Κατήχηση

Ζευγάρι

Όταν οι σύζυγοι βοηθούν ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί

 

Τα ζευγάρια συχνά αναπτύσσουν αρετή και ωριμότητα μέσα στη σχέση τους. Ένας όμορφος κύκλος που κάνει τους συζύγους να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι ο ένας μέσω του άλλου.

Μπαίνουμε στον έγγαμο βίο με τα προσωπικά μας ταλέντα και συνήθειες. Αν αυτές είναι καλές, γίνονται μια δύναμη αγάπης που μας ενθαρρύνει να δράσουμε και να αναπτυχθούμε όταν τις μοιραζόμαστε με τον/την σύζυγό μας. Για παράδειγμα, αν ο ένας από εμάς έχει μεγαλύτερη τάση να ασκείται ακολουθώντας μια καθιερωμένη ρουτίνα που εφαρμόζει εδώ και χρόνια, αυτό μπορεί να παρακινήσει τον άλλον να αναπτύξει μια παρόμοια συνήθεια που θα βελτιώσει την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ποιότητα ζωής.

Με τον ίδιο τρόπο, ο ένας σύζυγος μπορεί να αρχίσει να συνδέεται με την Εκκλησία αν ο άλλος έχει μια βαθύτερη ζωή πίστης. Ή μπορεί να αρχίσουν να επικοινωνούν καλύτερα αν ο άλλος σύζυγος συνηθίζει να είναι πιο διπλωματικός και λεπτός με τα λόγια.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τελικά αφομοιώνουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά του συντρόφου μας που μας συμπληρώνουν και βοηθούν να γίνει δυνατή η κοινή ζωή. Αλλά για να ωριμάσουμε συνειδητά την αγάπη μας, ώστε να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, απαιτείται προσπάθεια από την πλευρά του ζευγαριού. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να δείξουμε ταπεινότητα, αγάπη και σεβασμό.

Η ώριμη αγάπη μάς επιτρέπει να έχουμε μια σταθερή σχέση. Μας βοηθά να αναπτύξουμε καλές συνήθειες για να βάλουμε σε τάξη τη συμπεριφορά μας, να διευκολύνουμε την επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση και έτσι να ζήσουμε αρμονικά. Μας βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα τις ανησυχίες και να μειώσουμε τις εντάσεις. Εν ολίγοις, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι ο ένας με τον άλλον και μέσα από τον άλλον.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων από κοινού

Όταν προσκαλούμε ο ένας τον άλλον να αναλάβει μια πρόκληση, δίνουμε στους εαυτούς μας μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτυχθούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποφασίσουμε να αναπτύξουμε νέα χόμπι, αρετές ή συμπεριφορές προκειμένου να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι σύζυγοι διαθέτουν ιδιότητες που ο άλλος δεν διαθέτει και ανοίγονται στη δυνατότητα αλλαγής και ανάπτυξης. Για παράδειγμα, αναλαμβάνοντας νέες ευθύνες, μαθαίνοντας για ένα συγκεκριμένο θέμα, βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες ή βελτιώνοντας ένα χαρακτηριστικό του χαρακτήρα τους.

Είναι σημαντικό να δίνουμε στον σύντροφό μας να καταλάβει ότι, πάνω απ’ όλα, τον αγαπάμε. Είτε αποφασίσει να αναλάβει μια συγκεκριμένη πρόκληση είτε όχι και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, εμείς πάντα θα τον αγαπάμε. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να λέμε στον συνεργάτη μας ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να προχωρήσει μπροστά και να αναλάβει νέες προκλήσεις και ότι θα τον υποστηρίζουμε πάντα.

Να έχετε ανοιχτή στάση

Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχόμαστε ταπεινά τις προκλήσεις που μας προσφέρει ο σύντροφός μας, κατανοώντας ότι είναι πάντα δυνατό να αναπτυχθούμε μέσω της αγάπης. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και να ρωτήσουμε τον σύντροφό μας τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να κάνουμε τη σχέση μας πιο αρμονική. Πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να διορθώσουμε ο ένας τον άλλον.

Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι επικοινωνούμε με σαφήνεια στον συνεργάτη μας πάνω σε τι εργαζόμαστε. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον: “Σας ζητάμε, αδελφοί, να νουθετείτε εκείνους που ζουν άτακτα, να δίνετε θάρρος σε εκείνους που έχουν λίγα, να στηρίζετε τους αδύναμους, να είστε υπομονετικοί με όλους. (Α΄ Θεσσ. 5:14)

Αναζητήστε τη συνεργασία με αγάπη

Η σχέση είναι μια πορεία αγιασμού στην οποία ο καθένας γίνεται για τον άλλον ένας δρόμος προς τον Ουρανό. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη σχέση του Χριστού με την Εκκλησία: όταν ο Χριστός έδωσε τον εαυτό του γι’ αυτήν, το έκανε για να την αγιάσει, με αγάπη και χάρη και χωρίς όρους (Εφεσ. 5:25-26).

Αν ο Χριστός είναι η πηγή της αγάπης που θέλουμε να ενσαρκώσουμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να ζητήσουμε από τον Θεό να ευθυγραμμίσει τους στόχους μας με το θέλημά του, ώστε να είμαστε σε αρμονία μαζί του. Οι προκλήσεις είναι εξ ορισμού δύσκολες, αλλά με τη χάρη του Θεού μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να σηκωθούμε αν πέσουμε και το κουράγιο να συνεχίσουμε.

Ο Κύριος θα είναι εκεί για μας, επειδή είπε: “Όταν δύο ή τρεις συγκεντρωθούν στο όνομά μου, εγώ είμαι εκεί ανάμεσά τους” (Ματθ. 18:20). Πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον, να ευχαριστούμε ο ένας τον άλλον και να ζητάμε από τον Ιησού να μας καθοδηγήσει. Θα είναι εκεί επειδή το Άγιο Πνεύμα Του είναι μέσα μας. Αν Τον ακούμε και Τον αφήνουμε να μας καθοδηγεί κάθε μέρα, θα μας βοηθήσει να τηρήσουμε τις καλές μας αποφάσεις, προς όφελος όλων.

Υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον

Όταν αποφασίζουμε να αναλάβουμε τις προκλήσεις στη ζωή μας ως ζευγάρι, αυτό μας επιτρέπει να ωριμάσουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην κρίνετε. Είναι πολύ δύσκολο να παρακινήσεις κάποιον να αναπτυχθεί αν αισθάνεται ότι “τιμωρείται”, “αναγκάζεται” ή “εξαναγκάζεται”. Πρέπει να αποφύγουμε την κρίση ή την κακή επικοινωνία που θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα σαν να ήταν τελεσίγραφο ή εντολή και όχι ενθάρρυνση για να αναπτυχθείς στη χάρη.

Κάθε φορά που θέλουμε να προτείνουμε μια αλλαγή στον/στην σύζυγό μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Αν δεν είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με αγάπη και σεβασμό, είναι καλύτερο να μην πούμε τίποτα μέχρι να βρούμε την ηρεμία να το κάνουμε. Αν ο άλλος φοβάται ή εκφοβίζεται, όπως συμβαίνει όταν τα λόγια μας φαίνονται επιθετικά, δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε αλλαγή.

Όταν ο σύντροφός μας δέχεται μια πρόκληση σε κάποιον τομέα, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είμαστε το παράδειγμα και να συνεχίσουμε να τον ενθαρρύνουμε. Η πρόοδος του κάθε ατόμου θα είναι τελικά η πρόοδος του ζευγαριού: “Ας σταματήσουμε να κρίνουμε ο ένας τον άλλον- μάλλον, κρίνετε ότι δεν πρέπει να τίθεται τίποτε μπροστά σε έναν αδελφό που να τον κάνει να σκοντάψει ή να πέσει. (Ρωμ 14:13).

Θεματολογικές ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση