Γενικού ενδιαφέροντος

Σε παρακαλώ… συγχώρησέ με

Η δυστροπία μας δεν μας “επιτρέπει” να απολαμβάνουμε τη ζωή και μας εμποδίζει να βιώσουμε την εσωτερική γαλήνη! Παρ’ όλα αυτά, ατυχώς η συγχώρεση είναι δύσκολο να κατανοηθεί περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε!

Ακολουθούν μερικές αλήθειες που πρέπει να σκεφτούμε και λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν σκεφτόμαστε να συμφιλιωθούμε με κάποιον.

Θέλετε να σταματήσετε να ζείτε μια ζωή γεμάτη μνησικακία; Συγχωρέστε! Είναι εύκολο, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, δεν είναι στην πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να προσπαθήσουμε να συγχωρήσουμε παρά να συνεχίσουμε να κουβαλάμε τα βαριά και οδυνηρά βάρη του μίσους και της αντιπάθειας, επειδή κάποτε… αυτό ή εκείνο μας πλήγωσε. Στη ζωή δεν είναι γραφτό να ζει κανείς με αυτόν τον τρόπο, γιατί τότε δεν ζει πλήρως, δεν γνωρίζει την εσωτερική ειρήνη και δύσκολα μπορεί να είναι σε αρμονία με τον εαυτό του και με τους άλλους. Όταν όμως συγχωρείτε με όλη σας την καρδιά, γίνεστε ελεύθεροι να αγαπάτε πλήρως.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει κανείς την ειρήνη που είχε χάσει.

Η συγχώρεση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη όταν έχουμε αμφιβολίες για το τι σημαίνει. Έχουμε την τάση να συνδέουμε τη συγχώρηση με τον συναισθηματισμό, αλλά στην πραγματικότητα η συγχώρηση εξαρτάται από τη θέληση μας. Η συγχώρεση, όπως και η αγάπη, είναι μια πράξη βούλησης.

 

Η συγχώρεση ακόμη και του χειρότερου αδικήματος…

Το να συγχωρούμε σημαίνει να ακυρώνουμε το ηθικό χρέος που μας χρωστάει κάποιος, ώστε να είμαστε απαλλαγμένοι από τη μνησικακία και την αγανάκτηση. Όσο μεγαλύτερο είναι το αδίκημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να συγχωρήσουμε και να συγχωρεθούμε. Η συγχώρεση αποτελεί μέρος του “πνευματικού καλαθιού της νοικοκυράς”. Είναι απαραίτητο να συγχωρούμε γιατί αν δεν το κάνουμε, υποφέρουμε διπλά. Πράγματι, υποφέρουμε τόσο από την προσβολή που υποστήκαμε όσο και από το δηλητήριο που συνοδεύει την αγανάκτηση, γιατί αυτό αρρωσταίνει την ψυχή μας! Χρειάζεται να έχουμε ορισμένες σαφείς αντιλήψεις για να μπορέσουμε πραγματικά να χορηγήσουμε και να βιώσουμε τη συγχώρεση. Η συγχώρεση δεν είναι, όπως είπαμε, ένα συναίσθημα· είναι μια πράξη βούλησης που είναι καλό να κάνουμε.

 

Ζευγάρι, αγκαλιά και συγχώρεση

Το πρώτο βήμα προς την αληθινή συγχώρεση είναι να έχετε την ταπείνωση να αναγνωρίσετε ότι και εσείς έχετε προσβάλει και ότι “χρειάζεστε” συγχώρεση. Αν συγχωρήσω, και τότε δεν αισθάνομαι τίποτα, τότε κάτι είναι λάθος. Είναι πολύ πιθανό ότι ακόμη και μετά τη συγχώρεση, να εξακολουθείτε να αισθάνεστε κάτι. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης.

Το να θυμάστε το περιστατικό και το συναίσθημα δεν σημαίνει ότι δεν έχετε συγχωρήσει. Είναι εύκολο να πέσετε στο λάθος να πιστέψετε ότι αν δεν συγχωρήσετε, εξακολουθείτε να πληγώνετε το άλλο άτομο. Αυτό στην πραγματικότητα είναι δυσαρέσκεια, και η δυσαρέσκεια είναι σαν δηλητήριο που πίνετε για να πληγώσετε το άλλο άτομο.

Πηγή: https://aleteia.org/

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση