Κατήχηση

Οι αδελφοί μας, οι μάρτυρες οι εν Λιβύῃ

Σήμερα έχω στην καρδιά μου εκείνο το Φεβρουάριο του 2015. Έχω στην καρδιά μου εκείνη τη βάπτιση αίματος. Αυτούς τους 21 ανθρώπους βαπτισμένους χριστιανούς με το νερό και το Άγιο Πνεύμα. Εκείνη την ημέρα βαπτισμένους και με το αίμα. Είναι οι δικοί μας Άγιοι, Άγιοι όλων των χριστιανών, Άγιοι όλων των ομολογιών και χριστιανικών παραδόσεων.

Είμαι με αυτούς που λεύκαναν τη ζωή τους με το αίμα του Αμνού. Είμαι με αυτούς, με το λαό του Θεού, τον πιστό λαό του Θεού. Πήγαν να δουλέψουν στο εξωτερικό για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, άνθρωποι συνηθισμένοι, οικογενειάρχες, πατέρες με την αίσθηση της ευθύνης προς τα παιδιά τους, άνθρωποι εργαζόμενοι, που γνώριζαν όχι μόνο να αναζητούν ψωμί για το σπίτι τους, αλλά να το φέρνουν στο σπίτι τους με την αξιοπρέπεια της εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν μαρτυρία του Ιησού Χριστού, πέθαναν λέγοντας “Κύριε Ιησού”, ομολογώντας το όνομα του Ιησού. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια τραγωδία, ότι εκείνοι οι άνθρωποι, αυτός ο κόσμος, τέλειωσε τη ζωή του στην παραλία, αλλά είναι αλήθεια ότι η παραλία ευλογήθηκε από το αίμα τους!

Είναι αλήθεια ότι, από την απλότητά τους, από την απλή με συνέπεια πίστη τους, έλαβαν το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να λάβει ένας Χριστιανός, την ομολογία του Ιησού, μέχρι το τέλος της ζωής. Ευχαριστώ το Θεό, τον Πατέρα μας, που μας έδωσε αυτά τα γενναία αδέρφια. Ευχαριστώ το Άγιο Πνεύμα γιατί έδωσε σε αυτούς τη δύναμη και τη συνέπεια στην μαρτυρία (ομολογία) του Ιησού Χριστού, μέχρις αίματος. Ευχαριστώ τους επισκόπους, τους παπάδες της αδελφής Κοπτικής Εκκλησίας που τους ανέθρεψε και τους δίδαξε να μεγαλώσουν μέσα στην πίστη. Ευχαριστώ τις μανάδες αυτού του κόσμου, αυτών των ανδρών, που τους θήλασαν την πίστη σε μια “γλώσσα” και διάλεκτο, που ξεπερνάει τις γλώσσες! Τη διάλεκτο του “ανήκειν” στον Χριστό.

Ενώνομαι με όλους εσάς αδέλφια επίσκοποι, που βρίσκεστε σ’ αυτόν τον εορτασμό, με εσένα μεγάλε αγαπητέ αδελφέ Θεόδωρε, επίσκοπε των Κοπτών της Αιγύπτου, αδελφέ και φίλε επίσκοπε, με εσένα επίσκοπε Ιουστίνε των Χριστιανών της Αγγλίας, που θέλησες να έρθεις σε αυτή τη συνάντηση, και με όλους τους άλλους πατέρες. Αλλά πάνω απ’ όλα ενώνομαι με τον Άγιο πιστό λαό, που στην απλότητά του, με τις συνέπειές του και τις ασυνέπειές του, με τις αρετές και τις αμαρτίες του, συνεχίζει να δίνει την ομολογία του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας. Ευχαριστώ εσάς τους 21 Άγιους (*), Άγιους Χριστιανούς όλων των ομολογιών, για τη μαρτυρία σας, και σ’ ευχαριστώ εσένα Κύριε Ιησού Χριστέ, που βρίσκεσαι τόσο κοντά στο λαό Σου και δεν μας ξεχνάς. Προσευχόμαστε σήμερα όλοι μαζί, σ’ αυτή την ημέρα μνήμης, γι’ αυτούς τους 21 Κόπτες μάρτυρες έτσι ώστε αυτοί να μεσολαβήσουν για όλους εμάς μπροστά στον Πατέρα. Αμήν.

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τον εορτασμό του μαρτυρίου των 21 εκτελεσθέντων Χριστιανών στα παράλια της Λιβύης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

(*) Οι εξ Αιγύπτου Κόπτες μάρτυρες ήταν 20. Ο εικοστός πρώτος ήταν πρώην μουσουλμάνος που αναβίωσε στην περίπτωσή του το μαρτύριο του αίματος! Στην απαιτητική προτροπή των πρώην ομοπίστων του να αρνηθεί τον Χριστό, απάντησε: “Έζησα και εργάστηκα μαζί με αυτούς τους ανθρώπους δύο χρόνια. Διάστημα αρκετό για να με πείσει η ποιότητα του τρόπου και της καθημερινότητας της ζωής τους, ότι είναι άνθρωποι του Θεού και ο Θεός τους, είναι η όντως Αλήθεια. Είμαι και πιστεύω ό,τι και αυτοί, που πλέον είναι οι αδελφοί μου. Πιστεύω τον Χριστό Θεό και Σωτήρα μου και δέχομαι να πεθάνω για την αγάπη του Χριστού που είναι η όντως ΖΩΗ”.

Τις πρεσβείες τους να έχουμε ΟΛΟΙ οι χριστιανοί.

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση