Γενικού ενδιαφέροντος

Κάπου ευτυχώς η πίστη ανθίζει

Νέο ρεκόρ αριθμού κατηχουμένων το Πάσχα του 2024!

Για άλλη μια φορά φέτος, ο αριθμός των κατηχουμένων αυξάνεται, επιβεβαιώνοντας μια τάση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι νέοι από αγροτική περιοχή, οι μη πιστοί, οι οποίοι προέρχονται από…

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί κατηχούμενοι τη νύχτα του Πάσχα 2024;

Το Άγιο Πνεύμα πνέει όπου θέλει, και για άλλη μια φορά φέτος το έκανε γενναιόδωρα για τους κατηχούμενους. Το 2024, 7.135 ενήλικες και τουλάχιστον 5.000 έφηβοι θα λάβουν το βάπτισμα τη νύχτα ή το πρωί του Πάσχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Κατηχήσεων και Κατηχουμένων (SNCC). Αυτό είναι 30% περισσότερο από το 2023, το οποίο ήταν ήδη μια εξαιρετική χρονιά, με αύξηση 28% σε σχέση με το 2022. Ενώ η αύξηση αυτή επιβεβαιώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο. Περισσότερο από το ένα τρίτο των μελλοντικών νεοβαπτισμένων χριστιανών είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών. Και σε αυτό δεν υπολογίζονται οι έφηβοι: ο αριθμός τους έχει αυξηθεί ακόμη και περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2023. Ο αριθμός των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι επίσης σε άνοδο, παρόλο που αυτοί οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ακόμη περισσότεροι.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βαπτίζονται στις αγροτικές περιοχές

Όλο και νεότεροι! Όλο και περισσότεροι από τους βαπτισμένους το 2024 προέρχονται από την ύπαιθρο. Παρόλο που μόνο το 29% αυτών προέρχεται από αγροτικές περιοχές, είναι η επισκοπή Saint-Claude, στο Jura, που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των κατηχουμένων σε ολόκληρη τη Γαλλία: 8 κατηχουμένοι το 2023 για 27 το 2024, πάνω από 200% σε ένα χρόνο!

“Όλο και νεότεροι, όλο και πιο συχνά από την ύπαιθρο… Μια θεμελιώδης τάση που απεικονίζεται καλά από την επισκοπή Digne, στην Προβηγκία. Δεν είναι λιγότεροι από 14 έφηβοι εκεί που οδεύουν προς το βάπτισμα, παρόλο που η επισκοπή διαθέτει μόνο δύο σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτούς κάνουν ερωτήσεις για βαθιά θέματα και συζητούν μεταξύ τους”, εξηγεί η Catherine Chevalier, διευθύντρια του SNCC. Υπάρχει μια συλλογική πτυχή, αλλά δεν υπάρχει τίποτα επιφανειακό σε αυτό, επειδή η κατήχηση επιτρέπει στους ανθρώπους να ωριμάσουν πραγματικά στη σκέψη τους”. Είναι μια έκπληξη που οι επίσκοποι δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν, αλλά είναι μια έκπληξη που τους γεμίζει με θαυμασμό.

Το προφίλ των κατηχουμένων αλλάζει και με άλλους τρόπους, ιδίως όσον αφορά το οικογενειακό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Ενώ το 61% των νεοβαπτισμένων χριστιανών προέρχεται από χριστιανικό υπόβαθρο, ένας αυξανόμενος αριθμός προέρχεται από οικογένειες μη πιστών. Φέτος, αντιπροσωπεύουν ακόμη και το ένα τέταρτο των κατηχουμένων, σε σύγκριση με το μόλις 11% των νεοβαπτισμένων χριστιανών το 2023.


“Μια χαρούμενη έκπληξη”


Μπροστά σε τόσο δυναμισμό, οι παρατηρητές μένουν με ένα ερώτημα: πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η απίστευτη ζωτικότητα; Αν νομίζαμε ότι η απότομη αύξηση του αριθμού των κατηχουμένων τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των βαπτίσεων κατά τη διάρκεια του Κόβιντ, τα φετινά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Η αύξηση αυτή είναι μια θεμελιώδης τάση”, επιβεβαιώνει η Catherine Chevalier. Πρόκειται περισσότερο για ένα φαινόμενο ανάκαμψης από το Covid παρά για ένα catch-up. Για ορισμένους από τους ανθρώπους που υποβάλλουν αίτηση για βάπτιση, το Covid ήταν μάλιστα η αφετηρία του ταξιδιού τους. Για πολλούς, ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για προβληματισμό, ιδίως λόγω της μοναξιάς και των ανησυχιών για υπαρξιακά ζητήματα”, εξηγεί η διευθύντρια του SNCC. Λένε ότι η πίστη τους ήταν μια πηγή που ανέβρυσε εκείνη την εποχή!


Αλλά αυτό χωρίς να ξεχνάμε ότι οι λόγοι για τόσες πολλές μεταστροφές παραμένουν, ως επί το πλείστον, μυστηριώδεις. Είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα του γιατί”, λέει η Catherine Chevalier. Οι επίσκοποι μιλούν για μια “χαρούμενη έκπληξη”, η οποία δεν συνδέεται απαραίτητα με την ποιμαντική τους εργασία! Ο Θεός προηγείται” και χαμογελάει. Η απόφαση “είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός εσωτερικού καλέσματος”. Αυτό το εσωτερικό κάλεσμα μπορεί να ακουστεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ιδίως με τους ιερείς, αλλά και μέσα από την ομορφιά της θρησκευτικής μας κληρονομιάς. “Ένας σταυρός σε μια εκκλησιαστική λειτουργία, το φως, η σιωπή και η ειρηνική ατμόσφαιρα στις εκκλησίες αναφέρονται συχνά ως αφορμές σκέψης” λέει η Catherine Chevalier. Προκαλώντας την περιέργεια, την ησυχία ή την αίσθηση ότι ξεπερνιέται από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του, αυτός ο πλούτος της κληρονομιάς συνεχίζει μυστηριωδώς να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της συνάντησης με τον Θεό.

Αυτές οι μαρτυρίες των νεοβαπτισμένων αποτελούν τόσο πηγή θαυμασμού όσο και πρόσκληση προς την Εκκλησία να καταβάλει πραγματική προσπάθεια: να υποδεχθεί και να συνοδεύσει αυτά τα νέα παιδιά του Θεού όσο καλύτερα μπορεί, για να φανεί αντάξια αυτού του υπέροχου δώρου του Ουρανού.

[Σχόλιο. Αυτά για την Γαλλία…! Εδώ σε εμάς….; Τραντισιοναλισμός… Ακατανόητη γλώσσα… Θρησκοληψίες εικονολατρίας (ναι) που παριστάνουν την πίστη εξευτελίζοντας την… Κληρικαλισμός με επίχρυσο στολισμό… Απόσταση κληρικών – λαϊκών…

Τελικό μήνυμα… Είμαστε ΑΛΛΟΥ… «Φυσικά» μετά ταύτα  δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συνάντηση!!]

Πηγή: Aleteia

Θεματολογικές ετικέτες