Γενικού ενδιαφέροντος

“Ψεύτικες συγχωρήσεις” που εμποδίζουν την πλήρη συμφιλίωση στο ζευγάρι

Επειδή στη ζωή ενός ζευγαριού, η αγάπη χωρίς συγκρούσεις είναι μια γλυκιά ψευδαίσθηση, ο χρυσός κανόνας σε περίπτωση κρίσης είναι η συγχώρεση, ώστε οι απογοητεύσεις να μην μετατραπούν σε ωρολογιακές βόμβες…! Προσοχή όμως στην ψεύτικη συγχώρεση που δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή και ειλικρινή συγχώρεση.

Στη ζωή ενός ζευγαριού, πίσω από ένα όμορφο χαμόγελο, υπάρχουν μερικές φορές αδυναμίες «αυτές του άλλου», που διανθίζουν την καθημερινότητα. Διαφωνίες, καυγάδες, εκνευρισμοί που ξεσπούν και οδηγούν και τους δύο συντρόφους σε μια κάποια απομόνωση. Όλα τα ζευγάρια πέφτουν τακτικά σε αυτή την κατάσταση. Όλα τα ζευγάρια, κάποια μέρα, έρχονται αντιμέτωπα με το ζήτημα της συγχώρεσης, είτε πρόκειται για μια μικρή αδιακρισία είτε για μια πολύ βαθύτερη πληγή. Η συγχώρεση δεν γίνεται κατ’ εντολήν, επειδή η προσβολή είναι μερικές φορές πολύ μεγάλη ή πολύ δύσκολη για να γίνει αποδεκτή. Αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να βιώσετε τη συγχώρεση. «Ακόμα κι αν η θέληση για συγχώρεση έρχεται μερικές φορές αντιμέτωπη με συναισθήματα όπως ο θυμός, η επιθυμία για εκδίκηση ή η αγανάκτηση. Ακόμα κι αν ο δρόμος μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο μακρύς και επίπονος, ανάλογα με τις πληγές και τις εσωτερικές “πηγές” του κάθε ανθρώπου, η συγχώρεση είναι προσιτή σε όλους. Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της συγχώρεσης» (Mathilde de Robien).

Ενώ ο στόχος της “ψευδούς συγχώρεσης” μπορεί να είναι αξιέπαινος, επειδή αποκαθιστά γρήγορα τη σχέση με το άλλο πρόσωπο, όμως κάτι τέτοιο δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Αν υπάρχει μικρή και μεγάλη συγχώρεση, κάποια συνηθισμένη και κάποια έκτακτη, υπάρχει, ατυχώς, και το ενδεχόμενο για μια “ψευδοσυγχώρεση”!! Θέλοντας να συγχωρήσουμε πολύ γρήγορα ή με μισή καρδιά, χάνουμε την αληθινή συγχώρεση. Δεν λαμβάνουμε την απελευθερωτική της δύναμη, αυτή που μας επιτρέπει να αναδημιουργήσουμε τη σχέση, να ξαναχτίσουμε τον σπασμένο δεσμό, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη…

Μπορεί ο στόχος της “ψευδούς συγχώρεσης” να είναι αξιέπαινος, (όσο αξιέπαινο “γίνεται” το να “αγιάζει ο σκοπός τα μέσα”!!) γιατί αποκαθιστά γρήγορα τη σχέση με το άλλο πρόσωπο, όμως δεν αφήνει περιθώρια για την επίλυση του προβλήματος, όπως είπαμε. «Η σύγκρουση παραμένει ανοιχτή, άλυτη και παρέχει υλικό για μια νέα διαφωνία. Παλιές διαφωνίες, μνησικακίες και απογοητεύσεις μπορεί να επανεμφανιστούν αργότερα και να στρεβλώσουν τη σχέση του ζευγαριού, ενώ το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί στο παρόν» (Mathilde de Robien).

Πηγή: https://aleteia.org/

Αφήστε μια απάντηση