Γενικού ενδιαφέροντος

Ιδεοληψία ή Κράτος Δικαίου;

«Εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από βλαπτικές, αντιεπιστημονικές ιδεολογίες που μπορεί να τα οδηγήσουν στο να πιστέψουν πως είτε η προσωπικότητα είτε το σώμα τους χρειάζεται να αλλάξει»

Θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι τα ως άνω λόγια προέρχονται από κάποια χριστιανική οργάνωση ή εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συνέπεια να χαρακτηριστεί «πρώην επιστήμονας» και «διώκτης» της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+» κοινότητας (βλ. Το Βήμα 30/01/2024), μια ιδιαιτέρως αιχμηρή κριτική που αναπόδραστα δημιουργεί συνειρμούς με σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας (Ιερά Εξέταση κτλ.).

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το χωρίο δεν προέρχεται από κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά από το εισαγωγικό μήνυμα της ιστοσελίδας της βρετανικής οργάνωσης LGB Alliance, δηλ. της «Συμμαχίας των lesbians, gay men and bisexuals», οι οποίοι θέλουν με ξεκάθαρο τρόπο να διαχωρίσουν τη θέση τους από ακραίες ιδεολογίες (Θεωρία Queer) οι οποίες προ πολλού άφησαν το περιθώριο στο οποίο και ανήκουν και πλέον διαμορφώνουν, στο όνομα της «προοδευτικότητας» και «συμπερίληψης» τις πολιτικές δυτικών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μπορούμε λοιπόν εν συντομία να εξάγουμε ένα πρώτο συμπέρασμα: Αφενός ο όρος ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργεί ένα ετερόκλητο σύνολο ατόμων χωρίς απολύτως καμία κοινή αφετηρία, ήτοι άτομα με δυσφορία φύλου (τρανς), άτομα με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και ό,τι τέλος πάντων αποτελεί το πεδίο αναφοράς του συμβόλου «+». H LGB Alliance αφήνει έξω πολλά τμήματα αυτής της δήθεν κοινότητας. Θα πρέπει λοιπόν να διαχωρίσουμε την ιδεολογία («ΛΟΑΤΚΙ+) από τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό τα οποία ενδέχεται να συμφωνούν ή διαφωνούν με την ιδεολογία αυτή. Αφετέρου εκείνοι που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τις ως άνω ετερόκλητες ομάδες στο σύνολό τους, όχι μόνο ψεύδονται αλλά φέρονται με έναν αυταρχικό τρόπο. Ας θυμίσουμε ότι ο όρος ‘φασισμός’ προέρχεται από την ιταλική λέξη <fascio> και σημαίνει ετυμολογικά <σύνολο>, στο οποίο η ατομικότητα και η διαφορετική ενδεχομένως προσέγγιση χάνεται. Είναι λοιπόν ανεδαφικό και αυταρχικό να υποθέτουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η δυσφορία φύλου καθορίζουν το πολιτικό πρόσημο ή ακόμα και την κοσμοθεωρία ενός ατόμου και μάλιστα σε θεμελιώδη ζητήματα από αυτό της δομής της οικογένειας, της ίδιας της έννοιας της «μητρότητας» ή της «γυναίκας». Πολλοί gay με δημόσιο και θαρραλέο τρόπο διαχωρίζουν σαφώς τη θέση τους από την ιδεολογική κονσερβοποίηση που επιχειρεί ο Προοδευτισμός.

Θα πρέπει λοιπόν όσοι μιλούν δημοσίως εξ ονόματος μιας ετερόκλητης ομάδας ατόμων, να καταστήσουν σαφές ότι προωθούν μια συγκεκριμένη απολυταρχική ιδεολογία και όχι τις νομικές αξιώσεις ατόμων με ούτως ή άλλως διαφορετικές απόψεις. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος «ΛΟΑΤΚΙ+», όπως αποδεικνύει ή ίδια η ύπαρξη της LGB Alliance στη Μ. Βρετανία, έχει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο και ως εκ τούτου ούτε εκφράζει το σύνολο των ατόμων ούτε και θεμελιώνει νομικές αξιώσεις.

Το αναφέρω αυτό διότι ακόμη και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «δεν θα μπει στα νομικά ζητήματα διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών». Είναι εξαιρετικά ατυχής η δήλωση καθώς η «συμπερίληψη» δεν συνιστά νομικό μέγεθος και μάλιστα συνταγματικής περιωπής. Ούτε όμως και η «ισότητα» σημαίνει ικανοποίηση των όποιων πολιτικών αιτημάτων του Δικαιωματισμού.

Ισότητα σημαίνει όμοια μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων και ανόμοια μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων.

Και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία οικογένειας (όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα) αλλά και την νομική αξίωση των παιδιών να μεγαλώσουν με τους βιολογικούς τους γονείς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά από αυτή μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου αφενός και του ίδιου φύλου αφετέρου. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την συνεκτικότητα των απόψεών της, την κατάρτιση των νομικών συμβούλων της ή και τα δύο.

Θεματολογικές ετικέτες