Κατήχηση

Αγαπώντας μαζί

Μόλις παντρεύτηκες;

 

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ο άγιος που πρέπει να προσευχηθείτε!!

Πολλοί νεόνυμφοι είπαν το “δέχομαι” να συμπορευθώ με τον… ή την…, ενώπιον του Θεού αυτό το καλοκαίρι, περιτριγυρισμένοι από την οικογένεια και τους φίλους τους. Με την έναρξη του νέου τρόπου ζωής να είναι προ των πυλών, και πολλά νέα πράγματα να σκέφτεστε, ας ρίξουμε μια ματιά στον άγιο στον οποίο πρέπει να προσεύχονται οι νεόνυμφοι!!

Η καλοκαιρινή περίοδος διανθίζεται συχνά από τους πολλούς γάμους που τελούνται. Το μυστήριο του γάμου «δεν είναι μια κοινωνική σύμβαση, ένα κενό τελετουργικό ή το απλό εξωτερικό σημάδι μιας δέσμευσης». «Είναι ένα δώρο για τον αγιασμό και τη σωτηρία των συζύγων».

Ενώ η ευτυχία αυτής της ημέρας υπόσχεται να μείνει χαραγμένη στη μνήμη της νύφης και του γαμπρού, μπορεί και πρέπει να καλλιεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και για να διασφαλιστεί ότι η έναρξη του νέου τρόπου ζωής θα βασιστεί και στη δυναμική των γάμων του φετινού καλοκαιριού, ένας άγιος φαίνεται ιδανικός για να παρακολουθεί και να συνοδεύει τους νεόνυμφους: ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης στα τέλη του τέταρτου αιώνα και πατέρας της Εκκλησίας, δεν είναι λιγότερο καλός σύμβουλος γάμου.

Σε ένα από τα κηρύγματά του, έδωσε έναν ωραίο προβληματισμό σχετικά, σχολιάζοντας στην πέμπτη από τις επιστολές του αποστόλου Παύλου, προς Εφεσίους: «Άνδρες, αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία» (Εφεσ. 5,25), λέει ο Άγιος Παύλος. Δεν λέει μόνο: «Άνδρες, αγαπάτε τις γυναίκες σας», αλλά δείχνει και τον βαθμό αυτής της αγάπης προσθέτοντας: «όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία». Αλλά πώς, πείτε μου, την αγάπησε την Εκκλησία ο Χριστός; Μέχρι και του σημείου να θυσιάσει τον εαυτό του γι’ αυτήν! Έτσι, ακόμα κι αν θα έπρεπε να πεθάνετε για τη γυναίκα σας, μην το παζαρεύετε. Αν ο Κύριος αγάπησε τη σκλάβα φύση μας μέχρι του σημείου να δώσει τον εαυτό του γι’ αυτήν, πόσο περισσότερο οφείλετε την ίδια αγάπη στη σύντροφό σας στη σκλαβιά; Μήπως όμως ήταν η ομορφιά της γυναίκας που προσέλκυσε τον σύζυγο ή οι αρετές της ψυχής του; Ακούστε τα αντίθετα: «Αυτός παρέδωσε τον εαυτό του γι’ αυτήν, για να την αγιάσει και να την καθαρίσει» (Εφ. 5,26). Με αυτή τη λέξη “καθαρίσει”, εννοεί ότι ήταν ακάθαρτη και μολυσμένη, και όχι μόνο με ένα είδος μολυσμού, αλλά με ακραία ακαθαρσία· δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «λίπος, καπνός, αίμα και κηλίδες» κάθε είδους. Και όμως δεν αηδίασε από την ασχήμια της, διόρθωσε τις ατιμίες της, άλλαξε το πρόσωπό της, διόρθωσε τις μορφές της, επισκεύασε τις ατέλειές της· αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσετε. Όποια σφάλματα κι αν κάνει η γυναίκα σας καθ’ εαυτά ή και εναντίον σας, ξεχάστε τα όλα, συγχωρέστε τα όλα. Αν έχει κακή διάθεση, αναμορφώστε την με ευγένεια και καλοσύνη, όπως έκανε ο Χριστός με την Εκκλησία.

Αυτά διδάσκει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος επεξηγώντας τον απόστολο Παύλο και ελευθερώνοντάς μας από την αυταπάτη ότι λάθη κάνουν μόνο οι άλλοι!! Ας τον αφουγκραστούμε για να περπατήσουμε με θυσιαστική διάθεση και απόφαση διόρθωσης και ελευθερίας από τοξικές συνήθειες… δικές μας και όχι των άλλων. Αμήν, με τις πρεσβείες του.

Αφήστε μια απάντηση