Γενικού ενδιαφέροντος

Πίστη στον Χριστό και… Βλακεία

Νόμιζα ότι μόνον οι ηλίθιοι πίστευαν στον Θεό

Μεγάλωσα στη Γαλλία στην Καθολική Εκκλησία, αλλά η σχέση μου με την Εκκλησία ήταν συμβατική και δεν ήταν ειλικρινής. Μόλις ενηλικιώθηκα αρκετά, απλώς σταμάτησα να πηγαίνω στην Εκκλησία, και η ζωή μου δεν άλλαξε πολύ. Από εκείνο το σημείο και μετά ήμουν άθεος.

Καθώς έγινα νεαρός ενήλικας, ήμουν απασχολημένος με την αναζήτηση της δικής μου ευτυχίας. Έπαιζα βόλεϊ στο εθνικό πρωτάθλημα και κατευθυνόμουν προς την απόκτηση πτυχίου για να γίνω μηχανικός λογισμικού, το οποίο πίστευα ότι θα μου εξασφάλιζε πλούτο.

Ένα από τα ενδιαφέροντά μου ήταν οι γυναίκες – στη γαλλική κουλτούρα, αυτό είναι σημαντικό μέρος της ζωής! Είχα αρχίσει να κυνηγάω γυναίκες και να κάνω σχέσεις. Σε αυτό το πολύ εγωιστικό πλαίσιο στη Γαλλία, η πιθανότητα να ακούσω το Ευαγγέλιο δεν ήταν εξαιρετικά υψηλή. Όμως, μέσω μιας σειράς πολύ απίθανων γεγονότων, συνέβη.

Αποκλείεται η συμφωνία

Πήγα διακοπές στην Καραϊβική και γνώρισα εκεί μια Αμερικανίδα – ένα πρώην μοντέλο και ηθοποιό. Μου άρεσε αμέσως, οπότε προσπάθησα να της μιλήσω και να την αποπλανήσω. Για να μην τα πολυλογώ, καταλήξαμε σε σχέση.

Ανακάλυψα ότι δήλωνε χριστιανή, κάτι που θεωρούσα πνευματική αυτοκτονία. Δεν είχα καμία υπομονή για να σκεφτώ σοβαρά την πίστη στον Θεό! Σίγουρα δεν ήθελα τίποτα από όλα αυτά για τον εαυτό μου!

Είχε μια άποψη για την ηθική που σήμαινε ότι πίστευε σε σοβαρές και ποιοτικές σχέσεις και δεχόταν την αποχή πριν από το γάμο, κάτι που ήταν επίσης τεράστιο εμπόδιο για μένα. Παρ’ όλα αυτά, με έλκυε αρκετά ώστε αποφάσισα να προσπαθήσω να επιδιώξω μια σχέση, ελπίζοντας ότι τα προβλήματα θα τακτοποιούνταν μόνα τους.

Εγώ επέστρεψα στο Παρίσι και εκείνη πέταξε πίσω στη Νέα Υόρκη. Άρχισα να σκέφτομαι τη θρησκεία και τον Θεό, ώστε να μπορέσω να της πω ότι θα έπρεπε να σταματήσει αυτά «τα θρησκευτικά παραμύθια» και ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί. Πήρα έτσι στα χέρια μου την Καινή Διαθήκη για να προσπαθήσω να καταλάβω λίγο, τι πραγματικά πίστευε. Ανακάλυψα το πρόσωπο του Ιησού και Τον βρήκα πραγματικά ενδιαφέροντα και γοητευτικό.

Δοκιμάζοντας τον Θεό

Καθώς σκεφτόμουν για τον Χριστιανισμό και εξέταζα τους ισχυρισμούς του περί αλήθειας, σκέφτηκα ότι υπήρχε επίσης ένα πείραμα που έπρεπε να κάνω, το οποίο ήταν να προσευχηθώ… ως άπιστος! Έτσι είπα: «Λοιπόν, αν υπάρχεις, Θεέ, εκεί έξω, (το εξετάζω αυτό τώρα), γιατί δεν προχωράς να μου αποκαλυφθείς;».

Δεν θα μπορούσα να επισκεφθώ μια Εκκλησία τότε, ακόμη και αν το ήθελα, επειδή εκείνη την εποχή έπαιζα βόλεϊ τα Σαββατοκύριακα. Αλλά λίγο μετά αφότου προσευχήθηκα αυτή την άπιστη προσευχή, έπαθα έναν ανεξήγητο τραυματισμό στον ώμο, που σήμαινε ότι δεν μπορούσα να παίξω για μερικές εβδομάδες!!

Έτσι υπήρξε χρόνος και επισκέφθηκα μια Εκκλησία, για να δω τι κάνουν οι Χριστιανοί όταν μαζεύονται. Το περιγράφω σαν να πήγαινα στον ζωολογικό κήπο, γιατί δεν είχα ξαναδεί ποτέ πριν έναν γνήσιο χριστιανό. Ήμουν πολύ αμήχανος – νόμιζα ότι και μόνο η παρουσία μου στην Εκκλησία ήταν ήδη ένα διανοητικό έγκλημα.

Δεν θυμάμαι τίποτα από όσα είπε ο ιεροκήρυκας. Αλλά ξαφνικά σκέφτηκα: ΕΝΤΑΞΕΙ. Είδα αρκετά, πρέπει να δραπετεύσω.

Έτσι πήδηξα στα πόδια μου και έτρεξα έξω από την πίσω πόρτα. Καθώς είχα βγάλει το ένα πόδι από την πόρτα, μια μεγάλη έκρηξη ρίγους ξεκίνησε από το στομάχι μου, ανέβηκε στο στήθος μου και με άρπαξε από το λαιμό. Πάγωσα στο κατώφλι της πόρτας.

Σκέφτηκα: Πρέπει να το καταλάβω και να το ξεπεράσω αυτό. Γύρισα και πήγα κατευθείαν στον ιερέα και συστήθηκα. Διασκέδασε που με γνώρισε και ήταν πολύ χαρούμενος που θα συζητούσε τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές του, και έτσι κλείσαμε ραντεβού.

Μέσα από τις συζητήσεις μαζί του, σε μια περίοδο μηνών, έπεσαν κάποια από τα εμπόδια που είχα χτίσει ενάντια στην πίστη στον Θεό. Νόμιζα ότι έπρεπε να είσαι ηλίθιος για να πιστεύεις στον Θεό, αλλά γνώρισα πολύ λογικούς και έξυπνους ανθρώπους που πίστευαν.

Είχα βέβαια ακόμα μια πολύ ισχυρή αίσθηση ότι η χριστιανική άποψη για την ηθική ήταν καταπιεστική και μισαλλόδοξη, αλλά ο ιερέας μπόρεσε να μου δώσει μια πολύ καλύτερη εικόνα. Νόμιζα ότι η επιστήμη διέψευδε τον Θεό, αλλά μπόρεσα να δω ότι δεν υπήρχε καμία ισχυρή αντίρρηση κατά της ύπαρξης του Θεού με βάση καθαρά τις επιστημονικές μου γνώσεις.

Από τη θετική πλευρά, άρχισα να εκτιμώ τις διδασκαλίες της Καινής Διαθήκης και τις είδα ως ιστορικές καταγραφές των όσων συνέβησαν στον Ιησού.

Το κομμάτι που έλειπε

Όταν τα διανοητικά εμπόδια απομακρύνθηκαν, το μυαλό έδωσε την άδεια στην καρδιά. Αλλά υπήρχε ακόμα ένα τεράστιο κομμάτι που έλειπε. Το ερώτημα στο οποίο επέστρεφα διαρκώς ήταν: Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Ιησούς;

Ήλπιζα σε κάποιου είδους ανοιχτό παράδεισο, με ακτίνες φωτός να κατεβαίνουν από τον ουρανό και μια φωνή να μου λέει: “Καλώς ήρθες, γιε μου”. Αντ’ αυτού, αυτό που έκανε ο Θεός ήταν να ενεργοποιήσει ξανά τη συνείδησή μου.

Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε κάτι πραγματικά ανήθικο που είχα διαπράξει τις προηγούμενες εβδομάδες – κάτι για το οποίο είχα πει ψέματα σε όλους και στον εαυτό μου. Ο Θεός μού το έσπρωξε μπροστά μου κατάμουτρα, και ήταν μια πολύ πραγματική, ισχυρή εμπειρία. Συνειδητοποίησα: Δεν είμαι καλός άνθρωπος. Έχω κάνει αυτό [το πράγμα] και δεν υπάρχει περίπτωση να το διαγράψω.

Σε εκείνο το μέρος του πόνου και της ενοχής, το μήνυμα για το οποίο είχα διαβάσει, επιτέλους, έβγαλε νόημα, γιατί έτσι συνειδητοποίησα: Γι’ αυτό έπρεπε να πεθάνει ο Ιησούς – για μένα.

Κατάλαβα το χριστιανικό μήνυμα, ότι ο Ιησούς ανέλαβε τις αμαρτίες των ανθρώπων να τις γιατρέψει και το τίμημα για τις αμαρτίες μας και ότι μπορούμε να συγχωρεθούμε και να έχουμε αιώνια ζωή, γεννιέται και προκύπτει από το Αίμα του που έχυσε για μας από αγάπη, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την θεραπευτική ιδιότητα της αγάπης, σ’ όλα τα επίπεδα! Αυτό το ανέλαβε ο Χριστός επί του Σταυρού όχι επειδή είμαστε καλοί (εγώ δεν ήμουν), αλλά επειδή Αυτός είναι καλός και λόγω της πίστης μας στον Χριστό. Αυτό το μήνυμα με χτύπησε σαν ένας τόνος τούβλα. Το αποδέχτηκα – εμπιστεύτηκα τον Ιησού για τη σωτηρία μου – και οι ενοχές εξατμίστηκαν. Έζησα μια πνευματική αναγέννηση, έγινα Χριστιανός.

Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση