Κατήχηση

Μη “θλίβετε” το Πνεύμα Άγιο

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές και αγαπητοί ιταλοί νέοι, καλημέρα!

Σήμερα, ο Άγιος Απόστολος Παύλος απευθύνει μια επείγουσα πρόσκληση προς εμάς: «Μη θλίβετε το Άγιο Πνεύμα του Θεού, το οποίο αποτελεί την σφραγίδα του Θεού πάνω σας, ως εγγύηση ότι θα ‘ρθει η ημέρα της λύτρωσης” (Εφεσ. 4, 30).

Αλλά αναρωτιέμαι; Πώς θλίβεται το Άγιο Πνεύμα; Όλοι εμείς το δεχθήκαμε στο Βάπτισμα και στο Χρίσμα. Για να μην θλίβουμε το Άγιο Πνεύμα, είναι απαραίτητο να ζούμε με συνέπεια στις υποσχέσεις του Βαπτίσματος, που ανανεώνονται στο Χρίσμα. Και αυτό με συνεπή τρόπο, όχι με υποκρισία! Μην το ξεχνάτε, ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι υποκριτής, πρέπει να ζει με συνεπή τρόπο.

Οι υποσχέσεις του Βαπτίσματος έχουν δύο πτυχές: την εγκατάλειψη του κακού και την προσκόλληση στο καλό.

Το να εγκαταλείψεις το κακό σημαίνει να πεις “όχι” στους πειρασμούς, στην αμαρτία και στον Σατανά. Πιο συγκεκριμένα, σημαίνει “όχι” σε μια κουλτούρα θανάτου, η οποία εκδηλώνεται στην φυγή από την πραγματική και την επιδίωξη μιας ψεύτικης ευτυχίας που εκφράζεται με ψέματα, με απάτη, με αδικία, με περιφρόνηση για τον άλλο! Σε όλα αυτά, πρέπει να πούμε “όχι”. Η νέα ζωή που μας δόθηκε στο Βάπτισμα και που έχει το Πνεύμα ως πηγή, απορρίπτει μια συμπεριφορά που κυριαρχείται από συναισθήματα άρρωστα, διαιρέσεις και διαφωνίες. Ως εκ τούτου, ο Απόστολος Παύλος προτρέπει να απομακρύνουμε από την καρδιά μας κάθε πίκρα και οργή και θυμό και κραυγές και συκοφαντία, καθώς και κάθε άλλη κακότητα (εδ. 31). Έτσι λέει ο Παύλος. Αυτά τα έξι αμαρτήματα, που διαταράσσουν τη χαρά του Αγίου Πνεύματος, και δηλητηριάζουν την καρδιά και οδηγούν σε αντίθεση με τον Θεό και τον γείτονά μας.

Ωστόσο, δεν αρκεί να μην κάνουμε το κακό για να είμαστε καλοί Χριστιανοί. Είναι απαραίτητο να αγαπάμε και να κάνουμε το καλό! Εδώ λοιπόν ο Άγιος Παύλος συνεχίζει: «Να φέρεστε μεταξύ σας με καλοσύνη και ευσπλαχνία και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο, όπως συγχώρησε ο Θεός και εμάς  δια του Ιησού Χριστού» (στιχ. 32). Κάποιος συχνά λέει: «Δεν βλάπτω κανέναν». Και πιστεύει ότι είναι άγιος! Εντάξει, αλλά κάνεις καλό; Πόσοι άνθρωποι δεν κάνουν κακό, αλλά δεν κάνουν ούτε το καλό, και η ζωή τους ξεδιπλώνεται στην αδιαφορία, στην απάθεια και στην χλιαρότητα! Μια τέτοια στάση είναι αντίθετη με το Ευαγγέλιο. Και είναι επίσης αντίθετη στη νεανική σας φύση! Οι νέοι από τη φύση τους είναι δυναμικοί, παθιασμένοι και γενναίοι. Θυμηθείτε αυτό – αν το θυμάστε, μπορούμε να το επαναλάβουμε μαζί: «Είναι καλό να μην κάνουμε το κακό, αλλά είναι κακό να μην κάνουμε καλό». Ο Άγιος Αλβέρτος το έλεγε αυτό.

Σήμερα σας προτρέπω να είστε πρωταγωνιστές του καλού. Μην νομίζετε ότι είστε εντάξει όταν δεν κάνετε κακό. Ο καθένας είναι ένοχος για το καλό που θα μπορούσε να κάνει και δεν το έκανε. Δεν αρκεί να μην μισεί κάποιος, πρέπει να συγχωρεί! Δεν αρκεί να μην είναι ανυπάκουος, είναι απαραίτητο να προσεύχεται για τους εχθρούς του. Δεν αρκεί να μην είναι αιτία διαιρέσεων, είναι απαραίτητο να φέρνει ειρήνη όπου δεν υπάρχει ειρήνη! Δεν αρκεί να μην μιλάμε άσχημα για τους άλλους, είναι απαραίτητο να διακόπτουμε όποιον μιλάει άσχημα, για να σταματήσει το κουτσομπολιό! Αν δεν εναντιωθούμε στο κακό, το βοηθούμε σιωπηλά! Είναι απαραίτητο να παρέμβουμε όπου το κακό εξαπλώνεται, επειδή το κακό εξαπλώνεται όπου οι χριστιανοί λείπουν! Αυτοί δηλαδή αντιτίθενται σε αυτό, με το καλό, «περπατώντας με αγάπη» (5, 2), σύμφωνα με την υπόδειξη του Αγίου Παύλου.

Αγαπητοί νέοι, αυτές τις μέρες έχετε περπατήσει πολύ! Ως εκ τούτου, είστε εκπαιδευμένοι και μπορώ να σας πω: “περπατήστε” σε φιλανθρωπία, “περπατήστε” στην αγάπη! Και περπατάμε μαζί προς την προσεχή Σύνοδο των Επισκόπων. Η Παναγία μας μπορεί να μας στηρίξει με τη μητρική της μεσολάβηση, ώστε κάθε ένας από εμάς να μπορεί να λέει καθημερινά, με γεγονότα «όχι» για το κακό και «ναι» για το καλό.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση