Κατήχηση

Πως αποφασίζει κανείς αν είναι άντρας ή γυναίκα;

Εποχή της σχετικοκρατίας και του υποκειμενισμού όπως στους Ελληνιστικούς χρόνους και η εποχή μας, έφτασε πλέον στο άκρο άωτον και θέλει όχι μόνον να αξιολογεί αλλά και να ρυθμίζει την πραγματικότητα. Θέλει να μας πείσει ότι σημασία έχει, όχι η de facto κατάσταση, αλλά πως την νομίζουμε…

Όχι το ότι γεννήθηκες και βιολογικά είσαι γυναίκα, αλλά ότι αισθάνεσαι άντρας και πρέπει να είσαι! “Αναστήθηκε” ο Λουίτζι Πιραντέλλο και μας εμπαίζει «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»!

Μέσα στον σάλαγο και την βαβούρα των ημερών νομίζουμε ότι το παρακάτω κείμενο των αδελφών μας των καθολικών της Ελλάδος, έχει να μας βοηθήσει σε ήρεμη και ορθή αποτίμηση και τοποθέτηση.


Επιστολή της Ι. Συνόδου της Καθ. Ιεραρχίας

για την θεωρία gender

 

Προς

το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως

 

Αγαπητοί μας,

Απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί από τη βάση τις οικογένειές μας και γενικά την κοινωνία: η θεωρία των «γενών» ή, όπως είναι ευρέως γνωστή, θεωρία gender.

Η θεωρία gender ισχυρίζεται ότι άλλο είναι το βιολογικό φύλο (το λένε sex), αυτό που δείχνουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, άλλο είναι το πώς αισθάνεται το σώμα του ο συγκεκριμένος άνθρωπος και επομένως ο σεξουαλικός του προσανατολισμός (ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος: πότε με το ένα φύλο πότε με το άλλο), και άλλο είναι η κοινωνική συμπεριφορά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου (στάση σώματος, τρόπος ομιλίας, τρόπος σκέψης, περπατήματος, χρήση γλώσσας, ντύσιμο, κομμώσεις), το οποίο ονομάζουν gender ή ελληνικά «γένος». Ισχυρίζονται ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται σεξουαλικά, όχι σύμφωνα με τη φύση του (άνδρας, γυναίκα), αλλά σύμφωνα με το πώς αυτός αισθάνεται.

Αυτή η θεωρία πάει να γίνει πραγματικότητα και στην χώρα μας από τη στιγμή που κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου». Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι το κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του. Παράλληλα, εξειδικεύεται ότι «ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει δε την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου».

Υπό προϋποθέσεις, ο καθένας μπορεί, αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να παρουσιαστεί στο Ειρηνοδικείο και να καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο η αλλαγή του φυσιολογικού φύλου, σε αυτό που ο πολίτης διάλεξε.

Αυτή τη θεωρία, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος την ονόμασε «νέα φιλοσοφία της σεξουαλικότητας», που απειλεί όχι μόνο την οικογένεια, αλλά το ίδιο το θεμέλιο «τού να είναι κανείς άνθρωπος», και χωρίς μισόλογα τη χαρακτήρισε «βαθύτατα λανθασμένη», «λάθος του ανθρώπινου νου» και «ιδεολογικό εποικισμό».

Σύμφωνα με τη θεωρία gender δεν ισχύει πια αυτό που διαβάζομε στην Αγία Γραφή: ότι ο Θεός «τους έπλασε άνδρα και γυναίκα» (Γεν. 1,27). Η βαθιά πλάνη αυτής της θεωρίας και της ανθρωπολογικής επανάστασης που επιφέρει, συνίσταται στο ότι με αυτήν ο άνθρωπος αρνείται ότι έχει μια φύση προκαθορισμένη από το ίδιο του το σώμα, και ισχυρίζεται ότι ο ίδιος αποφασίζει και προσδιορίζει τη φύση του όχι όπως τον έπλασε ο Θεός, αλλά σύμφωνα με τις σεξουαλικές ορέξεις που καθενός.

Εκτός από τις ολέθριες ηθικές συνέπειες αυτού του Νομοσχεδίου και οι πρακτικές για την Εκκλησία συνέπειες είναι υπαρκτές.

Έτσι π.χ. στον αρ. 5.1 το νομοσχέδιο ορίζει: «Από την καταχώρισή της στο Ληξιαρχείο η διόρθωση του φύλου του προσώπου ισχύει έναντι όλων». Θα είναι υποχρεωμένη και η Εκκλησία να δεχθεί ως θηλυκό κάποιον που βαφτίστηκε ως αρσενικός; Και θα υποχρεωθεί: αυτόν τον βαφτισμένο αρσενικό να τον παντρέψει με βαφτισμένο αρσενικό; Δεν γίνεται να απαρνηθεί η Εκκλησία την πίστη της, τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Μπροστά σε αυτή την ιδεολογία gender, που προσπαθεί να παραπλανήσει τους απλούς ανθρώπους και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού και γενικά του ανθρώπου, χρειάζεται σύνεση, προσοχή και αντικειμενικότητα.

Δυστυχώς με το πρόσχημα της υπεράσπισης της ελευθερίας του ατόμου να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει, υποσκάπτει τα θεμέλια της δημιουργίας και προσβάλλει τον Δημιουργό και τα ανθρώπινα δημιουργήματά Του. Οφείλουμε λοιπόν, με επίγνωση των απειλών που δημιουργούνται από αυτή τη θεωρία και νέα ιδεολογία, να υπενθυμίσουμε και να υπερασπιστούμε με σθένος τα βασικά και αναλλοίωτα δικαιώματα της οικογένειας.

 Δυστυχώς τα κίνητρα δεν είναι η ελευθερία και ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου, αλλά κυρίως οικονομικά που αποσκοπούν στο να μεταβάλλουν τον άνθρωπο από πρόσωπο σε αριθμό. Το ότι σε μερικούς συνανθρώπους μας υπάρχουν κάποια προβλήματα που αφορούν στη σεξουαλική τους συμπεριφορά δεν το αγνοούμε, ούτε το αμελούμε αλλά ούτε και το περιφρονούμε.

Όμως αυτά τα προβλήματα δε λύνονται με τη δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων, όπως είναι η αύξηση των δύο φύλων σε περισσότερα και η απαξίωση του βασικού θεσμού της ανθρώπινης κοινωνίας που είναι η υγιής οικογένεια. Μια υγιής οικογένεια δημιουργείται με το Μυστήριο του Γάμου μεταξύ ενός ανδρός και μιας γυναικός. Όλοι οι άλλοι δεσμοί, που παραποιούν και αλλοιώνουν αυτό τον θεσμό, είναι εις βάρος του ατόμου και προπάντων εις βάρος της ανθρώπινης κοινωνίας.

Είναι ανάγκη λοιπόν να παρέμβουμε για να επανατοποθετήσουμε τον γάμο και την οικογένεια στη σωστή βάση τους. Να βοηθήσουμε τους γονείς να ασκήσουν το δικαίωμα εκπαίδευσης των παιδιών τους σε αρμονία με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις και αξίες, να εξασφαλίσουμε στα παιδιά ευκαιρίες μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης στο σπίτι και στο σχολείο και να ευαισθητοποιήσουμε τους εκπροσώπους της επιστήμης στην έρευνα και τη διάδοση των επιστημονικών δεδομένων χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες.

H Εκκλησία συνεχώς αγρυπνεί για κάθε ανθρώπινο ον, που όχι μόνο έχει το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να υπερασπίζεται τα φυσικά δικαιώματα, όπως όμως του δόθηκαν από τον Δημιουργό Θεό. Επομένως δε μπορεί να σιωπήσει εναντίον των προσπαθειών της διάδοσης μιας ιδεολογίας που καταστρέφει τη χριστιανική ανθρωπολογία και την αντικαθιστά με τις ριζικά καταστρεπτικές ουτοπίες της, ξεχνώντας ότι το σώμα του ανθρώπου φιλοξενεί τη ζώσα πνοή του Θεού.

 Ιδιαίτερα χρειάζεται η προσοχή και η σύνεση των χριστιανών που ασκούν την πολιτική, ώστε να μη μείνουν αδρανείς και παθητικοί στην όποια πρόταση νόμου καλούνται να ψηφίσουν πριν πρώτα σωστά τη μελετήσουν και διαπιστώσουν ότι είναι για την ευτυχία των συμπολιτών τους και όχι για την καταστροφή τους και την τυφλή υπακοή τους στις αρχές του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Απευθύνουμε λοιπόν μία επείγουσα πρόσκληση στους εκπροσώπους όλων των θρησκευτικών κινημάτων, εκκλησιαστικών θεσμών και οργανώσεων να αναλάβουν με θάρρος πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη διάδοση της αλήθειας και της χριστιανικής διδασκαλίας του Μυστηρίου του Γάμου και της χριστιανικής οικογένειας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να εκπαιδεύσουμε πριν απ’ όλα τους χώρους που ασχολούνται με την εκπαίδευση.

Είναι ανάγκη να εκπαιδεύσουμε την οικογένεια, τα σχολεία, τους γονείς, τους δασκάλους, για τον μεγάλο κίνδυνο που φέρνει η ιδεολογία της ελεύθερης επιλογής του φύλου. Είναι ενάντια στη φύση και ενάντια στη χριστιανική πίστη να δίνει το κοινοβούλιο τη δυνατότητα, δια νόμου, στον άνθρωπο που γεννιέται άνδρας να δηλώσει ότι είναι γυναίκα.

Απευθυνόμαστε επίσης στους υπεύθυνους θεσμούς της Χώρας να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις μερικών, των οποίων η δύναμη στηρίζεται στο χρήμα και οι οποίοι στο όνομα δήθεν της σύγχρονης εκπαίδευσης, κάνουν πειράματα με τις αγνές καρδιές των παιδιών και των νέων. Καλούνται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να δεσμευθούν στο σωστό σεβασμό του προσώπου και της προσωπικότητας.

Προσευχόμαστε στο Θεό Πατέρα και Δημιουργό να μας βοηθήσει να παραμείνουμε άνθρωποι πίστεως και να σεβαστούμε όσα Εκείνος εν σοφία εποίησε (βλ.Ψ.104/103,24). Να εμπνέει συνεχώς τους νομοθέτες της Πατρίδας μας και, είτε πιστεύουν είτε όχι, να σέβονται εκείνους για τους οποίους νομοθετούν, των οποίων η πλειονότητα πιστεύει… να αρνηθεί την άλογη παρέμβαση του ανθρώπου στη Θεία Δημιουργία και να σεβαστεί την αληθινή προσωπικότητα του ανθρώπου, τον οποίον ο Θεός «έπλασε άρρεν και θήλυ» (Γεν.1,27).

Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση