνα μπορεί πολύ πιθανόν να είναι, όπως την παρουσιάζει ο Μίλτον, μια παρηγοριά ακόμα και για τους εκπεσόντες αγγέλους. Όμως μην ονομάσεις οτιδήποτε βρεις με αυτόν τον τρόπο Αλήθεια. Υπάκουσε την Αλήθεια και άσε την θεωρία να περιμένει. Η θεωρία μπορεί να ανθίσει μέσα από την ζωή, ποτέ όμως η ζωή από την θεωρία.

(απόσπασμα)

 

-Τότε, αν απορρίπτεις με τέτοια ευκολία το δόγμα της  ‘Αναπληρωματικής Θυσίας’, τι θεωρεία προτείνεις;

          -Για όνομα του Θεού, δεν προτείνω καμία θεωρία. Δε θέλω ένα δικό μου θεώρημα να είναι η αιτία νέων, μικρών ανεμοστρόβιλων διαλογιστικής σκόνης, αναμεμιγμένης με λάσπη, άχυρα και ιερές λέξεις, που θα κρύβουν τον Κύριο. Αν έχω κάποια τέτοια θεωρία δεν θα αρχίσω να την διαδίδω στον δρόμο όπου βρω, αλλά θα την παρουσιάσω προσεκτικά, σε εκείνον που νομίζω σωστό. Μόνο μάτια που ανοίχτηκαν από τον ήλιο της δικαιοσύνης, και που έγιναν απερίσπαστα μέσω της υπακοής, μπορούν να κρίνουν ακόμα και το πιο φτωχό μαργαριτάρι μιας σχηματοποιημένης σκέψης. Μπορείς να πεις ότι φοβάμαι να πω ανοιχτά την γνώμη μου. Όμως είναι άραγε δειλός εκείνος που δεν πετάει το παιδί του στους λύκους; Όποια πίστη έχω, αυτού του είδους, θα την κρατήσω για μένα, ώσπου την φανερώσω στον Θεό όταν βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο απέναντί Του, εκτός και αν βρω καλύτερο λόγο μέχρι τότε για να την φανερώσω.

          -Μα τότε θα μου καταρρίψεις την πίστη μου χωρίς να με στηρίξεις σε κάποια άλλη;

-Την πίστη σου! Θεός φυλάξει. Η θεωρία σου δεν είναι η πίστη σου, δεν έχει να κάνει το παραμικρό με την πίστη. Πίστη είναι η υπακοή σου, η θεωρία σου δεν ξέρω τι είναι. Ωστόσο, μετά χαράς θα σε αφήσω γυμνό από κάθε τι  που εσύ ονομάζεις πίστη. Εμπιστεύσου τον Θεό. Υπάκουσε στον Λόγο του, κάθε λόγο του Κυρίου. Αυτό είναι Πίστη. Πιστεύοντας με αυτόν τον τρόπο η γνώμη σου θα ξεχειλίσει από τον αληθινό τρόπο ζωής σου, και θα ‘ναι αντάξιά του. Ο Πέτρος λέει πως ο Κύριος δίνει το Πνεύμα σε εκείνους που Τον υπακούν. Το Πνεύμα του Κυρίου, και μόνο αυτό, μπορεί να σε οδηγήσει στην όποια θεωρία αξίζει να έχεις. Μια θεωρία που έχει προέλθει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν αξίζει ούτε τον χρόνο που ξόδεψε κανείς για να την βρει.  

Ο Ιησούς είναι ο δημιουργός και ο σωτήρας της διανοίας μας καθώς και της πιο πολύτιμης καρδιάς μας. Τίποτα που δεν σκέφτεται αυτός δεν αξίζει να σκέφτεσαι. Όμως κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί όπως Εκείνος, έκτος και αν γίνει αγνός όπως και Εκείνος. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γίνει αγνός σαν Εκείνον εκτός και αν τον ακολουθήσει και μάθει από Εκείνον. Το να αφήσει στην άκρη κανείς την υπακοή στον Κύριο μέχρι να βρει μια αξιόπιστη θεωρία σχετικά με Αυτόν,  είναι σαν να αφήνουμε στην άκρη το φάρμακο που ξέρουμε ότι είναι καθήκον να πάρουμε, αν θέλουμε να σπουδάσουμε στα διάφορα στάδια της θεραπείας μας. Ξέρεις πως ό,τι ζητά από σένα ο Χριστός είναι σωστό, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά πιστεύεις ότι είναι σωστά, και πως είναι καθήκον σου να τα κάνεις. Λοιπόν κάντο. Αν δεν κάνεις πράξη ό,τι έχεις συνειδητοποιήσει από την Αλήθεια, δεν με ξαφνιάζει που την ψάχνεις διανοητικά, καθώς αυτού του είδους η έρευνα μπορεί πολύ πιθανόν να είναι, όπως την παρουσιάζει ο Μίλτον, μια παρηγοριά ακόμα και για τους εκπεσόντες αγγέλους. Όμως μην ονομάσεις οτιδήποτε βρεις με αυτόν τον τρόπο Αλήθεια. Υπάκουσε την Αλήθεια και άσε την θεωρία να περιμένει. Η θεωρία μπορεί να ανθίσει μέσα από την ζωή, ποτέ όμως η ζωή από την θεωρία.

…….

Θεματολογικές ετικέτες
Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση